Son Dakika Haberler

Erdoğan Nesimioğlu

Erdoğan Nesimioğlu

​Futbol ve reklam!..

25 Ekim 2015

Reklam "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan;

İletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan duyurudur.

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporu. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmaktadır ve dünyadaki en popüler spordur.

MÖ 300-200 yıllarında Çin'de ortaya çıkan ve günümüzdeki futbolla benzerlikler taşıyan cuju, oynanış bakımından futbola benzeyen ilk oyun olarak kabul edilmektedir. Yıllar boyunca dünyanın farklı yerlerinde futbola benzeyen oyunlar oynansa da modern futbol kuralları ilk olarak 1863 yılında Futbol Birliği tarafından sistemleştirilmiş olup günümüze kadar birçok değişikliğe uğramıştır. Futbolun uluslararası alandaki yönetim teşkilatı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğidir.

Yukarıdaki bilgiler Google aracılığıyla elde edilmiştir.

Burada, kısaca bu bilgileri verdikten sonra futbol ve reklam arasındaki ilişkilere bakmak istiyorum.

Futbol, dünyada en çok izlenen bir spor dalı olmasıyla, reklamın de en iyi yapıldığı bir alandır.

Futbol müsabakalarına verilecek bir reklamın geri dönüşü mükemmeldir ve dünyanın her yerinden izlenmesi de mümkündür.

Örneğin, Konya’da geçtiğimiz günlerde üç ayrı uluslararası futbol maçları oynandı.

Türkiye-Letonya, Türkiye-Hollanda ve Türkiye-İzlanda maçları.

Bu maçlar, Konya’da yeni yapılan ve dünyanın en iyi 5 stadyumundan biri olarak kabul edilen Konya Büyükşehir Torku Arena Stadı’nda gerçekleştirildi.

Maçların her biri de stadın seyirci kapasitesi olan 42 bin kişiyle izlenildi.

Gerçekten de Konya adına, Konyalı adına mükemmel bir organizasyon gerçekleştirildi.

Oynanan bu maçlar dünya kupasına katılma maçları olduğundan dolayı büyük bir önem taşıyan maçlardı.

Özellikle de biz Türkler açısından.

Neyse ki, Hollanda ile İzlanda’yı Torku Arena Stadı’nda yendik ve dünya kupasına katılma şansımızı elde ettik.

Benim burada değinmek istediğim konu reklam üzerine olacak.

Biz, Konyalılar olarak, Konya sanayicisi, Konya esnafı ve Konya işadamı olarak dünyanın paralarını harcasak böyle bir reklam yapamazdık.

Hem, beş kuruş para vermeden reklam yaptık, hem de Konya adına, Konyalılar adına mükemmel bir piar çalışması yürüttük.

Konu futbol ve dünya kupası maçları olunca da albenisi de çok oluyor.

Dünyanın dört bir tarafından bu maçlar takip ediliyor ve insanlar, maç oynanan kentin, ülkenin hakkında da bilgi sahibi oluyor.

Yani, kısaca sizin reklamınız parasız-pulsuz yapılıyor.

Bu yüzden de futbol adına yapılan parasal harcamalara fazla üzülmemek gerekir diye düşünüyorum.

Örneğin, Konya Şeker, Torku markası adı altında Konya Büyükşehir Stadı’na “Torku Arena” adıyla isim sponsoru olmamış olsaydı, adı sanı belki daha az duyulacaktı.

Ama, maç sırasında maçı anlatan spikerin her 5 dakikada bir “Torku Arena” adını söylemesi bile Konya’nın ulusal markası Torku için yetti de arttı bile.

Torku adı bu sayede dünyanın dört bir tarafına yayıldı.

Konya Büyükşehir adı da hakeza böyle oldu.

Bir başka örnek vermek gerekirse;

Torku Şekerspor Bisiklet Takımı, Türkiye’yi dünyada temsil eden bir tek kulüptür.

Uluslararası Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Yarışları’nda ülkemizi başarıyla Torku Şekerspor temsil ediyor.

Ve, bu yarışlara dünyanın en iyi bisikletçileri katılıyor. Ayrıca, yine dünyada 119 ülkede bu yarışlar canlı olarak yayınlanıyor.

Bundan daha iyi reklam olur mu?

Bence, reklam reklamdır demekten öte, bu tür sportif faaliyetlere katkıda bulunarak reklam yapmak en karlı iştir.

Benden söylemesi...

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • kamil ersoy

    yazi iyi güzel de katıldığımız dünya kupası değil Avrupa Şampiyonası finalleri. Spor editöründen minik bir yardım alsaydı daha güzel olurdu.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English