Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İKV Başkanı Zeytinoğlu: "AB ile mülteci konusundaki yakınlaşma ilişkilerin diğer yönlerine yansımadı"

"Türkiye dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan bir ülke oldu. 4 milyonu aşkın mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Türkiye AB’den üzerinden çok büyük bir yük almış oldu"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin 4 milyonu aşkın mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapmak suretiyle Avrupa Birliği (AB) üzerinden çok büyük bir yük almış olduğunu belirterek, "Ancak mülteci konusundaki bu yakınlaşma ilişkilerin diğer yönlerine yansımadı." dedi.


İKV ve İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) iş birliği ile düzenlenen 5. Yılında Türkiye-AB Mutabakatı: Deneyimler&Öngörüler başlıklı webinarda konuşan Zeytinoğlu, bundan 5 yıl önce 18 Mart 2016'da Türkiye ve AB ortak bir bildiriyi kabul ettiğini, bu bildirinin büyük ölçüde Suriyeli mültecilerin AB'ye geçişlerini kontrol etmeye yönelik olduğunu, ancak sadece bu konu ile sınırlı olmadığını söyledi.


Zeytinoğlu, şunları kaydetti:


"9 maddeden oluşan ve kısaca Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı olarak adlandırılan bildiride mülteci iş birliğinin yanında, üyelik müzakerelerinin canlandırılması, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, Türk vatandaşları için vize serbestliği, mültecilerin AB ülkelerince gönüllü kabulü ve Suriye'de insani durumun iyileştirilmesine yönelik maddeler bulunuyordu. Ancak daha sonraki süreçte mülteci iş birliği dışında kalan maddelerde ilerleme sağlanamadı. Üyelik müzakerelerinde son fasıl, 30 Haziran 2016'da açılan Mali ve Bütçesel Hükümler oldu. O günden bugüne yeni fasıl açılamadı. 26 Haziran 2018 tarihindeki AB Konsey sonuçlarında Türkiye'nin AB'den uzaklaşmakta olduğu ve yeni fasılların açılmasının düşünülmediği, Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna yönelik çalışmalara başlanmasının da düşünülmediği ifade edildi. Mayıs 2016 itibarıyla Türkiye'nin 72 vize kriterinin 65'ini yerine getirdiği tespit edildi. Ancak o günden bugüne 66 kriter yerine getirilse de bu süreç tamamlanamadı. Türk vatandaşları tarafından Schengen vizesi için yapılan başvurularda harcanan miktar son 10 yılda 500 milyon avroyu geçti. İlişkiler daha da kötüye doğru gitti. Siyasi sorunlara rağmen, ilişkilerin en etkili işleyen yönlerinden birini mülteci iş birliği konusu oluşturdu. Bu kapsamda 3+3 milyar avro tahsis edildi."


Bugüne kadar söz konusu tutarın 4 milyar avrodan fazlasının kullanıldığı ve tüm meblağın sözleşmelere bağlandığının açıklandığını kaydeden Zeytinoğlu, 41 kadar projenin desteklendiğini dile getirdi. Zeytinoğlu, şöyle devam etti: "


"Türkiye dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan bir ülke oldu. 4 milyonu aşkın mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. İşçiler Suriyeliler ile ekmeklerini paylaştı. Türkiye AB'den üzerinden çok büyük bir yük almış oldu. Ancak mülteci konusundaki bu yakınlaşma ilişkilerin diğer yönlerine yansımadı. Türkiye ve AB ilişkileri değerlerden öte çıkarları temel alan, al-vere dayalı bir rotaya girdi. Şimdi Türkiye ve AB mülteci iş birliğinin geleceğini ele alırken, Türkiye-AB ilişkileri geniş çerçevesi içinde almak büyük önem taşıyor."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”