Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Viyana sözleşmesi'nin 41'inci maddesi nedir?

25.10.2021 17:27:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aralarında ABD'nin de bulunduğu 10 büyükelçi hakkında 'istenmeyen adam' çıkışı sonrası o elçiliklerden 'Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesi' açıklaması geldi. Peki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi nedir? Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne anlama geliyor?
2 Mart-14 Nisan 1961 tarihleri arasında Viyana’da toplanan Diplomatik İlişkiler ve
Bağışıklıklara Dair Konferansın sonunda 18 Nisan 1961 tarihinde kabul edilerek 24
Nisan 1964 tarihinde yürürlüğe giren ve toplam 53 maddeden oluşan 1961 tarihli Viyana
Sözleşmesi diplomasi hukuku alanında uluslararası düzlemde temel belgelerden birini
teşkil etmektedir.

Günümüzde 192 devletin tarafı olduğu  Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi şöyle: 
1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz

DİĞER HABERLER