Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BMGK'de MINUSMA'nın geleceği tartışıldı

Anadolu Ajansı haberine göre;

DAKAR (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) geleceği tartışıldı.


BMGK'de görev süresi 30 Haziran'da sona erecek MINUSMA'nın bu göreve devam edip etmeyeceğine ilişkin taraflar arasında görüş alışverişinde bulunuldu.


Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, Fransa ile askeri iş birliği anlaşmalarından çekildiklerini hatırlatarak, MINUSMA'nın Fransa'dan hava desteği almasının da yasa dışı olduğunu savundu.


Diop, Mali'nin bu kararına saygı duyulması gerektiğini belirterek, Mali ordusunun sahadaki gücünün giderek arttığını vurguladı.


MINUSMA'nın Mali ordusunun bu gücünü de hesaba katması gerektiğine dikkati çeken Diop, Fransız Barkhane Operasyonu ve Takuba Görev Gücü'nün ayrılmasıyla sahada bir güvenlik boşluğunun olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.


ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Richard Mills ise MINUSMA'nın uçuş ve hareket alanını kısıtlamanın terörle mücadelenin etkinliğini azaltacağını belirtti.


Mills, MINUSMA'nın Mali tarafının talebi üzerine bölgede bulunduğunu anımsatarak, Bamako yönetimini MINUSMA ile iş birliği içinde çalışmaya davet etti.


- İnsan hakkı ihlalleri artıyor uyarısı


BM Genel Sekreteri Mali Özel Temsilcisi El-Ghassim Wane de Mali'de 2022 itibarıyla 7,5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve bu rakamın 2021'de 5,9 milyon olduğunu hatırlattı.


Wane, ülkedeki insani durumun giderek kötüleştiğine işaret ederek, güvenlik nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının da 370 bine ulaştığını kaydetti.


Mali'deki insan hakkı ihlallerinin de arttığına dikkati çeken Wane, 2022'nin ilk çeyreğinde 543 sivilin öldürüldüğünü, bu sayının geçen yılın aynı döneminde 128 olduğunu ifade etti.


Wane, MINUSMA'nın, geçiş sürecindeki zorlukları aşma noktasında da Mali'ye yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.


- 61 ülkeden 15 bin asker ve polis görev yapıyor


Mali'nin kuzey ve iç kesimlerinde konuşlu MINUSMA'da, Ermenistan'dan Zambiya'ya 61 ülkeden 15 binden fazla asker ve polis görev yapıyor.


MINUSMA, Mali'de patlak veren güvenlik krizinin akabinde 25 Nisan 2013'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla kurulmuştu.


Kurulduğundan bu yana görev süresi her yıl BMGK kararıyla yenilenen MINUSMA'nın görev süresi 30 Haziran'da dolacak.


Bu yıl, diğer yılların aksine, Mali'nin Fransa ile diplomatik ve askeri ilişkileri koparması, Wagner ile iş birliği, güvenlik durumunun kötüleşmesi gibi konu başlıkları nedeniyle MINUSMA'nın görev süresinin yenilenip yenilenmeyeceği merak ediliyor.


Bugüne kadar 171 unsurunu kaybeden MINUSMA, dünyada en çok kayıp veren barış gücü olarak biliniyor.


Mali ise BM barış gücü misyonları için en tehlikeli ülke kabul ediliyor.





















Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”