İSTANBUL (AA) - Esenler Belediyesi, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü kapsamında "Atıksız Hayat" projesi ile uygulamaya geçirdiği "Atıksız Mutfak" hareketini etkinlikle başlattı.
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 15 Temmuz Millet Bahçesi Şule Yüksel Şenler Hanımlar Konağı'nda düzenlenen etkinliğin tanıtım toplantısına katıldı.
Göksu, burada yaptığı konuşmada, Esenler'in gündelik hayatında "atıksız restoran, atıksız okul, atıksız mutfak, atıksız otel" olarak tasarrufa yönelik hayata geçirilecek öncü projeleri olduğunu söyledi.
Esenler'in, İstanbul'un en büyük ve yoğunluk açısından en kalabalık ilçelerinden birisi olduğunu dile getiren Göksu, "Biz bu işi kendimize iş edindik. Başta Sıfır Atık Projesi'yle Saygıdeğer Hanımefendi'nin (Emine Erdoğan) himayelerinde yürüyen Türkiye'de ilk sıfır atık belgeli ilçelerinden biriyiz. Esenler'de 189 bin bağımsız bölüm var. Bunların her birine teker teker giderek hayatta sıfır atığın, geri dönüşümün ne anlama geldiğini, kıymetinin ne olduğunu, ekonomi ve hayatımıza neler getirdiğini teker teker anlattık." dedi.
Göksu, bugün Türkiye'de çöpünün yüzde 10'unu ayrıştıran ender belediyelerden olduklarına dikkati çekerek, günlük 400 ton çöpün yaklaşık 40 tonunu ayırdıklarını belirtti.
- "Atıksız bir dünyayı birlikte inşa edelim"
Bu çöpleri ekonomiye ve hayata kazandırdıklarına değinen Göksu, şöyle devam etti:
"Hayata kazandırdıklarımızla beraber bir taraftan çocuklarımızın defterini, bir taraftan yağını ve deterjanını çöpten elde ediyoruz. Sokaklarda insanlar bize çöplerini teslim ettiğinde bunun karşılığında onlara ekmek ikram ediyoruz, sokaklara koyduğumuz depozitolu çöpleri getirenlere ekonomik katkıda bulunuyoruz. İstiyoruz ki biz, 400 ton çöpün tamamını ayrıştıralım. Atıksız bir dünyayı birlikte inşa edelim."
Göksu, Esenler'in 2009 yılında en fazla suç işlenen ilk üç ilçeden biri olduğunu kaydetti.
Yapılan çalışmaların sonucunda bugün Esenler'in en az suç işleyen dört ilçeden birisi haline geldiğinin altını çizen Göksu, "Bir şeye inanırsanız gerisini çözersiniz, inanç, gayret ve takip gerekiyor." şeklinde konuştu.
Gıda Kurtarma Derneği Başkanı Berat İnci ise sivil toplum örgütleri ile belediyelerin gıda israfını önlemeye yönelik kapasitelerinin geliştirilmesine, bu farkındalığın ulusal çapta aktarılmasına ve regülasyonun gıda israfını önlemeye yönelik iyileştirilmesine çalıştıklarını söyledi.
Esenler Belediye Başkanı Göksu'nun etkinlikte duyurduğu mesajların söz konusu üç alanda da ilerleme sağlandığını gösterdiğini anlatan İnci, "Esenler başta olmak üzere tüm Türkiye'de bu girişimcileri ve bugünkü etkinlikleri daha da fazla görmeye başlıyoruz." diye konuştu.
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl de çöpe ürün atmanın geleneklerinde yer almadığını belirtti.
Kutsal görülen ekmeğin öpülerek başa konduğunun altını çizen Bingöl, "Bunlarca yıllık gelenekten gelip de öpüp başımıza koyduğumuz Kur'an-ı Kerim'de kutsal sayılan ekmeği nasıl çöpe atıyoruz? Bence en önemli soru bu. Oradan buraya nasıl geldik? Ben özellikle annelerimize ve ev hanımlarımıza iş düştüğünü düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Programda, şefler Ramazan Bingöl ile Ayvaz Akbacak atıksız yemek pişirme tekniklerini anlatırken bayat ekmeklerden köfte ve atıklardan yemek yapıldı.
"Atıksız Hayat" temalı tipografik serginin de açıldığı programın sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.
Kaynak: