Son Dakika Haberler

Erdoğan Nesimioğlu

Erdoğan Nesimioğlu

​Dünyanın en pahalı pancarı hangi ülkede?

15 Thursday 2013

Şeker pancarı fiyatlarıyla ilgili özellikle ülkemizde çeşitli spekülasyonlar ortaya atılır ve pancar fiyatlarının çok düşük olduğundan bahsedilir.
Oysa ki, gerçeklerin hiçte öyle söylenildiği gibi olmadığını yapılan araştırmalar bize gösteriyor.
Pancar fiyatlarıyla ilgili dünya genelini biraz incelediğinizde, ülkemizde pancarın çok kıymetli bir ürün olduğunu ve ekicisine diğer ürünlere nazaran daha fazla para kazandırdığını hemencecik görebilirsiniz.
Zaman zaman ülkemizde gazetelerde veya dost meclislerinde okursunuz veya duyarsınız.
“Pancar ekicisi perişan, pancar üreticisine para kazandırmıyor” veya “Pancar fiyatları hiç değişmiyor, pancar fiyatları çok düşük, üretici pancardan zarar ediyor” gibi sözler hep söylenegelmiştir.
Aslında bu gibi söylemler doğruları hiç yansıtmıyor.
Geçtiğimiz günlerde dünyada pancar fiyatlarına ilişkin merkezi İngiltere’de bulunan ve kısa adı ISO olan Uluslararası Şeker Üreticileri Birliği’nin bir araştırması açıklandı.
Uluslararası Şeker Üreticileri Birliği’nin yaptığı araştırma sonuçları bir hayli ilginç noktaları gündeme getiriyor.
Mesela, yapılan araştırma sonuçlarına göre, dünyada pancara en yüksek fiyatı veren ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıkıyor.
Türkiye’de 1 ton şeker pancarı karşılığı pancar üreticisinin eline ortalama 71 dolar geçerken, bu rakam dünyanın en gelişmiş ülkesi olan Amerika’da 56 dolar olarak gerçekleşiyor.
Diğer ülkelerdeki pancar fiyatları da şöyle sıralanıyor;
Ukrayna’da 52,6, Çin’de 41, tek fiyat uygulayan ve aralarında İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya gibi büyük şeker pancarı üreticilerinin de olduğu AB ülkelerinde 40,3 dolar, bir diğer büyük pancar şekeri üreticisi Rusya’da ise 39,3 dolar.
Yani, pancar fiyatları gelişmiş ülkelerde bile Türkiye’nin çok çok gerisinde kalıyor.
Bu araştırma, bize dünyanın en şanslı pancar üreticilerinin yine bizim üreticilerimiz olduğunu rakamlarla ortaya koyuyor.
Bu arada yine araştırmadan çıkan bir başka sonuç ise, tüm dünyada şeker pancarının fiyat ortalaması 45,8 dolar olurken Türkiye ton başına üreticiye ödediği ortalama 71 dolar fiyatla dünya ortalamasının % 55 üzerinde çiftçisine ödeme yaptığı gerçeğini ortaya çıkarıyor.
Peki, olayın bir de başka yönünü de dile getirmek gerekirse ki, bunun dile getirilmesinde büyük yarar var.
Pancar fiyatında dünyanın en yüksek fiyatını veren ülke Türkiye olurken, Türkiye’de ise durum nasıl bir de ona bakmak gerektiğini düşünüyorum.
Türkiye’de devlet eliyle işletilen 25 şeker fabrikası, özel olarak da 8 şeker fabrikası bulunuyor. Yani toplamda ülkemizde 33 tane şeker fabrikası mevcut.
Özel olan şeker fabrikalarının 2 tanesi ise Konya Şeker’e ait fabrikalardır. Biri Konya’daki şeker fabrikası, diğeri de dünyanın en modern fabrikası olan Çumra Şeker.
Pancar fiyatlarını her ne kadar “Şeker fabrikaları kendileri belirler” denilse de, olayın böyle olmadığını hepimiz biliriz.
Çünkü, devletin elinde 25 şeker fabrikası vardır ve fiyat belirleme noktasında da sizin devletten farklı davranamayacağınız da bir gerçektir.
Yoksa, yoksasını biliyorsunuz zaten burada yazmaya gerek yok sanırım.
Neyse biz konumuza dönelim.
Türkiye’de son 14 yıldır pancara en yüksek fiyatı veren kurum hep Konya Şeker olmuştur.
Dünya genelinde 71 dolar/tonla Türkiye ilk sırayı alırken,  2013 yılının Nisan ayında nihai ödemeyi yapan Konya Şeker üreticisine ton başına o günün kuru üzerinden hesaplandığında tam tamına 92 dolar üzerinden ödeme yapmıştır.
Yani, bırakın dünya ortalamasını, Türkiye ortalamasından %25 fazla fiyat vermiştir üreticisine.
Konya Şeker, geçen yılın pancarına 16 polar dahil taban fiyat olarak üreticisine 143 lira fiyat verirken, artı polar, nakliye primi, temiz pancar primi gibi yan ödemelerle birlikte üreticisine ortalama 165.50 lira üzerinden fiyat vermiştir.
Bu fiyatı o günün kuru üzerinden dövize yani dolara çevirdiğimizde ise 92 dolar/ton ediyor.
Herkesin gözünde büyüttüğü Amerikalı çiftçi bile ton başına 56 dolar alırken, bizim üreticimiz yani Konyalı pancar üreticileri ton başına 92 dolar para alıyor.
Bu gerçekten de çok iyi bir rakam.
Hani, kim diyordu pancar üreticilerinin para kazanamadığını?
Kim veya kimler ortalığı karıştırıyordu “Pancar fiyatları düşük” diye?
İşte rakamlar ortada.
Hem de İngiltere gibi bir ülkede yapılan araştırmanın kesin sonuçları.
Buradan da şu sonucu çıkarmak mümkün.
Dünya da Türkiye, Türkiye’de ise Konya Şeker pancar üreticisine kazandırıyor.
Ha unutmadan, araştırmada ayrıca dünyada pancardan en çok gelir kazanan ülkelerin başında da yine Türkiye’nin geldiğini söylemek istiyorum.
Halep oradaysa arşın burada.
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • mehmet daşdemir

    Erdoğan bey yazınız güzel ama araştırmayı unuttuğunuz bir konu var o saydığınız Avrupa ülkelerine yıllık en az 600 kg yağış düşüyor türkiyede pancar üretilen en büyük alan iç Anadolu peki iç anadolunun hangi bölgesine 600 kg yağış düşüyor öncelikle bunu sormak isterim size.Bizim bir dekara yıllık sulama giderimiz 300 -400 tl yi bulurken sizin saydığınız bu ülkelerde sulamaya hiçbir para harcamıyorlar.tabi daha toprak ve iklim farklılıklarını saymıyoruz .avrupanın dekar ortalaması 7,5 deniyor o şartlar bizde olsun 10 ton alırız.birde aynı şartlarda Avrupalı bir çiftçiyi getirin bakalım yapabiliyormu.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • murat özer

    bizim gibi bir litre mazotu 4500 tl vermiyo adamlar 1 liraya mazot alıyo adamlar bir çoval gübreye 60 tl adamların bizim masrafımızın 4 / 1 masraf farkı var kardeş bunları hesapladınmı sen

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • murat özer

    bizim gibi bir litre mazotu 4500 tl vermiyo adamlar 1 liraya mazot alıyo adamlar bir çoval gübreye 60 tl adamların bizim masrafımızın 4 / 1 masraf farkı var kardeş bunları hesapladınmı sen

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • murat özer

    bizim gibi bir litre mazotu 4500 tl vermiyo adamlar 1 liraya mazot alıyo adamlar bir çoval gübreye 60 tl adamların bizim masrafımızın 4 / 1 masraf farkı var kardeş bunları hesapladınmı sen

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • YASİN DALGIÇ

    Güzel bir kıyaslama olmuş ama girdi fiyatları üzerinden hesaplansaydı verdiğin emek harcadğin para eşittir cebine giren kıyaslaması olmsaymış daha iyiymiş

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • sebahattin

    Doksan dolar yaniikiyuz yetmiş lira ?okkomik gerçekten

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English