Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya 131 milyon 732 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırada

Türkiye'den yılın ilk 4 ayında yaklaşık 1 milyar dolarlık savunma ve havacılık sanayi ürünü ihracatı yapılırken, satışlarda ilk sırayı 386,1 milyon dolarla ABD aldı.Ocak-nisan döneminde en fazla savunma ve havacılık sanayi ürünü ihracatı gerçekleştiren il İstanbul olurken, Bu ili 204 milyon 490 bin dolarla Ankara, 131 milyon 732 bin dolarla Konya, 88 milyon 739 bin dolarla Eskişehir, 39 milyon 663 bin dolarla İzmir takip etti.

Konya 131 milyon 732 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırada
AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden derlediği bilgiye göre, ülkenin nisan ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 109 artışla 18,8 milyar dolar oldu. Bu tüm zamanların en yüksek nisan ayı ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti. Ocak-nisan döneminde ise Türkiye'nin ihracatı 68,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayi ürünü ihracatının aylar itibarıyla düzenli arttığı görüldü. Sektörde ocakta 166 milyon 997 bin dolar, şubatta 233 milyon 225 bin dolar, martta 246 milyon 973 bin dolar ve nisanda 302 milyon 549 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Böylece savunma ve havacılık sanayi ürünü ihracatı, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,7 artışla 949 milyon 744 bin dolar oldu. Geçen yılın ilk 4 ayında söz konusu sektörde 642 milyon 870 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti.

Savunma ve havacılık sanayi sektöründen yapılan ihracatın ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ABD'nin ilk sırada yer aldığı görüldü. Ocak-nisan döneminde bu alanda ABD'ye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artarak 386 milyon 113 bin dolara ulaştı.

Azerbaycan'a sektörün ihracatı yüzde 1234 arttı
Söz konusu dönemde ABD'nin ardından 117 milyon 315 bin dolarlık dış satım yapılan Azerbaycan ikinci sırayı aldı. Geçen yıl Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın topraklarını Ermenistan işgalinden kurtardığı harekat esnasında Türkiye'nin ürettiği silahlı ve silahsız insansız hava araçları etkili rol oynamıştı.

Türkiye'nin Azerbaycan'a yılın 4 ayında yaptığı savunma ve havacılık sanayi ihracatı, geçen yılın ocak-nisan dönemine göre yüzde 1234 arttı. Geçen yılın aynı döneminde bu ülkeye 8 milyon 795 bin dolarlık ihracat yapılmıştı.

Bu ülkelerin ardından söz konusu ihracatta 90 milyon 299 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 57 milyon 827 bin dolarla Bangladeş ve 50 milyon 14 bin dolarla Almanya sıralandı.

Sektörün ihracatında İstanbul zirvede
İstanbul, ocak-nisan döneminde en fazla savunma ve havacılık sanayi ürünü ihracatı gerçekleştiren il olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde kentten ihracat yıllık bazda yüzde 86,8 artarak 387 milyon 547 bin dolara çıktı.

Bu ili 204 milyon 490 bin dolarla Ankara, 131 milyon 732 bin dolarla Konya, 88 milyon 739 bin dolarla Eskişehir, 39 milyon 663 bin dolarla İzmir takip etti. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 16
  • 0
  • 1
  • 3
  • 3
  • 0
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Beyin bedava
    4 yıl önce

    Bunlar bize ne kazandıracak akıllı olun heykele yatırım yapalım heykele

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
  • K
    Konyalı
    4 yıl önce

    Konya bir Sektörde 1. Olmalıdır. Bu Sektör hangisi olmalıdır. Bir sektörde lider olmadan o şehirde Sanayinin gelişmesi mümkün değildir. Otomotivde 1. olmak istese karşısında Bursa var. Konya Sanayisi Otomotivde iyi, Konya'da sektörler arasında 2. ama Türkiye'de çok düşük. Konya'nın Bursa'yı geçip Otomotivde lider olması mümkün değil. Makine ve Aksamlarında Konya iyi, Konya'da 1. sektör ama Türkiye'de çok gerilerde, dolayısı ile Makine Sektöründe lider olamaz. İstanbul'u geçmesi mümkün değil. Geriye kala kala Savunma Sanayi kalıyor. Savunma Sektöründe Konya lider olabilir. Henüz bu sektör Türkiye de tam olarak hiçbir ilde gelişmedi. Konya Savunma Sektöründe birinci olamazsa diğer sektörlerin hiçbirinde birinci olması, lider olması mümkün değildir. Onun için Savunmada 1. olmayı kendisine amaç edinmelidir. Önce Ankara memur şehri, yani hizmet sektörüdür. Ankara'nın Savunmada ve Sanayide çok gelişmiş olması kabul edilemez. Eğer çok gelişiyorsa bunun sebebi diğer şehirlerin gelişmemesinden kaynaklanıyor demektir. Bu itibarla Konya'nın Savunma Sektöründe Ankara'yı fazla dikkate almaması gerekir. Konya'nın 2023'e kadar Savunma sektöründe 2. olmayı hedeflemelidir. Asıl hedef istanbul olmalıdır. Konya, Savunma sanayiinde aylık önce 500 milyon dolarla sonra aylık 1 milyar dolarla lider olmayı kendine hedef koymalı. Zaman olarak ise 2030 yılına kadar İstanbul'u yakalaması gerekir. 2030'a yakalayamazsa, sorunları yeniden tesbit edip ona göre yeni stratejiler belirleyip lider olmalıdır. Ankara'da lobiler yapmalı. Konya'da aynen Mehmetçik Vakfına bağlı olan Aselsan gibi FÜZESAN, RADARSAN, UZAYSAN, UYDUSAN, ROBOTSAN, ATOMSAN gibi yeni askeri sanayi tesisleri kurulmalı. Ankara'da, Eskişehir'de kuruluyorsa neden Konya'da kurulmasın?

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”