Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İlk İnternet Yayını Ne Zaman Başladı?

İlk İnternet Yayını Ne Zaman Başladı?

İnternet Tim Berners Lee ve Vinyon Cerf tarafından icat edilmiştir. Amerika’daki RAND Corporation isimli kuruluş, olası bir savaş sırasında askeri haberleşmeyi sağlamak amacıyla iletişim ağı geliştirmeye başlamıştır. Bu adımlar internetin icadının ilk adımları olmuştur.
İnternetin ilk adımları Amerika’da 1950’li yıllarda atılmıştır. 1960-1970 yılları arasında internet geliştirilmiştir. 1989 yılında İnternet son halini almıştır ve internet icadının tarihi 1989 olarak bilinmektedir. İsviçre’nin Cern ilinde 1989 yılında kampüsteki insanlar için bir alışveriş ağı kurulmuştur. Sonralarında kurulan bu bağa dünyadaki diğer ülkelerden olan insanların da bağlanmıştır. Bu olaylar sayesinde internet icat edilmiş olarak kabul edilmektedir.


1950 yılında bilgisayarlar insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmıştır. Artan bilgisayar kullanımı ile veri paylaşma ihtiyacı artmıştır. Bu sayede 1950 yılında ilk sistem ağı temelleri atıldı. Oluşturulan bu veri İngiltere ve Fransa ülkelerinde kullanıma başlanmış. Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk internet somut veri ağı ARPANET sistemidir. İlk mesaj ARPANET sistemi üzerinden gönderilmiş ve ilk mesajlaşma sağlanmıştır. Gönderilen ilk mesaj Kaliforniya Üniversitesi’nin profesörünün bilgisayarına gönderilmiştir.



1960 yılında ise APARNET sistemi daha güvenir bir ağ haline getirilmiştir. Ağ oluşturulduktan sonra iki bilgisayar arasında veri aktarımı yapılmıştır. Daha sonra kurulan bu ağlar veri aktarımı yapan sistemler haline dönüştürülmüştür ve bu olayların sonucunda 1989 senesinde internet bulunmuştur. Hala daha internet gelişmekte ve insanlar tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.


1987 yılında Ege Üniversitesi’nin katılımıyla TÜVAKA isminde akademik bir ağ kuruldu.
12 Nisan 1993 tarihinde Türkiye’de ilk internet bağlantısı kurulmuştur. İnternetin ilk yıllarında sadece üniversiteler ve TÜBİTAK kullanabilmekteydi. İlk internet bağlantısı ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve PTT’den alınan 64 Kbps hatların kullanımıyla gerçekleştirildi. Ankara – Washington arasında 12 Nisan 1933 yılında Türkiye’de ilk internet bağlantısı kuruldu. Türkiye’de İnternet WWW eki ile halkın kullanabileceği şekle, CERN tarafından 30 Nisan 1933 yılında getirildi.


TURNET projesi 1996 yılında kurulmuştur. Turnet, internetten servis sağlayıcılarının yararlanmasını sağlamaktadır. İnternet Servis Sağlayıcı şirketler (ISS) TURNET’in hatlarından ticaret olarak yararlanmak amacıyla kurulmuştur. 1997 yılında ISS sayısı 80’den fazla olmuştur. Türkiye’de birçok gazete ve dergi 1996 yılının sonlarından itibaren internetten yayınlanmaya başlamıştır.



1997 tarihinin ortalarında bankalar internet bankacılığı hizmeti vermeye başlamışlardır. Alışveriş siteleri internet üzerinden 1997 yılının sonlarından hizmet vermeye başlamışlarıdır. Bu dönemlerde 10.000 tane internet erişimi olan ticari şirket vardı. 30.000 tane internete bağlı bilgisayar sayısı vardı. İnternet kullanan kişi sayısı 250.000 olmuştur.

Ekşi sözlük, sahibinden.com, itiraf.com, sahibinden.com gibi e- ticaret şirketleri 1900’lü yılların sonunda 2000’li yılların başında kurulmuştur. 2012 verilerine göre Türkiye nüfusunun %45’i internet kullanmaktaydı. 2015 verilerine göre Türkiye’de 35 milyon aktif internet kullanıcısı olmuştur. 2017 verilerine göre Türkiye’de 48 milyon kişi internet kullanmaktadır.
1996 senesinde ÖSS, ÖYS ve TUS sınavlarının internetin gelişimi ile sınav sonuçları ODTÜ sunucularını kullanılarak açıklanmıştır. Telefonlar ile ilk internet 2000 yılında başlamıştır. Günümüzde 2G olarak ‘Edge’ kullanılmaktadır. 3G teknolojisi 2009 yılında Türkiye’ye gelmiştir. Akıllı telefonlar aracılığı ile veri trafiği artmaya başlamıştır. 1 Nisan 2016 yılında Türkiye’ye 4.5G gelmiştir. Yapılan ilk görüşme Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşmiştir.


7.000 internet sitesinden fazla site Türkiye’de engellidir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engellenmektedir. Mahkeme kararı ile engeller kaldırılabilmektedir. Mayıs 2008 ve 2010 yıllarında Youtube, Gabile gibi birçok internet sitesine sansüre uğramıştır. Arama motorlarına yazılan birçok kelime BTK tarafından yasaklı kelime olarak bilinmektedir.

KONHABER / ÖZEL HABER
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”