Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Yıl biterken, yıl başlarken…

31 Aralık 2022
31 Aralık’ın dini ve milli hiçbir yönünün olmadığını hatırlatarak yazıya başlamakta fayda var. 
31 Aralık ne İsa’nın doğum günüdür, ne de Mekke’nin Fethi’nin yıl dönümü. 
Öncelikle bunun bilinmesi gerekir. 
Sadece bir takvim yılsonudur. Veya yeni bir takvim yılbaşı… 
Miladi yılın son günündeyiz. 
İnancımız bize başka din mensuplarına benzemeye çalışmamayı öğütlemektedir. 
Bugün eğelenmeye hazırlananlara bunu hatırlamakta fayda var. 
Konumuz bu değil. 
Zor bir yılı geride bıraktık. Pandemi sona erdi ama oluşturduğu sorunlarla boğuşmaya devam ettik. 
Kırılan tedarik zincirini onarmak öyle kolay olmadı. Pandemi bittiğinde sadece maskeleri attık. 
Bazı şeyler artık eskisi gibi olmadı. Ekonomiye verdiği zararı telafi etmek öyle kolay olmayacağa benziyor. Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada enflasyon arttı. ABD ve AB gibi güçlü ekonomiler bile sarsıldı. Öyle sanıyorum ki yılları özetle değerlendirecek bir analiz yapılacak olsa tüm dünya için 2022 yılını anlatacak kelime  ‘enflasyon’ olur. 
2022’da dünyanın gündeminde sadece pandemi yer almadı. Pandemiden fazla Rusya-Ukrayna savaşı konuşuldu. Savaş tüm dünyayı etkiledi. Son 50 yılda iki devlet arasında çıkan hiçbir savaş dünya ekonomisini bu kadar sarsmadı. Dünya tahıl ve enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan bu iki kardeş ülkenin savaşından zarar görmeyen hiçbir Allah’ın kulu yok gibi… 
Türkiye toparlanmaya çalıştı. Karadeniz’de bulunan gaz ülke insanının umudu haline geldi. Dış ilişkilerde en itibarlı yıllarımızdan birini yaşadık. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu 1 numaralı lider haline geldi. Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafla görüşüp sonuç alabilen tek kişi o oldu. 
Ekonomide ise sarsıldık. Enflasyon son 20 yılın en yüksek rakamlarına ulaştı. Hükümet ek tedbirlerle enflasyonun oluşturduğu tahribatı önlemeye çalıştı. Erdoğan’ın yılın son günlerinde açıkladığı asgari ücret ve EYT kararı vatandaşı bir miktar rahatlattı. 
Yılın son aylarında çoğunlukla Cumhurbaşkanlığı seçimini konuştuk. Bu konu yeni yılla birlikte daha fazla konuşulmaya başlanacak. İki blok halinde gidilmesi beklenen seçimde Cumhur İttifakı’nın adayı belli. Millet İttifakı ise henüz bir aday açıklamadı. 
Türkiye, Mayıs-Haziran aylarında Cumhuriyetin ikinci yüzyılını şekillendirecek kadroları belirleyecek. 2023 yılı,  yeni rotalara milat olabilecek emareler taşıyor. Türkiye’nin rotası nereye olacak? Bu kararı millet verecek. 
Dini ve Milli Günler haricindeki diğer tüm günlerden farksız gördüğüm 31 Aralık’ta Müslümanlara tek bir çağrım var. 
Lütfen Müslüman olduğunuzu unutmayınız? Adı ne olursa olsun inancımız içkiyi, kumarı, fuhuşu, ağaç kesmeyi, israfı haram kılmıştır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • gonya

    faizi kul hakkı yememeyi adalatli olmayıda emretmişdir.doğruyu korkmadan söylemeyi.işbirşey yok gibi güllük gülistanlık göstermemeyi.fakir fukarının hakkını savunmayı.bi yazı sabuna suya dokunma ne ala dünya.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English