Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Libyalı askerler Türk SAS komandolarından aldıkları eğitimlerle deniz mayınlarını imha ediyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

HUMS (AA) - MÜCAHİT AYDEMİR - Libya Deniz Kuvvetleri personeli, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Sualtı Savunma (SAS) komandoları tarafından verilen eğitimlerle üs savunma ve deniz mayınlarının etkisiz hale getirilmesi gibi pek çok alanda becerilerini geliştiriyor.


TSK, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde meşru Libya hükümeti arasında Kasım 2019'da imzalanan "Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası" kapsamında Libya'daki eğitim, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerini sürdürüyor.


Hums Müşterek Deniz Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda TSK'nın Libya Görev Grubu Komutanlığı tarafından Libya Deniz Kuvvetleri personeline yönelik, üs savunmadan su altı savunmaya, patlayıcı maddelerin etkisiz hale getirilmesinden cihaz bakım ve kullanımına, dalış ve kurbağa adam eğitimlerinden seyir ve gemiciliğe kadar 75 farklı kursta eğitimler veriliyor.


AA ekibi, Hums Müşterek Deniz Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda su altında bir deniz mayınının imhası için gerçekleştiren tatbikatı görüntüleyerek burada verilen eğitimler hakkında TSK yetkililerinden bilgi aldı.


- 900 Libyalı personel, 75 ayrı kursta eğitim aldı


Hums Müşterek Deniz Eğitim Merkezi Komutanı Albay Taner Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dost ve kardeş ülke Libya'da modern ve uluslararası standartlarda profesyonel bir ordu kurulmasına yönelik askeri eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdiklerini söyledi.


Albay Vural, "Bu faaliyetlerimizi Libya ve Türkiye arasında imzalanan askeri ve güvenlik iş birliği mutabakat muhtırası kapsamında sürdürüyoruz. Merkezin kuruluşundan bugüne kadar, yaklaşık 900 Libyalı personel, 75 ayrı kursta eğitim almış, almaya devam etmektedir." diye konuştu.


- Libyalı personel deniz mayınını başarıyla imha etti


Libyalı askerler, üste gerçekleştirilen tatbikatta TSK'nın uzman personelinden aldıkları eğitimler sonucu edindikleri becerileri sergiledi.


Libyalı yerel güçlerde görevli bir tim, Deniz Kuvvetleri Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bir geminin karinasında el yapımı patlayıcı (EYP) olduğu tespit edilen şüpheli cismi etkisiz hale getirdi.


İskele ve karina kontrolü yapmak üzere bölgeye hareket eden Libyalı tim, SAS komandolarının gözetiminde gerekli malzeme ve ekipmanı kuşanarak keşif dalışı yaptı.


Dalış sonucunda Libyalı personel, iskeledeki geminin sancak karinasında, "Limpet mayını" adı verilen, deniz araçlarının su altında kalan bölümüne mıknatısla tutturulan bir mayın olduğunu rapor etti.


Mayının etkisiz hale getirilmesi için dalgıç timinin "LMD seti" adı verilen teçhizatı yerleştirmesinin ardından tim komutanı tarafından ateşleme yapıldı. Uzaktan patlatılan deniz mayını başarıyla etkisiz hale getirildi.


- SAS komandoları, bölgedeki çok sayıda deniz mayınını imha etti


Öte yandan Hums Deniz Üssü'ndeki SAS komandoları, Libyalı personele yönelik eğitimlerini sürdürürken, liman içi ve çevresini patlayıcı madde ve savaş atığı mühimmatlardan temizleyerek tehlikelerden arındırdı.


Hums Limanı'nın tehlikeli mühimmattan temizlenmesiyle ticari gemiler de artık limana daha güvenli yanaşabiliyor.


- Libya ordusunun uluslararası standartlarda modernizasyonu hedefleniyor


Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasıyla ortaya çıkan devlet kurumlarındaki yetersizlik, özellikle modern ve profesyonel bir ordunun eksikliği, Libya'nın son dönemdeki birçok sıkıntısının arkasındaki temel neden olarak gösteriliyor.


Türkiye'nin Libya'nın güvenlik kurumlarına yönelik iş birliği, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile Libya ordusunun modernizasyonu ve uluslararası standartlara ulaşması hedefleniyor.


Başta başkent Trablus olmak üzere Libya'nın farklı şehirlerindeki müşterek eğitim merkezlerinde yüzlerce Libyalı askerin eğitimi devam ederken, yüzlerce Libyalı askeri öğrenci de iki ülke arasında varılan mutabakat kapsamında Türkiye'de eğitim alıyor.


Bu kapsamda yüzlerce Libyalı Kara Harp Okulu öğrencisi, Isparta Terörle Mücadele Eğitimi ve Tatbikat Merkez Komutanlığı'nda ve Milli Savunma Üniversitesine bağlı harp okullarında eğitimlerini tamamlayarak mezun oldu.


Taraflar, Libya hükümetinin daveti üzerine ve imzalanan ikili anlaşmalara dayanarak verilen askeri eğitim, yardım ve danışmanlık şeklindeki desteğin devam edeceğini vurguluyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”