Son Dakika Haberler

Halit Karaca

Halit Karaca

​Tıbb-ı Nebevi

02 Eylül 2015

 Tıbb-ı Nebevi,  peygamber tıbbı olarak tanımlanır. Hz. Peygamber (sav)’in bizzat uyguladığı ve çevresinde bulunanlara öğrettiği  tavsiyelerden oluşmaktadır. Bu tavsiyelerle insanların hem bedensel, hem de ruhsal olarak sağlıklı yaşamaları amaçlanmıştır.

Peygamber (sav), insanın bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olmasına çok önem vermiştir. Bununla ilgili olarak ; “İki nimet vardır ki insanlardan pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek zarar etmiştir. Biri sağlık, diğeri ise boş vakittir.” (Buhari , İbn-i Mace)buyurmaktadır. Başka bir hadis-i şeriflerinde Peygamberimiz (sav): “Sizlerden her kim vücut bakımından sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu, günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur.” (Tirmizi)  buyurarak sağlığın önemini vurgulamıştır.
Hz. Peygamber (sav)'in tıbba dair hadisleri tabib gözü ile ele alınırsa,  pek çoğunun koruyucu hekimliğe ait olduğu görülmektedir. Ancak,  genel tıp konularına ve tedavi edici hekimliğe ait tıbbî tavsiye, öğüt ve reçeteler de mevcuttur.  Hz. Peygamber (sav)’den önce  Araplar, tababet konusunda pekçok yanlış adet ve uygulamalara sahip bulunuyorlardı. Tıbb-ı Nebevi ile Hz. Peygamber (sav) batıl ve ilmi değeri olmayan bu uygulamaları kaldırmış, tababete yeni bir anlayış getirmiştir.

Hz. Peygamber (sav)’in asırlar önce yapmış olduğu tıbbi tavsiyeler bugün uygulamakta olduğumuz modern  tıpla uygunluk göstermektedir. Modern tıbbın koruyucu hekimlik ve tedavi edici hekimlikle ilgili yeni keşfettiği yöntemlerin, asırlar önce buyurulan, tıpla ilgili hadis-i şeriflerde bahsedilmesi,  tıbbi bir hikmet, hatta tıbbi bir mucizedir.
Tıbb-ı Nebevi, daha çok koruyucu hekimliğe, hastalanmadan önce hastalıklardan korunma yöntemleri üzerine yoğunlaşmıştır. Tıbb-ı Nebevi, bedensel ve ruhsal sağlığın korunması için adeta bir klavuz niteliğindedir ve tıpla hadisleri ihtiva eder.

Peygamber (sav)’in sağlıkla ilgili hadis-i şerifleri,  Arap Yarımadası’ndaki yanlış tıbbi uygulamaları düzelttiği gibi, Ortaçağa hakim olan bir islam tababetinin doğmasına vesile olmuştur. Tıbb-ı Nebevi binlerce yıldır insanların birbirleri vasıtasıyla gelecek kuşaklara naklettikleri tecrübe edilmiş bir bilgi hazinesidir.

Tıbb-ı Nebevi,  sosyal bir varlık olan insanın toplum içindeki davranışları, aile içindeki sorumlulukları, kendine ve yakın akrabalarına karşı sorumlulukları, yiyip içmesi,  uyuması, düşünmesi, giyinmesi,evlenmesi  ve iş hayatı gibi hemen her şeyi  ile ilgilenir.

Hadis-i Şeriflerde geçen bilgilerin , bilimsel gerçeklerle uyum içinde olması, bu bilgilerin vahiy kaynaklı olmasından kaynaklanmaktadır: Peygamber size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasak ettiyse ondan da vazgeçin.( 59/7)

O (Peygamber), onlara iyiliği emreder, onları kötülükten meneder. Onlara temiz/hoş şeyleri helal, (kendilerince helal saydıkları veya amel olarak) pis ve murdar şeyleri de haram kılar.(7/157)
Bütün bu nedenlerle sağlığımızı korumak ve hastaysak sağlığımıza yeniden kavuşmak için Tıbb-ı Nebeviyi bilmek ve uygulamakta sayısız faydalar vardır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English