Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Japonya'da iş bulma oranında son 45 yılın en sert düşüşü yaşandı

Anadolu Ajansı haberine göre;

TOKYO (AA) - Japonya, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının oluşturduğu ekonomik şartlarda, yıllık bazda iş bulma oranında son 45 yılın en sert düşüşünü yaşadı.


Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığının yayımladığı verilere göre, ülke geneli iş bulma oranı geçen yıl, 1975'ten beri en sert düşüşle 0,42 puan gerileyerek 1,18'e geriledi. Bu oran, iş arayan her 100 kişiye 118 istihdam imkanı anlamına geliyor.


Geçen yıl Japonya'da 12 aylık ortalama işsizlik oranı, son 11 yılda ilk kez artış gösterdi. İşsizlik oranı yüzde 0,4 yükselerek, 2020'de yıllık bazda yüzde 2,8 olarak gerçekleşti.


Ülke genelinde işsizlerin sayısı 290 bin artışla 1,91 milyon, iş gücü sayısı 480 bin azalarak 66,7 milyon oldu. Düzenli işçi sayısı, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla 360 bin artışla 35,4 milyona yükseldi.


Salgından etkilenen firmaların işten çıkarma ya da kontrat yenilememe oranlarındaki artış sonucu, düzensiz işçilerin sayısı aynı dönemde 750 bin düşüşle 20,9 milyona geriledi. Ücretsiz izin verilenlerin sayısı ise, karşılaştırılabilir verilerin kayda geçmeye başladığı 1968'ten beri rekor yükselişle, 2020'de 800 bin artış göstererek 2,56 milyona ulaştı.


Sektörler arasından otel ve restoran işletmelerin dahil edildiği hizmet sektörü, 290 bin düşüşle en büyük işçi kaybını yaşadı.


Kyodo ajansına konuşan Daima Araştırmalar Merkezi analisti Tamura Munehisa, ortaya çıkan verilerin, salgının ülke ekonomisine etkisini "İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin en büyük krizi" olarak niteledi.


Japonya'da aylık bazda işsizlik oranı Aralık 2020'de değişmeyerek yüzde 2,9'da kaldı.


Ülkenin iş bulma oranı 1973 petrol krizi sonrası 1975'te 0,59 puan, 2008 finansal krizi sonrası 2009'da ise 0,41 puan düşüş yaşamıştı. Japonya'nın işsizlik oranları 2015'te yüzde 3,4, 2016'da yüzde 3,1, 2017'de yüzde 2,8, 2018'de yüzde 2,4 ve 2019'da 2,3 olarak gerçekleşmişti.


Nüfusun yarısının yaşadığı ve ülke ekonomisinin yüzde 60'ının kümelendiği başkent Tokyo dahil 11 eyalette Kovid-19'a karşı uygulanan olağanüstü hal (OHAL) şartlarının 7 Şubat'ta son bulması bekleniyor.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”