Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Antalya'daki Patara Deniz Feneri'nin 4'üncü bölümü tamamlandı

Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık: "İnşaatı devam ediyor. Şu anda 16 metredeyiz, 10 metremiz daha kaldı. Deniz fenerinin 4'üncü bölümünü ayağa kaldırdık"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANTALYA (AA) - Antalya'da, Patara Antik Kenti'nde Roma İmparatoru Nero tarafından yapılan ve doğal afetler sonucu yıkılan 26 metre uzunluğundaki deniz fenerinin 4'üncü bölümünün tamamlandığı bildirildi.


Roma İmparatoru Nero'nun Patara'ya prestij eseri olarak yaptırdığı ve restorasyon kapsamında yeniden inşası titizlikle sürdürülen 2 bin yıllık antik deniz fenerini ayağa kaldırma çalışması, kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın koordinesinde sürüyor.


Antalya Vali Ersin Yazıcı, antik kenti ziyaret ederek restorasyon çalışmasını inceledi.


Çalışmalarla ilgili Yazıcı'ya bilgi veren Prof. Dr. Havva İşkan Işık, yaptığı açıklamada, prestij eserin aslının 6 bölümden oluştuğunu kaydetti.


- "10 metremiz daha kaldı"


Restorasyon çalışmasının kısa sürede tamamlanacağını belirten Işık, "İnşaatı devam ediyor. Şu anda 16 metredeyiz, 10 metremiz daha kaldı. Deniz fenerinin 4'üncü bölümünü ayağa kaldırdık. Bölgede Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonunda da çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.


Işık, Likya Birliği'nin uzun yıllar başkentliğini yapan Patara Antik Kenti'ndeki 2 bin yıl öncesine tarihlenen deniz fenerinin 6 metre çapında silindirik bir gövde şekilde mimari bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.


Vali Yazıcı'ya, antik kenti ziyaretinde, Kaymakam Murat Öztürk ile Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş da eşlik etti.


- Restorasyon ve inşa süreci


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'yi Patara yılı ilan etmesinin ardından 2 bin yılık deniz fenerinin ışığının yüzyıllar sonra yeniden yanması için çalışma başlatılmış, deniz fenerine ait 2 bin 595 orijinal yapı taşı, bölgedeki arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılmıştı. Hazırlanan projenin ardından burada bulunan taşlar, bölgede kurulan "taş hastanesi"nde cerrah titizliğiyle elden geçirilmişti.


Yıkıntıdan çıkarılan taşların restorasyon uzmanları tarafından tek tek 3 boyutlu modellemeleri yapılmış, taşlar, deprem simülasyonuna yönelik 3D optik taramadan geçirilmişti. Ultrason taraması ile belirlenen kırık ve çatlak bölgeler de statik projeye uygun güçlendirme malzemesi konularak onarılmıştı. Fenerin 6 metre yüksekliğindeki podyumunun hazırlanmasının ardından vinçler yardımıyla kaldırılan taşlarla kule yükselmeye başlamıştı.


Fenerin 3'üncü bölümünde, İmparator Nero'nun "Ben imparator Nero. Bu feneri denizcilerin selameti için yaptım." ifadesi ile inşa tarihi ve hangi vali tarafından yaptırıldığının yer aldığı yazıt ile Yunus kabartması yerine konulmuştu.


Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, AA muhabirine, "Fenerin ışığı Cumhuriyetimizin 100. yılında yeniden yanacak. Yazıtında olduğu gibi bu feneri, ülkemizin, dünyanın selametli günleri için insanlığa teslim etmiş olacağız." ifadesini kullanmıştı.


Roma'nın en tanınan imparatorlarından Nero tarafından MS 54 yılında inşa ettirilen Patara Deniz Feneri'nin 1481'de Rodos depreminde sarsıntının etkisi ve oluşan tsunami ile yıkıldığı tahmin ediliyor.







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English