Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Erzurum'da Türk Spor Tarihi Müzesi açıldı

Reşat Karabacak Spor Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Fatih Özbayraktar: "Müzede Türklerin Orta Asya'dan, Hunlar'dan başlamak kaydıyla Oğuzlar, Göktürkler, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde kullanılan spor malzemeleri var"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Orta Asya'dan Osmanlı dönemine dek uzanan ve Türk sporunun geçmişine ait 100'den fazla atlı spor, güreş, okçuluk, tomak, matrak ve tuluk gibi spor malzemesinin sergilendiği Türk Spor Tarihi Müzesi açıldı.


Aziziye ilçesindeki Reşat Karabacak Spor Lisesi'nde kurulan müzenin açılışına Vali Yardımcısı Can Atak, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Aziziye Kaymakamı Abdulkadir Çelik, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk ile çeşitli kurumların yöneticileri ile öğrenciler katıldı.


Programda, Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı ve halk oyunları gösterisinin ardından protokoldekiler kurdele keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi.


Okulun beden eğitimi öğretmeni Fatih Özbayraktar, AA muhabirine, okulda beden eğitimi ve Türk spor tarihi derslerini öğrencilerle işlediklerini belirterek, geçmişte Türk sporları yapılırken kullanılan malzemeleri o dönemde oldukları gibi yaptırıp okulda sergilediklerini söyledi.


Sergiyi 10 yıl boyunca zenginleştirip müzeye dönüştürdüklerini anlatan Özbayraktar, şöyle devam etti:


"Okulumuz, öğretmenlerimiz ve Türkiye'nin dört bir tarafından ustalarla görüşerek buradaki malzemeleri temin ettik. Müzede Türklerin Orta Asya'dan Hunlar'dan başlamak kaydıyla Oğuzlar, Göktürkler, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde kullanılan spor malzemeleri var. Çin kaynakları, Türklerin Orta Asya'da kayak kaydığından bahsediyor, yine bu kaynaklar Göktürklerin buz tutan göller üzerinde sığır kemikleriyle av hayvanlarının peşine gittiklerinden bahsediyor. Bunlar günümüzdeki kayak ve pateni andırıyor. Çinliler o dönemlerde Türkleri sığır ve tahta ayaklı diye listelemişler."


Özbayraktar, müzede gökbörü, cirit, atlı sporlar, okçuluk, idman taşı, çengel oyunlarına ait malzemeler ile aşık, güreş ve Osmanlı döneminde oynanan tuluk, matrak ve tomak gibi 100'den fazla spor malzemesinin bulunduğunu anlatarak, bu malzemeleri, aslını yaşatmak amacıyla yaptırıp sergilediklerini dile getirdi.


Bu malzemeleri 10 yıl boyunca tarihi bilgi ve kaynaklar ışığında yaptırdıklarını vurgulayan Özbayraktar, "Amacımız tarihi yaşatmak, gençler bunları bilsin mantığıyla bu müzeyi hayata geçirdik. Türklerin Orta Asya'dan beri müthiş spor kültürü var, bunları yaşatıp tüm dünya ülkelerine tanıtmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”