Son Dakika Haberler

Brezilya

Eklenme Tarihi: 06.03.2014 - 19:38

Brezilya

1) İguazu (Portekizce’de İguaçu) Şelaleleri

İguazu-Parana Buluşması: Sevgiliye Kavuşmanın Sevinç ve Coşkusu

Sabahın erken saatlerinde 25 kişilik grubumuzla Buenos Aires’ten Arjantin-Brezilya-Paraguay ülkelerinin kesiştiği yerde bulunan İguazu şehrine uçtuk. Güneyden kuzeye doğru iki saatlik bir yol katettik...   

Kuzeyden güneye inen İguazu Nehri’nin Doğusu Brezilya, batısı Paraguay, güneyi ise Arjantin. Iguazu Nehri bu üç ülkenin sınırının birleştiği yerde ana nehir olan Parana’ya dökülüyor. İşte dünyadaki olağanüstü doğal güzelliklerden bir tanesi de burada oluşturulmuş.

Otelimiz Brezilya tarafında kalan “Slaviero Hotel”. 9. Kattayız. Parana Nehri hemen önümüzde ,yarın görmeye gideceğimiz, türlü oyunlardan sonra kendisine kavuşan İguazu’sunu koynuna almış sakin sakin akıyor.

Parana Nehri güneyde kalan yağmur ormanları içinde kuzeyden güneye doğru akıyor. Parana Nehri’nin uzunluğu 4.000 km. Bu nehir Buenos Aires ile Uruguay arasında Rio de la Plata Deltası’nı oluşturup Okyanus’a dökülüyor. O deltadan daha önce bahsetmiştim.

Toplamda 275 adet şelaleden oluşan Iguazu Şelaleri’nin bir kısmı Arjantin diğer kısmı Brezilya tarafında bulunuyor. Her iki tarafta da birbirinden büyüleyici manzaralar var. Tur Programı Brezilya tarafını kapsıyor. Biz Arjantin tarafına da gittik. Ayrıca Brezilya tarafında bot turu yapıp şelale sularının 80 metreden düştüğü yerlerde ıslandık. Oralarda güneşle birlikte oluşan gökkuşaklarını seyrettik.

İguazu Şelaleri’nde ortaya çıkan doyumsuz manzaralar, doğa harikaları dünyanın en çok görülen, ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelmiş. Güney Amerika’da bir gideceğimiz Rio de Janeiro şehri bir de burası en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Rio’da çok farklı şeyler var görecek oysa burada tek şey. Su ve suyun oluşturduğu güzellikler. Nefesiniz kesilerek izleyeceğiniz büyülü (ilahi de diyebileceğimiz) manzaralar.

Şelaleler yeni dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul ediliyor. 1542’de bir İspanyol gezginci tarafından keşfedilmiş. 1934’de Arjantin tarafı 1939’da da Brezilya tarafı Milli Park olarak düzenlenip ziyarete açılmış.

2) Şelalelerin Arjantin Tarafı

Arjantin tarafında çok geniş bir alana yayılan İguazu Nehri bir yere gelince, arkası büyük bir çukur olan uçurumla karşılaşıyor. İşte seyri doyumsuz görüntüler orada oluşuyor. Yüzlerce, binlerce ton su gürültüler, uğultular içinde aşağıya yuvarlanıyor adeta. Bir bölgede daha esrarlı bir hal alıyor suyun dökülüp kayboluşu. Oraya “Garganta del Diablo” (Şeytanın Boğazı) ismini vermişler.

Şelalelere, suların üzerine kazıklar çakılarak inşa edilmiş ahşap yoldan gidilerek ulaşılıyor. Burada (su üzerinde) 1100 metre yürümek gerekli. Sıcak, nem yoruyor insanı. Yolun orta yerinde yaşlı ve kilolu gezgincilerin tansiyonlarını ölçen doktorlar görüyoruz. Bazı ziyaretçiler oradan geri dönüyorlar.

Arjantin tarafı güzelliklerini dakikalarca izledikten ve düşen sulardan gelen damlalarla ıslandıktan sonra geriye dönüyoruz. Milli Park içinde yürüyoruz. Bir kafede soluklanıp birbirimize yaşadığımız heyecanı anlatıyoruz. Tekrardan empanadas (böreklerden) kıymalı, peynirli, balıklı… yiyoruz. En çok kıymalı ve peynirli olanları beğeniyoruz. Tam bizim damak tadımıza göre...

 

.

Türkçe العربية English