Son Dakika Haberler

İbrahim Çetin

İbrahim Çetin

​Temel lise mi özel okul mu?

11 Wednesday 2015

Dershanelerde dönüşüm sürecinde sona gelindi. 1 Eylül 2015 itibariyle desrhaneler kapatılıyor. Dershanelerin bir kısmı özel okula dönüşürken bir kısmı da temel lise olarak eğitim hayatına devam edecek. Şu an her ilde neredeyse reklam panolarında eskiden dershane hizmeti veren kurumların küçük isim değişiklikleri ile özel okula dönüştüğünü ve bursluluk sınavları için reklam yaptığını görüyoruz.Şu ana kadar kapatılacak dershaneler bir kısmı özel okula dönüştü bir kısmı da temel liseye dönüşüyor.

10 Mart tarihinde Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) özel okul, dershane ve özel okul sahipleri ile Antalya’da toplantı yaptı. “Dönüşüm Sürecinde Okullar ve Dershaneler” temalı toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürlüğü  yetkilileri de katıldı. “Dershanelerin Dönüşüm Süreci ve Sürecin Başarısı İçin Öneriler” ve “Dönüşüm Sürecinin Özel Okullara Etkisi ve Öneriler” adıyla özel okul kurumları temsilcileri panelist olarak söz aldı. Herkesin temennisi sürecin sağlıklı yürümesi idi ve bunun için ne yapılması gerektiği konusunda çokça öneriler geldi.

Ben kısaca süreci açıklamak istiyorum. Özel okul olarak dönüşmeyecek kurumlar eğitim hayatına temel lise ya da temel ortaokul olarak devam edecek. Bu okullar anadolu lisesi ile eş bir statüde ve müfredatı da yine anadolu lisesi müfredatıyla aynı olacak. Sadece dönüşüm sürecindeki okul olduğunun belirtilmesi amacıyla ismi temel lise olacak. Haftalık 35 saat ders verilecek bu kurumlarda 25 saat yüz yüze eğitim, 10 saatte isteğe bağlı uzaktan eğitim verilebilecek. Bu kurumlar aynı zamanda öğrencilerini sınavlara hazırlayabilecek şekilde eğitim verecek bu nedenle de cumartesi günleri eğitim vermeye devam edecek.

Buraya kadar süreçle ilgili az çok bilgi vermeye çalıştık.

Gelelim aileler için önemli olan konuya. Bu okulların fiyatı ne olacak? Bu okullar dershane ücretlerinden biraz fazla özel okul ücretlerinden ise düşük olacak. Toplantıda çok şey tartışılsa da benim pedagojik açıdan açıklayamadığım bazı durumlarla da karşı karşıyayız.

-Temel liseler aynı binada eğitime devam edecekleri göre bu binalar eğitim-öğretim için ne kadar uygun olacak? Çoğu merkezde olan bu okullara laboratuvar ekleyebilirsiniz ya da 5 km ye kadar uzaklıktaki spor salonları ile anlaşabilirsiniz. Ancak bahçesi olmayan bir okul pedagojik açıdan sağlıklı olmayacağı, sanatın ve sporun bu okullarda yer bulamayacağı kanaatindeyim.

-Sınavlar, eğitim sistemimizin vazgeçilmez bir parçası. Özellikle aileler sınav gerçeğini ve ücretlerin düşüklüğünü göz önünde bulundurarak daha çok bu okulları tercih edecek. Bu durumda dönüşüm sağlayan özel okullar dezavantajlı bir duruma düşmyecek mi?

Bu sorular doğru bir şekilde cevap bulduğunda eminim dershane dönüşümleri sağlıklı bir şekilde tamamlanmış olacak ve Türkiye dershane gibi büyük bir garabetten kurtulacak. Anadolu liselerinin ve diğer devlet liselerinin öğrenci yoğunluğu açısından rahatlayacağı ve dershanelerin dönüşümü nedeniyle de bu okullardaki devamsızlığın azalacağı olumlu yönler arasında. Ancak şunu da belirtmeliyim ki eğer temel liseler dershane mantığı ile eğitim verecek olursa bu dönüşümün hiç bir anlamı olmayacak. Dönüşüm sürecinde bazı sıkıntıların ortaya çıkabileceğini şimdiden kabul etmek gerekir. Ancak eğitim ve sınav sistemindeki her değişim öğrencileri sıkıntıya sokuyor. Bunun için dershane dönüşümleri sağlandıktan sonra ciddi anlamda eğitim reformuna ihtiyaç var. Eğitim reformundan kastım sınav sistemi değişikliği değil. Eğitimde artık şunu kendimize sormalıyız. “Biz ne istiyoruz buna karşılık ne yapıyoruz?

Topyekûn bir eğitim seferberliği. FATİH projesine entegre olmuş binalar,  donanımlı, her biri yüksek lisanslı öğretmenler ve PISA, TIMSS gibi sınavlarda ilk 10’da olan bir Türkiye. Benim hayalimde bu var. Bu hayal için çabalıyor ve çalışıyorum. 2023’te eğitim anlamında sorunsuz bir ülke dileği ile yazımı bitirmek istiyorum.

Bir Öneri

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uyarılar gelmeye başladı. Kendilerine ulaşan şikayetler üzerine şu açıklamayı yaptı. “Temel lise ruhsatını almayan kurumlara yapılan kayıtlar resmi değildir ve bu sadece ön kayıt anlamı taşır”. Yani veliler öncelikle bu okullara kayıtta temel lise ruhsatı olup olmadığını sormaları gerekiyor. Bu nedenle MEB’in sayfasında ruhsat alan okullara bakılması tavsiye ediliyor.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English