Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

2025 Nevruz ne zaman? Nevruz Bayramı nedir, hangi ülkelerde kutlanır? Nevruz Bayramı gelenekleri nelerdir? Nevruzda ne yapılır?

Nevruz Bayramı 2025 için geri sayım başladı. Hava sıcaklıklarının artması ve baharın habercisi olan cemrelerin düşmesinin ardından, Nevruz’un ne zaman kutlanacağı merak konusu oldu. Orta Asya kökenli olan ve yüzyıllardır kutlanan Nevruz Bayramı, bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Dünya genelinde farklı halklar tarafından kutlanan Nevruz, geleneksel bir yeni yıl kutlaması ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak bilinir. Peki, Nevruz Bayramı 2025’te ne zaman? Nevruz nedir, hangi ülkelerde kutlanır ve bu kutlamaların gelenekleri nelerdir? İşte detaylar...

2025 Nevruz ne zaman? Nevruz Bayramı nedir, hangi ülkelerde kutlanır? Nevruz Bayramı gelenekleri nelerdir? Nevruzda ne yapılır?

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı, mart ayıyla birlikte gündemdeki yerini aldı. Her yıl Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz Bayramı'nın gelenekleri, ülkemizde de uygulanmaya devam ediyor. Yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, asırlardır süregelen gelenekleriyle Anadolu'da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Dünyanın en geniş kültürüne sahip olan Nevruz Bayramı, "kötü söz orucu", "çevre temizliği ve alav alav", "ölü bayramı", "yaşlı ve hastaları ziyaret", "çocuk günü", "gençlik günü" ve "yeddi levin" olmak üzere yedi aşamada kutlanıyor. Peki, Nevruz ne zaman? Nevruz'un gelenekleri nelerdir? İşte detaylar..
NEVRUZ NEDİR?
Türk dünyasında "yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" ve "doğa bayramı" olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, 18 asırdan daha eski bir tarihe sahiptir. Asırlardır süregelen gelenekleriyle Anadolu'da büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.

Nevruz'dan iki hafta önce, inananlar kötü söz orucu tutar. Bu dönemde kötü söz söylemek günah kabul edilir ve Nevruz boyunca insanlar geçen yılın sıkıntılarını geride bırakıp, küs olanlar barışmak için bir araya gelirler.

Uzun ve sert kış aylarının ardından doğanın baharla yeniden uyanmasını simgeleyen Nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar pek çok coğrafyada toplumsal birlik, dayanışma ve yardımlaşmayı teşvik eden gelenekleriyle varlığını sürdürmektedir.

Çin kaynaklarında, MÖ 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlikler düzenlediği belirtilmektedir ve bu nedenle Nevruz’un geçmişi o yıllara kadar uzanır. Ayrıca, Nevruz Türkler için Ergenekon'dan çıkış günüdür.

Kelime anlamı "yeni gün" olan Nevruz, doğanın canlanmasıyla birlikte yeni bir yılın başladığına ve yıl boyunca bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışma ile geçirilirse, tüm yılın da bu şekilde geçeceğine inanılır.
2025 NEVRUZ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?
Nevruz 2025 yılında 21 Mart Cuma günü kutlanacaktır. Bu tarihin belirli olmasının bir nedeni vardır: Güneş 21 Mart'a kadar daha çok güney yarımküreye ışık ve ısı gönderirken, bu denge 21 Mart'ta eşitlenir ve ardından kuzey yarımküre lehine değişir.

Nevruz Bayramı resmi tatil günlerinden biri olmadığı için, bu günde kamu kurumları ve eğitim kuruluşları açık olacak.

NEVRUZ RİTÜELLERİ VE GELENEKLERİ NELERDİR?
Başta Anadolu, Orta Asya ve farklı coğrafyalarda kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır.

Bazı inanışlara göre, yeni yılın başladığı bu günde günahlarından arınmak isteyenler ateşten atlar. Ayrıca, yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan gelenekler arasındadır. Ateş ve sudan atlama, tüm Nevruz kutlamalarında ortak bir özellik olarak öne çıkar.

Bu özel günde kurulan "Nevruz Sofrası"na topluca oturulur ve sofrada 7 çeşit yemek yer alır. Bu sofrada, yılın bolluk ve bereketle geçmesi temenni edilir. Herkes her yemekten tadarken, senenin o rahatlıkta geçmesi dileğiyle bu adet yapılır.

"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılmaktadır. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce arpa veya buğday çimlendirilir ve sofraya konur. Yeni yılı yeni kıyafetlerle karşılayan insanlar, evlerini temizler, yıkılan yerleri onarır, badana yaparlar. Böylece, yeni yılda her şeyin yeni olmasına özen gösterilir.

Nevruzda mezarlık ziyaretleri de yaygın bir ritüeldir. Bu ziyaretler, atalarla evlatların buluşması olarak kabul edilir. Kabir ziyaretlerinde atalara saygı gösterilir.

Nevruz kutlamalarında yumurta tokuşturma da sıkça görülen bir gelenektir. Üremeyi simgeleyen yumurtalar, bolluk için boyanır ve tokuşturulur. Ayrıca, spor yarışmaları yapılır, şarkılar söylenir, dans edilir ve şairler şiirler okur.

Nevruz’un tarihi Ergenekon’a dayandığı için, bu günde demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanır.
TÜRK DÜNYASINDA NEVRUZ
Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Folkloru Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet, Nevruz’un Türk dünyasının ortak değerlerinden biri olduğunu ve bu bayramın "nevruz", "navruz", "navrız", "novrız", "mevris", "saban toy", "ulusun ulu günü" ve "cılgayak" gibi farklı adlarla anıldığını belirtmiştir.

Nevruz’un Anadolu’da da "mart dokuzu", "yıl sırtı", "gün dönümü" ve "sultan nevruz" gibi isimlerle kutlandığını ifade eden İnayet, şu görüşü dile getirmiştir:

"Nevruzun kökeniyle ilgili birkaç farklı görüş vardır. Bunlardan biri, Nevruz’un Türk bayramı olduğu ve Türkler aracılığıyla tüm Asya ve Avrupa'ya yayıldığıdır. Bu görüşü savunanlara göre, Nevruz’un temeli Ergenekon Destanı’na dayanır. Ergenekon, Türklerin var olma düşüncesinin sembolüdür. Nevruz, Türklerin Ergenekon’dan çıkışını anmak için kutlanmaktadır. Ayrıca, Çin tarih kaynakları Nevruz’un Hunlar döneminden itibaren kutlandığını kaydeder."

İnayet, Nevruz’un geçmişten günümüze kadar farklı Türk boylarını birleştiren bir kültür bağı olduğunu ve Türk milli bilincini, kimliğini ve kültürünü besleyen bir kaynak oluşturduğunu vurgulamıştır.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”