İSTANBUL (AA) - Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencisi Kerem Gelir, nefes sorunu yaşayan hastalıklarda kullanılması amacıyla geliştirdiği "Paniğini Maskele" projesiyle "Geleceğin Mucitleri" yarışmasında birinci oldu.
Bağcılar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, "Dünyaya ilham ver, geleceği tasarla" vizyonuyla Yaratıcı Çocuklar Derneğinin, Samsung Electronics Türkiye iş birliğinde organize ettiği "Geleceğin Mucitleri" yarışmasının bu yıl 7'ncisi "Solve For Tomorrow" ismiyle düzenlendi.
Çocuklara bilimi sevdirmek, yeni buluşlar yapmaya yönlendirmek, temel becerilerini geliştirmek ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olmalarını sağlamak amacıyla gerçekleşen organizasyonda, 56 şehirden 320 resmi ve özel okul yer aldı.
Bilim dünyasının çok önem verdiği yarışmada Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerinden 13 yaşındaki Kerem Gelir de "Paniğini Maskele" projesiyle katıldı.
"Solve for Tomorrow" bilim yarışmasına gönderilen sunum ve projeler, Haliç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Önder Küçükerman, Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu, Samsung Türkiye Pazarlama Şefi Ömer Barış Gökpınar, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Didem Çapa, Samsung Electronics Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Sibel Hür, Hikaye Anlatıcı Barış Özcan gibi alanında uzman isimlerin oluşturulduğu jüri tarafından değerlendirildi.
Yarışmada Kerem Gelir'in başta panik atak olmak üzere nefes sorunu yaşayan bütün hastalıklarda kullanılabilmesi amacıyla tasarladığı "Paniğini Maskele" projesi birinciliğe layık görüldü.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, bilgisini ve enerjisini kullanarak bilim alanında güzel bir adım atıp, birçok hastaya umut olacak başarılı bir proje hazırlayan Kerim Gelir'i tebrik ederek, "Böyle yavrularımız sayesinde yarınlardan umutluyuz. Geleceğe çok güzel bir dünya bırakacaklarına inanıyorum. Allah yolunu açık etsin. Başarılarının devamını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Kerem Gelir de elde ettiği başarıdan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Panik atak, insanların çoğunda olan bir rahatsızlık. Son zamanlarda virüsle daha da arttı. Umarım projeyi hayata geçiririm ve insanların işine yarayan bir iş ortaya koymuş olurum. İleride cihazın patentini almayı da düşünüyorum." açıklamasını yaptı.
Proje hocası Ayşe Kara Aydın ise panik atak halindeyken insanların çok hızlı nefes alıp verdikleri için vücutta oksijen miktarının arttığını ve buna bağlı olarak baygınlık veya baş dönmesi yaşadıklarını kaydetti.
Projeyle olası bir atak esnasında oksijen fazlalığına bağlı gerçekleşen bilinç kaybı veya baş dönmesi durumlarının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirten Aydın, şunları kaydetti:
"Nefes kontrolü yapan bir cihaz yapmaya kara verdik. Şimdilik prototipini oluşturduğumuz cihaz şu şekilde çalışıyor. Panik atak anında kişi, maskeyi takıyor ve cihazın ekranından iletilen komutlara uyarak belirtilen sürede belirtildiği miktarda nefes alıp veriyor. Çok hızlı nefes almayı engelliyor, nefes kontrolünü sağlıyor. İnşallah panik atak dışında nefes sorunu yaşanılan her hastalıkta bu cihaz kullanılabilecek."
Kaynak: