ANKARA (AA) - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Avrasya'da iyi komşuluğa, jeopolitik iş birliğine ve tüm bölge ülkelerinin sorunlarının çözümüne ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Rus Evi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesince, üniversite yerleşkesinde "Avrasya'daki Entegrasyon Süreçleri Bağlamında Rus-Türk İşbirliği Konferansı" düzenlendi.
Konferansa, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Türk-Rus Toplumsal Forumu Eğitim ve Bilim Komitesi Eş Başkanı Prof. Dr. Çağrı Erhan ve Rusya Başbakan Yardımcılığı Sekreterliği Başkan Yardımcısı Fedor Chernitsyn'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Yerhov, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Avrasya'da iyi komşuluğa, jeopolitik işbirliğine ve tüm bölge ülkelerinin sorunlarının özellikle mevcut zorlu uluslararası ilişkiler ortamında çözümüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Yeni güç odaklarının, çok kutupluluğun oluştuğunu ve yeni bölgesel entegrasyon süreçlerinin gerçekleştiğini kaydeden Yerhov, Avrasya coğrafyasındaki yeni süreçlere şahit olduklarını söyledi.
Yerhov, dünya ekonomisinin Avrasya bölgesine kaydığını belirterek "Batı, BM (Birleşmiş Milletler) Şartı'nın ruhuna aykırı olarak hegemonyasını çılgınca sürdürmeye, dünya toplumunu kendi diktasına boyun eğdirmek için şantajlara, doğrudan tehditlere ve ültimatomlara başvurmaya çalışırken Avrasya'da ise abartmadan söylüyorum, stratejik önem taşıyan nesnel süreçler gelişmektedir. Kıtadaki ülkeler, kalkınma modellerini, dış ortakları seçme ve karşılıklı olarak zenginleştirici entegrasyon projelerine katılma konusunda artık gerçek bir özgürlüğe sahiptir." diye konuştu.
Dinamik olarak gelişen birliklerden birinin de Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) olduğunu kaydeden Yerhov, birliğin, "tek taraflı yaptırımların olumsuz etkilerinin giderilmesi konusunda" çalıştığını ifade etti.
Yerhov, birliğin öncelikleri arasında enerji ve gıda güvenliğinin sağlanması, lojistik ağlarının oluşturulması, işbirliği süreçlerinin geliştirilmesi bulunduğunu belirterek bu bağlamda ilgili kurumlar arasında önemli görüşmelerin yapıldığını kaydetti.
Avrasya'da işbirliğinin yeni ilkeler çerçevesinde gündeme geldiğini kaydeden Yerhov, "Şangay İşbirliği Örgütüyle (ŞİÖ) ilişkiler önemli, BRICS'le birlikte çok taraflı diplomasinin güzel bir örneğini teşkil ediyor." ifadesini kullandı.
Yerhov, Çin'in Kuşak ve Yol girişiminin de ŞİÖ'nün önemli çalışma alanlarından birisi olduğunu dile getirdi.
- "Akademik işbirliğimizin mutlaka sanayiyi de içine alacak şekilde çoklu projelere dönüştürülmesi gerekiyor"
Altınbaş Üniversitesi Rektörü Erhan da Türkiye-Rusya Eğitim İşbirliği Komitesine ve iki ülke arasındaki eğitim işbirliğine ilişkin bilgiler paylaştı.
İki ülkenin üniversiteleri arasındaki iş birliği konusunda katedilen mesafeye değinen Erhan, üniversiteler arasındaki işbirliğinin devamından yana olduklarını söyledi.
Erhan, üç yıldır yapılmayan Türk-Rus Toplumsal Forumunu da gerçekleştirmek istediklerini belirterek üniversiteler arasındaki öğrenci ve öğretim görevlisi değişimine de hız verme durumunda olduklarını dile getirdi.
Sadece üniversitelerin değil, Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden de bir eğitim işbirliği yapılmasının önemine işaret eden Erhan, "Çocuklarımız birbirlerini daha genç yaşlardan itibaren tanımaya başlamalılar. Kültürlerini daha genç yaşlardan itibaren tanımaya başlamalılar." dedi.
Erhan, Türkiye ve Rusya'da çok gelişmiş bir sanayinin olduğunu belirterek "Bizim akademik işbirliğimizin mutlaka sanayiyi de içine alacak şekilde, Türkiye-Rusya üniversiteleri ve sanayi şeklinde çoklu projelere dönüştürülmesi gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.
- "Her iki ülkemizin dünyaya bakış açıları birbirine yakındır"
Rusya Başbakan Yardımcılığı Sekreterliği Başkan Yardımcısı Chernitsyn de Türkiye ve Rusya'nın Avrasya kıtasında bulunduğunu ve Avrasya coğrafyasında entegrasyon projeleri gerçekleştirdiğini söyledi.
Chernitsyn, "Her iki ülkemizin dünyaya bakış açıları birbirine yakındır. Gelecek tahayyülleri birbirine yakındır. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacmi sürekli olarak artmaktadır." dedi.
Bugünün uluslararası ticari ve iktisadi ilişkilerinin para biriminin "bilim ve bilgi" olduğunu söyleyen Chernitsyn, gerçek dünya rekabetinin, yarışların ve savaşların dahi bilişim sahasında gerçekleştiğini ifade etti.
Chernitsyn, güvenilir ve doğru bilgiye sahip olmanın önemine işaret ederek Avrasya kıtasında ne yaptıklarını ve nasıl hareket edebileceklerini birbirlerine doğru olarak aktarmak istediklerini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından konferansın oturumlarına geçildi.
Kaynak: