Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​Buen Vivir

25 Monday 2024

 

Dünya Sosyal Hizmetler günü her yıl mart ayının üçüncü Salı günü kutlanır.

Psikoloji bilimi bireyi yani orman içindeki ağacı incelerken;  sosyoloji bilimi ormanla yani toplumla ilgilenir.

Sosyal Hizmet bilimi ise birey ve toplumu birbirine bağlayan “kilit taşı” önemindeki aile ile ilgilenir.

Kilit taşı aile ile ilgilenirken psikoloji ve sosyolojinin verilerine başvurmakla birlikte aile odaklı onlardan daha kapsamlı ve derinlikli bir disiplin olmak zorundadır.

Bu sebeple her yönden sağlıklı bir birey ve huzurlu bir toplum oluşumu için mutlu bir aileye; o aile kurumunun tesisi için de iyi yetişmiş Sosyal Hizmet Uzmanlarına ihtiyacımız vardır.

Kısaca; bir millet için iyi yetişmiş Sosyal Hizmet Uzmanları bana göre en önemli ihtiyaçtır.

Sosyal Hizmet mesleğinin önemine kısaca değindikten sonra her yıl belirlenen Dünya Sosyal Hizmetler günü temasının bu yıl ki teması olan “Buen Vivir: Dönüştürücü Değişim İçin Ortak Gelecek” konusuna dikkat çekmek istiyorum.

“Buen Vivir/Sumak Kawsay/İyi Yaşam”ın bizdeki tam karşılığı “adanmışlık” diyebiliriz.

Yaratılanı yaratandan dolayı sevmek, ona onun hatırı için değer vermek ve korumak.

Üzerinde yaşadığımız ve istifade ettiğimiz her değerin bütün insanlığın ortak mirası ve Allah’ın bize emaneti nazarıyla onlara gözümüz gibi bakmak, onlara adanmak bize iyi bir yaşamın kapısını açacaktır.

Küresel ısınmanın, karbon ayak izinin, ozon tabakasının, müsilaj gibi olumsuzlukların sıklıkla konuşulduğu günümüz dünyasında “Bien Vivir/Sumak Kawsay/İyi Yaşam için Adanmışlık” çok değerli kavramlar.

Zaten Allah’a kullukta en yüksek makam olan “hamd” in manası kendi nefsimizde dâhil her şeyi yaratılış gayesi çerçevesinde değerlendirmek değil midir?

Ailede karı-kocanın birbiriyle ilişkisini Yüce Allah kendinizi birbirinize adadınız” (Nisa, 4/21) cümlesiyle; ailede huzurun şifresinin de  “adanmışlık” olduğunu bildirir.

Anadolu Ümranı’nı mayalayan büyük zatlat “Bien Vivir” in şifrelerini verdiler.

Yeri geldi Yunus gibi “sordum sarı çiçeğe” diyerek çiçeği insan mertebesine çıkardılar.

Yeri geldi Mevlevilerin semada yaptığı şekilde kâinatın ortak yörüngesinde onlarla birlikte dönerek bütünleştiler.

Allah inananları “ıslah edici” olarak över, “ifsad etmeyi” ise küfrün en önde gelen vasfı olarak zikreder.

“İyi bir yaşam/bien vivir” için yaşadığımız dünyada yakın ve uzak çevremizi küçük/büyük demeden ıslah edici olmak zorundayız.

Sözü yine Anadolu Ümranı’nın üstatlarından Yunus Emre ile tamamlayalım:

Gelin tanış olalım

İşi kolay kılalım

Sevelim sevilelim

Dünya kimseye kalmaz.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English