İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen, 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı devam ediyor.
İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılan etkinliğin 3'üncü gününde düzenlenen panellerde helal ilaç endüstrisi, helal aşılar, helal paketleme, helal turizm gibi konular ele alındı.
Pakistan Bannu İslam Merkezi Fetva Departmanı'ndan Dr. Syed Tariq Ali Shah, aşıların ve ilaçların helal kabul edilmesi için farklı temel yaklaşım belirlediklerini söyleyerek, bunların Kur'an ve sünnete uygunluk, murdarlık, insan şerefini koruma, zararsızlık, sarhoşluk verme gibi kriterlere sahip olduğunu ifade etti.
İslam ülkelerinin teknik uzmanlarla birlikte standartları açıkça belirlemesi gerektiğini vurgulayan Shah, helal olmayan kimyasal içeriklere helal alternatiflerin üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
Avustralyalı Globothink Danışmanlık Şirketi'nden Irshad Cader, mikro, küçük ve orta boy işletmelerinin dünya ekonomisinin bel kemiği olduğunu hatırlatarak, dünyadaki gayri safi milli hasılanın yüzde 40'ının bunlardan oluşturduğunu söyledi.
Cader, bu işletmelerin helal sertifikası hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığını ve bu yüzden pazara ulaşma zorluğu taşıdığını ifade etti.
Fuarın katılımcılarından Arap Derneği Başkanı Metin Turan, Türkiye'de yaşayan Arap kadınlarının el sanatlarıyla yaptığı ürünleri fuarda satma imkanı bulduğunu belirtti.
Arap ülkeleri el sanatlarının yanı sıra Arap yemeklerinin de fuarda tanıtıldığını aktaran Turan, Türk ve Arap iş adamlarının bir araya geldiğini ve B2B görüşmeleri yapıldığını ifade etti.
Uluslararası Medya Derneği'nde yer alan Arap medyasının kendi kanallarını da tanıtma şansı bulduğunu kaydeden Turan, Arap Sanatları Birliği'nden 40 sanatçının yaklaşık 60 resim sattıklarını da kaydetti.
Kaynak: