Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu üyesi Akca, Kartepe Zirvesi'nde konuştu:

"Bir risk yönetimi boyutunu da artık günümüz şartlarında, su kaynakları yönetiminde göz ardı etmek mümkün değil çünkü iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı risklerin yanı sıra kuraklık, sel ve taşkınların tabiatında var olan belirsizlikler var" "Bir şeyi çok iyi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz; arz yönetimi diyebileceğimiz, su kaynaklarını geliştirilmesi, insanlara, sanayiciye çiftçiye sunulması. Yıllardan beri kurulmuş olan köklü kuruluşlarımız var, onlar bu işleri yapıyorlar"

Anadolu Ajansı haberine göre;

KOCAELİ (AA) - Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfi Akca, su kaynakları yönetiminde, günümüz şartlarında artık bir risk yönetimi boyutunun göz ardı etmenin mümkün olmadığını belirterek "Çünkü iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı risklerin yanı sıra kuraklık, sel ve taşkınların tabiatında var olan belirsizlikler var." dedi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesince üniversite ve kurumların iş birliğinde "Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü" temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi devam ediyor.


Kocaeli Kongre Merkezi'ndeki "Su Pozitif Gelecek" konulu panelde konuşan Akca su yönetiminin gerçekten zor bir konu olduğunu söyledi.


Su yönetimi içerisindeki aktörlerin çok değişik olduğunu aktaran Akca, "En tepede suyu planlayan ve tesisleri, barajları yapan kurumlardan tutun da köyde kuyu açıp tarlasını sulayan çiftçiye kadar herkes aslında su yönetimin bir parçası. Diğer taraftan bu yerel bir kaynak. Yerel değerleri var, yerinde yönetilmesi gerekiyor, toplumla birlikte yönetilmesi gerekiyor, kullanıcılarla birlikte yönetilmesi gerekiyor. O zaman kullanıcıları da yönetmeniz gerekiyor. Dolayısıyla gerçekten zor bir konu." ifadesini kullandı.


Akca, suyun bir bütünlük içerisinde yönetilmesi ve aktörlere rollerin doğru dağıtılması gerektiğini vurgulayarak devasa bir yönetim sorunu olan bu konuda eğitimin önemine de değindi.


Sürdürülebilir su yönetiminin tanımlanması gerektiğine işaret eden Akca şöyle devam etti:


"Bir risk yönetimi boyutunu da artık günümüz şartlarında, su kaynakları yönetiminde göz ardı etmek mümkün değil çünkü iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı risklerin yanı sıra kuraklık, sel ve taşkınların tabiatında var olan belirsizlikler var. Biz ne durumdayız? Bir şeyi çok iyi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz; arz yönetimi diyebileceğimiz, su kaynaklarını geliştirilmesi, insanlara, sanayiciye çiftçiye sunulması. Yıllardan beri kurulmuş olan köklü kuruluşlarımız var, onlar bu işleri yapıyorlar."


- "Yer altı suları mutlaka korunmalı"


Akca, yer altı sularının yönetiminin de öneminden bahsederek "Yer altı sularının kullanılabilir kısmı bile su yönetimde çok önemli çünkü göller ve yer altı suları rezervler. Yani suyun bankaları. Tabii onun da bir geliri var. O geliri kadar harcadığınız sürece zaten o rezerve dokunmuyorsunuz. Yer altı suyun yönetiminin esası o. Bir yılda yağışlardan ne kadar yer altı suları besleniyorsa o kadarını kullanmak rezerve dokunmuyor." diye konuştu.


Yer altı sularının mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan Akca, "Bunun için artık bir şey yapmamız lazım. Yapmamız gereken, politikanın değişmesidir, suya bakış açısının değişmesidir, yönetim anlayışının değişmesidir." dedi.


Akca, planlamanın su miktarına göre yeniden revize edilmesi gerektiğini dile getirerek "Gıda güvenliğini de riske etmeden, bir planlamayla su kaynaklarımızı, hangi havzada, ne yapacağımızı, hangi ölçüde tüketeceğimizi planlayarak kullanmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.


Arz ve talep yönetimi dengeli yapılmadığında yaşanacak sorunlara değinen Akca, kullanıcıların da suyu verimli kullanması ve israf etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”