Uzmanlara göre, Türkiye'de doğurganlık oranları, dünya ortalamasının altına geriledi. Nüfus dağılımında yaşlı nüfusu artmaya devam etti. Bu durumun, ekonomi ve sosyal yapı açısından risk oluşturmasından endişe ediliyor.
Türkiye nüfusu yaşlandıkça ileride iş gücünde açık yaşanması gündeme geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla Türkiye nüfusu 85 milyon 664 bin 944 kişi oldu.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye'de ikamet eden yabancı nüfus, bir önceki yıla göre 89 bin 996 kişi azalarak 1 milyon 480 bin 547 kişi oldu.
Çalışma çağı olarak tanımlanan 15-64 yaş grubundaki nüfusun oranı, 2007 yılında yüzde 66,5 iken 2024 yılında yüzde 68,4 oldu.
Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişi nüfusu ile nüfus büyüklüğüne göre 194 ülke arasında 18. sırada yer alırken, dünya toplam nüfusunun yüzde 1'ini oluşturdu.
DÜNYANIN EN KALABALIK ÜLKELERİ
Ayrıca Birleşmiş Milletler nüfus tahminlerine göre 2024 yılında en fazla nüfusa sahip ülke, 1 milyar 450 milyon 935 bin 791 kişi ile Hindistan olurken, bu ülkeyi 1 milyar 419 milyon 321 bin 278 kişi ile Çin, 345 milyon 426 bin 571 kişi ile Amerika Birleşik Devletleri izledi. Bu üç ülke dünya toplam nüfusunun yüzde 39,4'ünü oluşturdu.
TÜRKİYE'DEKİ ÇOCUK NÜFUS ORANI, DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA
Çocuk nüfus oranı dünya ortalaması, 2024 yılında yüzde 29,6 oldu. Türkiye'deki çocuk nüfus oranının, yüzde 25,5 ile dünya çocuk nüfus ortalamasının altında kaldığı görüldü.
TÜRKİYE'NİN GENÇ NÜFUS ORANI DÜŞÜK
Genç nüfus oranı dünya ortalaması, 2024 yılında yüzde 15,6 oldu. Türkiye'nin genç nüfus oranın yüzde 14,9 ile dünya genç nüfus ortalamasının hemen altında olduğu görüldü.
0-14 YAŞ NÜFUS AZALIRKEN 65 YAŞ VE ÜSTÜ ARTIYOR
Diğer yandan çocuk yaş grubu olarak tanımlanan 0-14 yaş grubundaki nüfusun oranı yüzde 26,4'ten yüzde 20,9'a gerilerken, 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun oranı ise yüzde 7,1'den yüzde 10,6'ya yükseldi.
Bu nüfusun yüzde 48,3'ünü erkekler, yüzde 51,7'sini kadınlar oluşturdu. Türkiye'de 2023 yılında bir önceki yıla göre 10 ilin nüfusunda azalma görülürken, 2024 yılında 40 ilin nüfusunun azaldığı görüldü.
YAŞLI NÜFUS ARTTI
Türkiye'de doğurganlık ve ölümlülük hızlarındaki azalmaya bağlı olarak, yaşlı nüfusun arttığı ve ortanca yaşın yükseldiği görülüyor.
"BOŞUNA EN AZ 3 ÇOCUK DEMİYORUZ! NİYE EN AZ 4 ÇOCUK OLMASIN, 5 OLMASIN?"
Yıllık nüfus artış hızı 2023 yılında binde 1,1 iken, 2024 yılında binde 3,4 olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplarken yaptığı açıklamasıda artış hızının geldiği son noktayı şu sözlerle ifade etti: "Nüfus artış hızında şu anda maalesef 1,7’deyiz. Bu bir intihardır. Bunu çözmemiz lazım. Türkiye’nin nüfus artış hızının böyle bir konuma gelmesi hazmedilemez. Boşuna en az 3 çocuk demiyoruz. Niye en az 4 çocuk olmasın, 5 olmasın? Bunu hızlandıralım ve ülkemiz inşallah nüfusumuzun artış hızının yükselmesiyle geleceğe çok daha güçlü bir şekilde ilerleyecektir."
NÜFUS PİRAMİDİNDEKİ YAPISAL DEĞİŞİM DEVAM ETTİ
Nüfus piramitleri, nüfusun yaş ve cinsiyet yapısında meydana gelen değişimi gösteren grafikler olarak tanımlanıyor. Türkiye'nin 2007 ve 2024 yılı nüfus piramitleri karşılaştırıldığında, doğurganlık ve ölümlülük hızlarındaki azalmaya bağlı olarak, yaşlı nüfusun arttığı ve ortanca yaşın yükseldiği görülmektedir.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ORTANCA YAŞI 34,4'E YÜKSELDİ
Türkiye'de 2023 yılında 34 olan ortanca yaş, 2024 yılında 34,4'e yükseldi. Cinsiyete göre incelendiğinde, ortanca yaşın erkeklerde 33,2'den 33,7'ye, kadınlarda ise 34,7'den 35,2'ye yükseldiği görüldü.
Kaynak: Haber Merkezi
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
Ülkemize zorunlu olarak sığındığı iddia edilenler gibi 8-10 çocuk yapacağız!!! En yarısı çalışacak, diğerleri de ışıklarda su satacak...!!! Bizde para saymaktan çalışamayacağız...!!! Sistem böyle işlemeli...!!!
Çocuğun terbiyesi için kulağını çeken babayı mahkemeye veren aile bakanlığı mı? Terbiye edecek 5 çocuğu. Hiç çocuk olmamalı bu saatten sonra toplumla dalga geçiyor lar
Evet ama nasıl bakacak insanlar bu ekonomik durumlarla,onu diyen yok hiç
3 çocuk 5 çocuk. 60 m2-80m2 evlerde 2+1 evlerde bu aileler nasıl yaşar
Enflasyonun düşmediği, alım gücünün her gün eridiği, ay sonunu zor getirenlerin çoğunlukta olduğu güzel ülkemde 5 çocuk bakabilecek ekonomik özgürlük yok ailelerde! Önce bir şeylerin düzelmesi gerekmiyor mu?
Az bile söylemiş 22.000 maaşla en az 10 çocuk çok rahat bakılabilir. Yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında. Hayat asgari ücretliye güzel. Avrupa bile bizi kıskanıyor.
Millet ekonomiden hadım olmuş, 5 çocuktan bahsediyor. Bizim yerimize sevdikleri ve toz kondurmadıkları Suriyeliler yapıveriyor.
22 BİN ASKERİ ÜZRETLEMİ
Millet karnını doyuramıyor 5 çocuktan bahsediyor. Bizim yerimize Suriyeliler yapıyor.
AKP düzenine daha fazla köle lazım. 5 de yetmez 10 tane!
Karı koca + 5 çocuk, ev kira. Asgari ücret 22.400. Ağam bizimle eğleniyy😃
Müslüman Erkeklerin ikinci Eş evliliği resmiyet kazanmalı. Artı kadınlar dul kalınca evlenmesi teşvik edilmelidir. Millet Fas'a oraya buraya yöneldi evlenmek için. Evlilik ucuz olmalı, toplu evlilikler ile bu mümkün. Evlilik kursları olsun
devletin izlediği politika, 3 ten 5 e çıkarmaz, 3 den 1 e indirir, ekonomik olarak çok çocuklu ailelere bir destek yok, çok çocuklu ailelere elektrik, su ve doğalgaz desteği verilmelidir
Yorum Yap
Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı
Türk Yatırım Fonu'nun operasyonel faaliyetleri başladı
Konya’da yüksek kesimlerde kar başladı: AKOM’dan sürücülere uyarı
İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Kablan, silah kazasında hayatını kaybetti
Dünya Kupası'ndaki maç programımız belli oldu
Konya'nın bu ilçesinde kar yağışı başladı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
Hakan Fidan: Suriyeli olmayan unsurların SDG'den çıkarılmasını istiyoruz
Mevsimin ilk karı yağdı! Antalya-Konya karayolu beyaza büründü
Tümosan Konyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Atan: Çok fazla eksiğimiz var, hamle yapamıyoruz
Konya'da polis şüpheli araçtan 4 ruhsatsız tabanca ele geçirdi
Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
Haber Ara