TUNUS (AA) - Tunuslu 45 ulusal ve uluslararası dernek, yürütme erkinin yargı makamının çalışmalarına müdahale etmesine tepki gösterdi.
Aralarında Tunus Gazeteciler Sendikası, Sınır Tanımayan Avukatlar, Uluslararası İşkenceyi Önleme Örgütü, Tunus Bireysel Özgürlükleri Savunma Derneği, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü ile Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun da yer aldığı 45 ulusal ve uluslararası dernek tarafından yapılan ortak açıklamayla yargıya müdahaleye tepki gösterildi.
Açıklamada, “yürütme erkinin yargının işleyişine her türlü müdahale girişimine ilkesel olarak karşı olunduğu” vurgulandı.
Ortak temel ilkelerinin hukukun üstünlüğü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Seçilmiş bir yasama meclisinin bulunmadığı, anayasa mahkemesinden yoksun ve istisnai durumun devam ettiği ülkede, bir kişi gücü elinde toplayarak yargı sisteminde yapısal değişikliğe gidecek bir reform yapamaz.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, “demokrasiyi savunan güçler ile sivil toplum örgütlerine demokratik yapının temel taşı olan anayasal ve bağımsız organları savunmak için birlikte hareket etme” çağrısı yapıldı.
- Yüksek Yargı Konseyi'nin feshi
Cumhurbaşkanı Said, 7 Şubat Pazartesi akşamı Başbakan Necla Buden ile görüşmesinde, Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini duyurmuştu.
Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi ama ben yargıya asla dokunmayacağım. Çözüm için bu kararı almak zorunluluk haline gelmişti." ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı'nın Konseye ilişkin açıklamasının ardından birçok siyasi parti, yargı mensubu ve sivil toplum kuruluşu, yasal olmadığı gerekçesiyle karara tepki göstermişti.
- Tunus'ta siyasi kriz
Tunus Cumhurbaşkanı Said, geçen seneden bu yana tartışmalı birçok karara imza attı.
Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.
Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı. Cumhurbaşkanının aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.
Ülkedeki siyasi ve sivil toplumdan birçok kesim Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.
Kaynak: