ANKARA (AA) - Doğal afetler, 2022'de birçok ülkede hayatı olumsuz etkilerken, Afganistan'da 1150 kişinin ölümüyle sonuçlanan deprem, Sri Lanka'da ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinin etkileri, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, bu ülkelerin NATO üyelik süreçleriyle ilgili üçlü memorandumun imzalanması ve İsrail'in Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya saldırıları dünyada Nisan-Mayıs-Haziran 2022'nin öne çıkan gelişmeleri olarak dikkati çekti.
Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde 12 adaydan hiçbiri ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemezken, ilk turdan birinci çıkan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ikinci olan aşırı sağcı Marine Le Pen 24 Nisan'da düzenlenen ikinci turda yarıştı. Macron oyların yüzde 58,54'ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı oldu.
Dünya genelinde Kovid-19 vakalarının sayısı bu dönemde 500 milyonu aşarken, İslam dünyası ramazan ayına coşkuyla girdi. Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle cemaatle namaz kılamayan Müslümanlar, iki yıl aradan sonra camilerde ilk teravihi kıldı.
Filistinlilere karşı baskıyı artıran İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskında 180'den fazla kişi yaralandı. Filistin, Ürdün, Mısır ve Cezayir'in de aralarında olduğu ülkelerin kınadığı baskın, birçok ülkede Müslümanlar tarafından protesto edildi. BM'den yapılan açıklamada İsrail ordusunun, Batı Şeria'da nisanda 19 Filistinli sivili öldürdüğü ifade edildi.
Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle mücadele eden Sri Lanka, ilk kez vadesi gelen borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştü. Ülkede hükümet karşıtı protestolar bu dönemde şiddetini artırırken Savunma Bakanlığı, orduya, gösteriler sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açma talimatı verdi.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülkenin liderlerinin huzurunda üçlü memorandum imzalandı.
Afganistan'ın doğusundaki Paktika vilayetinde meydana gelen depremde 1150 kişi hayatını kaybetti, en az 1600 kişinin yaralandı. Depremde 3 bine yakın evin yıkıldığı veya ağır hasar gördüğü belirtildi.
1 NİSAN
- Papa Franciscus, Kanada'da yerli çocukların, geçmişte Katolik Kilisesi'ne bağlı yatılı okullarda fiziksel ve cinsel istismara maruz kalmasından ötürü özür ve af diledi.
2 NİSAN
- İslam dünyası, Ramazan ayına coşkuyla girdi. Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle daha önce cemaatle namaz kılamayan Müslümanlar, iki yıl aradan sonra camilerde ilk teravihi kıldı.
4 NİSAN
- Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, sosyal medya devi Twitter'da yüzde 9,2'lik "pasif hisse" satın aldı.
- İngiltere'de 63 çocuğa, Kinder Sürpriz yumurtalarıyla bağlantılı bir salgında salmonella bulaştı ve bunun üzerine üretici Ferrero şirketi önlem olarak bazı ürün partilerini geri çağırdı. Fransa'da raflarda yer alan, Belçika'da üretilmiş tonlarca Kinder çikolata ürünü de ertesi gün aynı nedenle geri çağrıldı.
7 NİSAN
- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Rusya'yı, Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkardı.
- Avrupa Parlamentosu, Ukraynalı mültecileri kabul eden Avrupa Birliği üyesi ülkelere 3,4 milyar avro yardım yapmayı öngören kararı onayladı.
- ABD tarihinin ilk siyahi kadın Yüksek Mahkeme yargıcı Ketanji Brown Jackson oldu.
8 NİSAN
- ABD'nin New York kentinde, "dünyanın en ince gökdeleni" "Steinway Tower”ın yapımı tamamlandı.
10 Nisan
- Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde 12 adaydan hiçbiri ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi. İlk turdan birinci çıkan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ikinci olan aşırı sağcı Marine Le Pen 24 Nisan'da düzenlenen ikinci turda yarıştı. Cumhurbaşkanı Macron oyların yüzde 58,54'ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı olurken Le Pen ise yüzde 41,46 oy aldı.
11 NİSAN
- Filipinler'de tropikal fırtına Megi'nin yol açtığı sel ve heyelanlarda 56 kişi hayatını kaybetti.
12 NİSAN
- Dünya genelinde Kovid-19 vakalarının sayısı 500 milyonu aştı.
- Güney Afrika Cumhuriyeti'nin doğusundaki Kwazulu-Natal eyaletinde kuvvetli yağışların yol açtığı ülkenin son 35 yılının en şiddetli sel felaketinde bir ayda 400'den fazla kişi yaşamını yitirdi. 40 binden fazla kişinin evlerinden olduğu selin yarattığı maddi yıkımın değeri ise milyarlarca lirayı buldu.
13 NİSAN
- İsrail polisinin 15 Nisan'da işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskında en az 152 kişi yaralandı.
14 NİSAN
- İspanya'da polis, Avrupa'da şimdiye kadar bulunan en büyük yasa dışı kenevir tarlası olan 67 hektarlık alanı imha etti.
- Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, İsveç'in Linköping kentinde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yaktı. Paludan, İsveç'in çeşitli kentlerinde ve Danimarka'da polis korumasında Kur'an-ı Kerim'i yakmayı daha sondaki aylarda da sürdürdü. İsveç'te Paludan'ın durdurulmasını isteyen göstericiler yollarda lastikleri ateşe verdi, çıkan olaylarda 104 polis ve 14 gösterici yaralandı, 20 polis aracı yakıldı.
16 NİSAN
- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere genelinde hepatitli çocuk sayısının 8 Nisan'da 74'e yükseldiğini bildirdi. DSÖ, 8 Temmuz itibarıyla 35 ülkede toplam 1010 hepatit vakasının bulunduğu ve virüs nedeniyle 22 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.
19 NİSAN
- İngiltere'de bir ceza mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi.
21 NİSAN
- Kanada'nın Saskatchewan eyaletindeki yatılı bir kilise okulunun bulunduğu bölgede radarlarla arama çalışmalarında 14 kayıt dışı mezar bulundu.
- Afganistan'ın kuzeyinde Mezar-ı Şerif kentinde bir camide düzenlenen bombalı saldırıda, en az 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.
22 NİSAN
- Küresel otel rezervasyon şirketi Trivago, "en iyi fiyatı" bulmayı kolaylaştırdığını iddia eden reklamlarla Avustralyalı müşterilerini yanılttığı gerekçesiyle yaklaşık 44,7 milyon Avustralya doları (yaklaşık 33 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.
- Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Kunduz vilayetinin İmam Sahip ilçesinde bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda 33 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
23 NİSAN
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı birçok ülkede bulunan büyükelçiliklerde düzenlenen törenlerle kutlandı.
- Nijerya'nın Rivers eyaletinde yasa dışı bir petrol rafinerisinde meydana gelen patlamada 110 kişi hayatını kaybetti.
24 NİSAN
- Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde 24 Nisan'da Afrika ve Arap asıllı kabileler arasında başlayan çatışmalarda en az 200 kişi öldü.
26 NİSAN
- Avustralyalı müşterilerini yanılttığını kabul eden küresel taksi uygulaması Uber, Avustralya Federal Mahkemesi tarafından 19 milyon ABD doları para cezasına çarptırıldı.
- Addis Ababa İslami İşler Yüksek Konseyinden yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Gondar kentinde kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen ve "planlı bir katliam" olarak nitelendirilen saldırıda 21 kişinin yaşamını yitirdiği, kentteki bazı camilerin ve Müslümanlara ait varlıkların tahrip edildiği, kadınların tecavüze uğradığı belirtildi.
27 NİSAN
- Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kripto para birimi Bitcoin ödeme aracı olarak kabul edildi.
- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Belçika'da Kinder çikolata ürünlerinin fabrikasında salmonella bakterisi tespit edilmesinin ardından dünya genelinde çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu açıkladı. Vakaların yüzde 89'unu 10 yaş altı çocuklar oluştururken, salmonella nedeniyle can kaybı görülmedi.
- ABD ile Rusya, karşılıklı olarak ülkelerinde tutuklu bulunan eski Amerikan askeri Trevor Reed ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko'yu Ankara ile iş birliği içinde Türkiye'de takas etti.
28 NİSAN
- Avrupa Birliği (AB) Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansının (Frontex), Ege'de Yunan unsurlarınca düzensiz göçmenlere yönelik yapılan geri itme ve denizde terk etme vakalarına dahil olduğu ortaya çıktı. "Lighthouse Reports", "Der Spiegel", "SRF Rundschau", "Republik" ve "Le Monde" tarafından yürütülen ortak araştırmaya göre, Frontex'in veri tabanında, yüzlerce düzensiz göçmenin Ege'de geri itilmesine yönelik kayıtlar yer aldı. Frontex Direktörü Fabrice Leggeri 29 Nisan'da görevinden istifa etti.
30 NİSAN
- Çin'in Hunan eyaletinin merkezi Çangşa kentinin Vangçıng ilçesinde 29 Nisan'da çöken binada 53 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi kurtarıldı.
1 MAYIS
- Çin, Gaofın yer gözlem uydu ağının parçasını oluşturacak 5 adet JILIN-1 uydusunu uzaya gönderdi.
4 MAYIS
- Rusya, Japon hükümetinin, görülmemiş bir Rusya karşıtı kampanya başlattığı ve Rusya'ya karşı iftira ve doğrudan tehditler dahil "kabul edilmez söylemlere" izin verdiği gerekçesiyle Japonya Başbakanı Kişida Fumio dahil 63 Japon üst düzey yetkili hakkında yaptırım kararı aldı.
8 MAYIS
- Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde eski güvenlik şefi John Lee Ka-chiu baş yöneticiliğe seçildi.
9 MAYIS
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümeti kurma görevini İçişleri Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Ünal Üstel'e verdi.
10 MAYIS
- Sri Lanka Savunma Bakanlığı, orduya, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açması talimatı verdi.
12 MAYIS
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisinden (YDP) oluşan koalisyon hükümeti, İçişleri Bakanı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel başkanlığında kuruldu.
15 MAYIS
- Somali'de seçimlerin üçüncü turunda oyların çoğunluğunu alan Hasan Şeyh Mahmud, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.
16 MAYIS
- Fransa Başbakanı Jean Castex, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sundu.
18 MAYIS
- Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti.
19 MAYIS
- Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle mücadele eden Sri Lanka, ilk kez vadesi gelen borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştü.
- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çinli ilaç firması CanSino Biologics'in geliştirdiği tek dozluk Kovid-19 aşısı Convidecia'nın acil kullanımına onay verdi.
24 MAYIS
- DSÖ'nün Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ikinci kez bu göreve seçildi.
29 MAYIS
- Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 25 Ekim 2021'de ilan ettiği olağanüstü hali kaldırdı.
31 MAYIS
- Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltma konusunda uzlaştı.
1 HAZİRAN
- Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin talebinin ardından yabancı dillerde “Turkey” olarak kullanılan ülke adını "Türkiye" olarak değiştirdi.
6 HAZİRAN
- Dominik Cumhuriyeti Çevre Bakanı Orlando Jorge Mera, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
8 HAZİRAN
- Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya, Çin'in mali desteği ve iş birliğiyle inşa edilmesi planlanan, Tayland Körfezi kıyısındaki Ream Donanma Üssü'nün temel atma törenini gerçekleştirdi.
12 HAZİRAN
- Bulgaristan'da Böyle Bir Halk Var Partisinin (İTN), koalisyon hükümetinden çekilmesi nedeniyle Dışişleri Bakanı Teodora Genchovska ve Enerji Bakanı Alexander Nikolov istifa etti.
17 HAZİRAN
- İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Irak ve Afganistan'daki suçlara ilişkin belgeleri yayımlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzaladı.
20 HAZİRAN
- Mali'nin iç kesimlerindeki köylere düzenlenen terör saldırılarında 132 sivilin hayatını kaybettiği duyuruldu.
22 HAZİRAN
- Afganistan'ın Paktika vilayetinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde 1150 kişi yaşamını yitirdi.
23 HAZİRAN
- Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesini kararlaştırdı.
24 HAZİRAN
- ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etti.
25 HAZİRAN
- Eski Fransız sömürgesi Togo ve Gabon, resmen İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi oldu.
27 HAZİRAN
- ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), ilk kez ABD dışında bir yerdeki ticari havacılık üssünden uzaya roket fırlattı.
28 HAZİRAN
- Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülkenin liderlerinin huzurunda üçlü memorandum imzalandı.
30 HAZİRAN
- Yargıç Ketanji Brown-Jackson, ABD'nin ilk siyahi kadın Yüksek Mahkeme yargıcı olarak görevine başladı.
Kaynak: