Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Akdeniz seralarını güçlendirmek için beş ülkeden firmalar bir araya geldi

"Akdeniz Seralarının İyileştirilmesi" projesinde, "nesnelerin interneti" alanındaki çalışmaları üstlenen Tabit firmasının kurucusu Tülin Akın: "Bölgede seracılık için büyük bir potansiyel mevcut. Geliştirdiğimiz sistemlerle bu potansiyeli teknolojiyle birleştirmeyi hedefliyoruz”

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Seracılığın yenilikçi yöntemlerle gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla beş ülkeden şirketlerin katılımıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen "Akdeniz Seralarının İyileştirilmesi (AZMUD)" projesinde "nesnelerin interneti" alanındaki çalışmaları Türk firması Tabit üstlendi.


Günlük yaşamda kullanılan eşyanın, internet aracılığıyla diğer eşyayla veri alışverişi yaparak senkronizasyon halinde olma durumu, nesnelerin interneti (IoT - Internet of Things) olarak adlandırılıyor.


Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve beş ülkeden firmaların birlikte çalıştığı "Akdeniz Seralarının İyileştirilmesi (AZMUD)" projesiyle, IoT teknolojisi ve otomasyonlar kullanılarak yenilikçi plastik malzemeler, doğal katkılar ve yeni sulama teknolojileri ile Akdeniz ülkelerindeki seralarda girdi maliyetlerinin düşürülüp birim alandaki verimin artırılması hedefleniyor.


İspanya'da sürdürülebilir plastik teknolojileri geliştiren bir merkez olan Aimplas koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve Türkiye dışında Mısır, Ürdün ve Fransa'dan firmaların da yer aldığı projenin IoT teknolojileri ve çiftçi eğitimini yaygınlaştırma çalışmalarını Türk firması Tabit üstleniyor.


Tabit tarafından Azmud projesi için hazırlanan IoT kitinde kablosuz haberleşme teknolojisi, ölçümleme, veri izleme, karar mekanizmaları gibi farklı teknolojileri bir arada tanımlayan bir sera modeli yaratıldı. Sunulan modelin diğer ülkelerin teknolojileriyle birleştirilmesi ile Akdeniz Havzası'na özel bir sera tasarlanması ve bölgede yaygınlaştırılması hedefleniyor.


Proje kapsamında İspanya'da ilk kez gerçekleştirilen yüz yüze toplantıda Tabit ekibi, seraları takip etmek ve yönetmek için tasarlanan IoT kitiyle ilgili sunum yaptı.


Toplantıya katılan Tabit Ar-Ge Müdürü Orhan Kurt, "İklim koşullarını dengelemek, sıcaklık, nem, ışık ve diğer parametreleri izleyebilmek teknolojiyle mümkün. AZMUD, ısıtma sistemlerinin verimliliğini artırmayı, bitki parazitlerinin sayısını kontrol etmeyi, aynı zamanda topraksız seraların atık su kullanımını artırmayı, su ve enerji ihtiyacını azaltmayı ve böylece maliyetleri düşürmeyi hedefliyor." diye konuştu.


Tabit Kurucusu Tülin Akın da projenin önemine değinerek, "Tabit olarak 18 yıldır tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Kırsal alandaki çiftçileri ekonomik ve sosyolojik olarak güçlendiren ulusal ve uluslararası projelerde görev alıyoruz. AZMUD da bu işbirliklerinin önemli bir örneği. Akdeniz bölgesinde seracılık için büyük bir potansiyel mevcut. Geliştirdiğimiz IoT sistemlerle bu potansiyeli teknolojiyle birleştirmeyi hedefliyoruz." dedi.


Tabit IoT cihazlarının örnek seralara kurulumu aralık ayından itibaren önce Ürdün'de ardından Mısır ve İspanya'da gerçekleştirilecek.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”