Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İran, Pakistan topraklarındaki hedeflere saldırılar düzenlediğini doğruladı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkesinin Pakistan topraklarındaki hedeflere saldırı düzenlediğini doğruladı.

İran, Pakistan topraklarındaki hedeflere saldırılar düzenlediğini doğruladı

Abdullahiyan, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki (WEF) bir oturumda konuştu.

 

İran'ın son günlerde Irak, Suriye ve Pakistan topraklarına düzenlediği füze saldırılarının "İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla ilgili değil terörle mücadele" kapsamında gerçekleştirildiğini savunan Abdullahiyan, "Irak ve Pakistan'ın toprak bütünlüğüne saygılıyız ancak ulusal güvenliğimizin tehdit edilmesine müsaade etmeyiz." ifadelerini kullandı.

 

Ülkesinin Irak'ın Erbil kentine saldırısında Mossad ajanlarının hedef alındığını iddia eden Abdullahiyan, Tahran'ın İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki faaliyetleri hakkında Irak'la istihbarat paylaştığını söyledi.

 

Abdullahiyan, Pakistan topraklarına düzenlenen saldırıya ilişkin ise hiçbir Pakistan vatandaşının hedef alınmadığını savundu.

 

İran'ın güneydoğusundaki Rask kentinde 12 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü saldırıyı üstlenen Ceyşu'l Adl adlı örgütün Pakistan sınırındaki kamplarını hedef aldıklarını aktaran Abdullahiyan, söz konusu örgütün İsrail ile bağlantılı olduğunu öne sürdü.

 

Abdullahiyan, saldırıdan önce Pakistanlı yetkililerle söz konusu örgüte karşı önlem alınması için defalarca görüştüklerini aktardı.

 

İran, Irak'ın Erbil kenti, Suriye ve Pakistan'daki hedeflere saldırıları

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 15 Ocak'ta yaptığı açıklamalarla, terörle mücadele adı altında Suriye ve Irak topraklarındaki hedeflere balistik füzelerle saldırılar düzenlediğini duyurmuştu.

Suriye'de terör örgütü "DEAŞ'a ait hedefler" ile Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'a ait olduğu iddia edilen bir binanın balistik füzelerle hedef alındığı aktarılmıştı.

 

Saldırıların, terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği Kirman'daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerini hedef alan saldırı ile Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey komutanlarından Razi Musevi'nin öldürüldüğü saldırılara karşı gerçekleştirildiği belirtilmişti.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili açıklamasında ise İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine çok sayıda balistik füze saldırısı gerçekleştirdiği ve saldırılarda 4 sivilin hayatını kaybettiği, 6 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

 

Irak Dışişleri Bakanlığı da saldırılara tepki olarak İran'ın Bağdat'taki Maslahatgüzarını bakanlığa çağırarak Tahran'a protesto notası vermişti.

 

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, dün yayınladığı haberde, Pakistan topraklarında yer alan Ceyşu'l Adl örgütünün kamplarının füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurmuştu. İranlı yetkililer ise konuya ilişkin açıklama yapmamıştı.

 

Pakistan, saldırıya tepki olarak Tahran'daki büyükelçisini çekmişti

Pakistan Dışişleri Bakanlığından saldırıların ardından yapılan açıklamada, İran'ın, sınırdaki Beluçistan eyaletinin Panjgur bölgesine hava saldırısı düzenlediği ve saldırıda 2 çocuğun hayatını kaybettiği, 3 kız çocuğunun yaralandığı ifade edilmişti.

 

Açıklamada, Pakistan'ın egemenliğinin bu şekilde ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğu ve ciddi sonuçlar doğurabileceği aktarılmıştı.

 

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç da İran'ın Pakistan'ın egemenliğini ihlal etmesinin ardından Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırdıklarını ve tüm üst düzey ziyaretlerin iptal edildiğini bildirmişti.

 

İran'ın hedef aldığını iddia ettiği Ceyşu'l Adl örgütü

İran'da terör örgütü kabul edilen "Ceyşu'l Adl", "Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu" öne sürerek, ülkenin güneydoğusundaki Pakistan sınırında yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde zaman zaman İran'a karşı silahlı eylemler düzenliyor.

 

Örgüt, 15 Aralık'ta Sistan-Beluçistan eyaletinde bir polis merkezine düzenlenen ve 12 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü saldırıyı üstlenmişti.

 

Aynı bölgede 10 Ocak'ta bir karakola düzenlenen ve 1 polisin hayatını kaybettiği saldırıyı da Ceyşu'l Adl örgütü üstlenmişti.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • LI
    Lagalibe İLLALLAH
    101 gün önce

    Eceli gelen acem, kudurur muş Bir tane kefereye kurşun atamaz, coni piyonu İran yönetimi!!

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English