Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sanayi sektörünün 10 aylık ihracatı 150 milyar doları aştı

Türk sanayi sektörü, 154,2 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-ekim ihracatını gerçekleştirdi.

Sanayi sektörünün 10 aylık ihracatı 150 milyar doları aştı
Jeopolitik riskler ve küresel enflasyon endişeleri ülkelerin dış ticaretini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Küresel ekonomideki resesyon endişeleri ciddiyetini korurken, Türk ihracatçılar hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor.

Ham madde tedarikinde yaşanan zorluklara karşın Türk şirketleri ihracatta rekorlar kırmaya devam ediyor. Türk şirketlerinin pazar çeşitliliğine önem vermesi ve dünyanın dört bir yanına düzenlenen ticaret heyetleri de Türkiye'nin ihracat performansını destekliyor.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türk sanayi sektörü, 154 milyar 243 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-ekim ihracatını gerçekleştirdi.

Türk sanayi sektörünün dış satımı, yılın 10 ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarken, toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 73,6 oldu.

Sanayi grubunda 11 sektör ihracatta rekora koştu
Sanayi grubuna bağlı 16 sektörden 11'i yılın 10 ayında ihracat rekoruna imza attı.

Tekstil ve ham maddeleri 8 milyar 720 milyon dolar, deri ve deri mamulleri 1 milyar 702 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri 28 milyar 139 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon 17 milyar 873 milyon dolar, elektrik ve elektronik 12 milyar 279 milyon dolar, makine ve aksamları 8 milyar 336 milyon dolar, demir ve demir dışı metaller 12 milyar 161 milyon dolar, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri 4 milyar 594 milyon dolar, mücevher sektörü 4 milyar 707 milyon dolar, savunma ve havacılık sanayi 3 milyar 267 milyon dolar, iklimlendirme sanayi 5 milyar 496 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-ekim ihracatını gerçekleştirdi.

Yılın 10 ayında tekstil ve ham maddeleri yüzde 5,4, deri ve deri mamulleri yüzde 19,5, kimyevi maddeler ve mamulleri yüzde 37,4, hazır giyim ve konfeksiyon yüzde 7, elektrik ve elektronik yüzde 6, makine ve aksamları yüzde 9,1, demir ve demir dışı metaller yüzde 22,5, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri yüzde 21, mücevher sektörü yüzde 2,8, savunma ve havacılık sanayi yüzde 36,4, iklimlendirme sanayi yüzde 8,6 ihracat artışı kaydetti.

Sanayi ihracatında Almanya ön plana çıktı
Sanayi ihracatında rekor kıran sektörlere en fazla talep Almanya'dan geldi. Almanya'ya, deri ve deri mamulleri 140 milyon 142 bin dolar, hazır giyim ve konfeksiyon 3 milyar 53 milyon dolar, makine ve aksamları 824 milyon 310 bin dolar, demir ve demir dışı metaller 1 milyar 733 milyon dolar, iklimlendirme sanayi 584 milyon 82 bin dolar tutarında ihracat yaptı.

İtalya'ya tekstil ve ham maddeleri 852 milyon dolar, Hollanda'ya kimyevi maddeler ve mamulleri 1 milyar 983 milyon dolar, İngiltere'ye elektrik ve elektronik sektörü 1 milyar 350 milyon dolar, ABD'ye çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri 819 milyon 504 bin dolar, Birleşik Arap Emirlikleri'ne mücevher sektörü 883 milyon 434 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English