İSTANBUL (AA) - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin dışarıdan bakıldığı zaman özellikle teknoloji geliştirme noktasında sadece takip eden bir ülke değil, kendisi öncü olan, takip edilebilen bir ülke olduğunu kaydetti.
Mandal, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi'nde düzenlenen "AR-GE ve İnovasyon Süreçlerinde TÜBİTAK Çalışmaları ve Destekleri" başlıklı konferansa katıldı.
Mandal, konferansta yaptığı konuşmada, ASKON'da gerçekleştirilen toplantıyı karşılıklı bir bilgi alışverişinden daha çok uzun vadeli bir iş birliğinin önemli bir başlangıcı olarak görmek istediklerini söyledi.
1963 yılından beri hizmet veren bir kurum olduklarını hatırlatan Mandal, "Ülkemizde yakın zamanda gelişmeleri ve potansiyelleri gördükçe, özellikle savunma sanayisi bunun en iyi örneği, Türkiye'nin göstermiş olduğu başarı sadece bir üretim üssü değil. Geçmişte Türkiye'nin bilinen noktası emek yoğun noktası, daha sonra üretim noktası ama şu an konuşulan boyut Türkiye artık bir teknoloji üssüne dönüşüyor. Bu da memnuniyetle söyleyebileceğim bir boyut." değerlendirmesinde bulundu.
Mandal, birçok coğrafyada yer aldıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:
"65 ülkeyle, 94 kurumla iş birliğimiz var. Bu temsiliyetin önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye dışarıdan bakıldığı zaman özellikle teknoloji geliştirme noktasında sadece takip eden bir ülke değil, kendisi öncü olan, takip edilebilen bir ülke. Bunun arkasında sanayi var. En önemli itici güç sanayi, insan kaynağı. Birçok ülke kendinin gelişmiş iddia ediyordu ama pandemi dönemi gösterdi ki esasında gelişmişlik düzeyi o dönemde ne kadar hızlı, çevik ve çözüm odaklı başarabildiğine bağlı.
Ülkemiz bu konuda en hızlı şekilde sürece yaklaşan ve bunun arkasında da sadece kendi ülkesi için değil insanlık için yapma noktasında oldu. Bunun etkilerini bir bilim insanı olarak, bir kurum başkanı olarak yurt dışına gittiğimiz zaman çok rahat bir şekilde görüyoruz. Türkiye, TÜBİTAK dendiği zaman teknolojinin alıcısı değil, tasarlayıcısı ve geliştiricisi olan ülke olarak gözüküyoruz. Bu bizler için çok kıymetli. Savunma sanayisindeki başarının diğer sektörlere yönlendirilmesi lazım."
- "Teknolojisi, AR-GE'si, markalaşması yüksek ürünler satmamız gerekiyor"
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın da ülke ekonomisinde özellikle iş dünyasını ilgilendiren hareketli bir süreçten geçildiğini belirterek, "Öncelikle emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sürecindeyiz. Hükümetimiz artık konuyu tamamlamış gibi duruyor. EYT konusu, iş dünyasını ilgilendiren önemli bir konu, işverenlerimizin ciddi mali bir yükle karşılaşacağı bir süreç. Çok verimli bir istihdama sahip olan, tecrübesi yüksek olan personellerimizin de emeklilikle karşı karşıya kalacağı ve şirketlerimizin de buradan etkilenebileceği bir durumla karşı karşıyayız. Bununla ilgili raporlarımızı, EYT ile ilgili taleplerimizi her iki bakanlığımıza arz ettik." diye konuştu.
Emeklilik ücretleriyle karşı karşıya kalacak firmaların olacağını aktaran Aydın, şunları kaydetti:
"Bunların karşılanması için özellikle Hazine ve Maliye Bakanımızdan, sıfıra yakın bir faiz oranıyla bu firmalarımızın desteklenmesi, bununla alakalı özel bir kredi garanti fonunun desteklenerek bir EYT sürecinin geçmesi açısından taleplerimizi ilettik. Bir çalışma olacağı yönünde iyi haberleri de alıyoruz. Asgari ücret ile ilgili de aynı şekilde taleplerimizi ilettik. İşçilerimizin enflasyon karşısında en az zararla karşılaşabileceği bir asgari ücret talebinde bulunduk. Yüzde 40-45 bandında bir asgari ücretin de 2023 senesinde gerçekleşebilir bir rakam olması yönünde talebimizi ilettik.
Enflasyonla ilgili beklentilere bakıldığında da mart ayında ciddi bir düşüşle ve 2023 senesinde de tek haneli bir enflasyona ulaşılabilir görünüyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 5'in üzerindeki büyümesinde önemli bir kısmın sanayi ve ihracatla oluyor oluşu bizleri mutlu ediyor. İkinci çeyrekten itibaren hem enflasyonda bir düşüş hem de siparişlerimizin tekrar kapasite kullanım oranlarının yüzde 80'in üzerine çıkacağı yönünde beklentiler devam ediyor.
Türkiye olarak, kasım ayı içerisinde ilk hedef olan 225 milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Aralıkla birlikte tahmin ediyoruz ki 250 milyar dolar bandında bir ihracatla 2022 senesini kapatacağız. Önümüzde ilk hedef 300 milyar, sonraki hedef 500 milyar dolar. Teknolojisi, AR-GE'si, markalaşması yüksek ürünler satmamız gerekiyor."
Çok sayıda ASKON üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın gerçekleştirdiği sunumun ardından sona erdi.
Kaynak: