Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TBMM Genel Kurulunda Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi değerlendirildi

-AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık: "Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenlik haklarını ve siyasi birliğini sonuna kadar destekliyoruz. Ukrayna'nın egemenlik haklarına yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmiyoruz" CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz: "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının ileride Luhansk ve Donetsk'in ötesindeki Ukrayna topraklarına varıp varmayacağını kestirmek mümkün değil. Hepimizin endişesi işin bu raddeye varmadan engellenmesi"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, "Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenlik haklarını ve siyasi birliğini sonuna kadar destekliyoruz. Ukrayna'nın egemenlik haklarına yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmiyoruz." dedi.


TBMM Genel Kurulunda, siyasi partilerin temsilcileri, Türkiye ile KKTC Arasında Kültürel İş Birliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, bölgede Rusya ile baş edebilecek bir gücün bulunmadığını söyledi.


"Osetya ve Abhazya gitti, arkasından Kırım gitti. Şimdi Donbas gidiyor." diyen Erozan, Türkiye'nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya çözüm üretme yeteneğinin bulunmadığını, milli çıkarlar açısından çatışmayı durdurma konusunda birtakım siyasi yaklaşımlar, arayışlar veya çağrılarda bulunulabileceğini dile getirdi.


Birleşmiş Milletlerden (BM) bir çözüm çıkmayacağını savunan Erozan, "BM'den çözüm çıkması için Rusya'nın 'evet' demesi lazım. Orada bir veto var. Dolayısıyla BM, bu aralar havanda su döver. Bizim kendi çıkarlarımızı düşünerek başka bir yaklaşım benimsememiz lazım. Sorunun özü ile değil, sonuçları ile ilgilenmemiz gerekiyor. Bu sonuçlardan ülkemizin minimum zararla çıkabilmesini sağlamamız lazım. Bugünkü mesele iktidarın meselesi değil, ülkenin meselesi. Bu meselenin çözümünün de müşterek ve düşünülerek gerçekleştirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.


HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç da Donbas'ta yaşananların Suriye, Afganistan ve Libya'da yaşananlardan farkı olmadığını dile getirerek, "Bu, uluslararası emperyalist güçlerin paylaşım savaşının bölgede zuhur etme biçimi." dedi.


Hiçbir ülkenin diğer ülkelerin toprak bütünlüğüne müdahale etme hakkı bulunmadığını belirten Oruç, Türkiye'nin, Ukrayna'yı vuran Rusya'ya karşı Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında esneme sağlamaması gerektiğini ifade etti.


- "Montrö'nün anahtarı Türkiye'nin elinde"


CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının ileride Luhansk ve Donetsk'in ötesindeki Ukrayna topraklarına varıp varmayacağını kestirmek mümkün değil. Hepimizin endişesi işin bu raddeye varmadan engellenmesi." dedi.


Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni tartışmaya gerek olmadığını vurgulayan Çeviköz, şöyle devam etti:


"Çeşitli çevrelerden 'boğazların açılması, kapatılması' gibi yorumlar yapılıyor. Montrö'nün bütün hükümleri aynen, sözleşmenin lafzına ve ruhuna zarar vermeyecek şekilde uygulanmalı. Montrö'nün anahtarı Türkiye'nin elinde. Türkiye, Montrö'yü en iyi şekilde yorumlama imkanına sahip olan ev sahibi ülke. Türkiye'nin, bu sözleşmeyle ilgili dışarıdan yapılacak telkinlere göre veya sözleşmenin lafzına, ruhuna uymayacak bir davranışa sevk edilmek için yapılan birtakım çağrılara asla kulak asmaması gerekir."


- "Topyekün bir savaşa dönüşmemesi en büyük dileğimiz"


AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık da Rusya ve Ukrayna arasında son dönemde artan gerilimin dün gece itibarıyla sıcak çatışmaya dönüştüğünü hatırlattı.


Çatışmanın, topyekün bir savaşa dönüşmemesinin, en büyük dileği olduğunu vurgulayan Işık, "Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenlik haklarını ve siyasi birliğini sonuna kadar destekliyoruz. Ukrayna'nın egemenlik haklarına yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmiyoruz. Kırım'ın işgaliyle başlayan sürecin ardından Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik başlattığı bu operasyonu bir an önce durdurmasını bekliyoruz, istiyoruz ve talep ediyoruz." mesajını verdi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetin, bugüne kadar gayretle sürdürdüğü çalışmaları desteklediklerini ifadeden Işık, şunları kaydetti:


"Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda alacağı ve aldığı her türlü inisiyatifin arkasındayız. Bu, siyasi değil, milli bir mesele. Türkiye'nin çıkarlarını yakından ilgilendiren hatta orta ve uzun vadede Türkiye'nin güvenliğini de ilgilendiren bir durum. Dolayısıyla bu konuda en kısa sürede uluslararası hukuka uygun, Ukrayna'nın egemenlik haklarını, toprak bütünlüğünü ve siyasi bütünlüğünü teminat altına alan bir çözümün bulunması elzem ve kaçınılmaz.


Filler tepişirken çimenler ezilirmiş. Rusya-Ukrayna geriliminde en fazla kaybeden hem Rus hem Ukrayna hem de bölge halkı olacak. Başta Rusya'nın, bu konudaki durumunu tekrar ve behemehal gözden geçirmesini ve bölgede adil, kalıcı bir çözüm bulunması için diplomasinin bütün kanallarının çalıştırılması gerektiğini ifade ediyorum."


- "Türkiye'ye ekonomik ve siyasi etkilerinin olacağı net"


CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine yönelik sürecin, dikkatli götürülmesi ve hata yapılmaması gereken bir süreç olduğunu belirtti.


Milli davalarda parti meselesi olmayacağına işaret eden Altay, "Şimdilik bizim dışımızda cereyan eden bir hadise ama Türkiye'ye ekonomik ve siyasi etkilerinin olacağı net. Bu bakımdan samimi bir çağrı yapıyorum; Sayın Recep Tayyip Erdoğan, işin sahibi TBMM'dir. Vaktin ne zaman müsaitse bir an önce TBMM'ye gel ve Meclis'e bilgi ver. Meclis'te istişare et, yol haritanı ona göre belirle, Türkiye'nin başına bir kaza gelmesin." değerlendirmesini yaptı.


AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Ukrayna ve Rusya ile ilgili açıklamalarında başından bugüne en ufak bir çelişkili açıklama yok. Birbirini bütünleyen, destekleyen açıklamaları, bu konuda itidalli davranma çağrısı söz konusu." dedi.


Erdoğan'ın, arabuluculuk görevi ile Rusya ve Ukrayna'nın arasını düzeltmeye dönük barışçıl ve proaktif yaklaşımı bulunduğunu belirten Akbaşoğlu, bu kapsamda farklı değerlendirmelere katılmalarının mümkün olmadığını kaydetti.


TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, kanun teklifinin görüşmeleri devam ederken gruplar adına yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Daha sonra birleşimi açan Erdoğmuş, komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi 1 Mart Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”