Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Yeni bir başlangıç

21 Ocak 2020
Sadece Konya’nın değil Türkiye’nin en çok takip edilen haber sitesi olan konhaber.com’da mesleki ve güncel konuları sizlerle paylaşacak olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu köşede sizlerle birlikte olma imkânı veren ANMEG yönetimine de ayrıca teşekkür ediyorum.
İlk yazımda e-arşiv faturalarıyla ilgili bilgi paylaşımı yapmak istiyorum.

Günümüzde yazılım ve bilişim teknolojileri hızlı bir şekilde ilerlerken internet kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Özel sektör firmaları pazarda ki paylarını artırabilmek ve/veya bu paylarını koruyabilmek için yoğun bir şekilde internet ve altyapı çalışmalarına ağırlık vermişlerdir. Buna bağlı olarak Gelir İdaresi de sürekli gelişen ve büyüyen bu teknolojiye ayak uydurmaya çalışmakta ve bunlarla ilgili alt yapılarını oluşturmak zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

İşte bu yüzden Maliye Bakanlığı elektronik vergi uygulamasına geçmiştir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura, e-defter,  e-arşiv, e-bilet, e-yoklama yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de önemli bir ivme kazanmıştır.
Bu vergi uygulamalarından e-arşiv faturalar 01.01.2020 Tarihinde uygulanma başlamıştır. 

Bilindiği üzere 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ne istinaen e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca; e-Arşiv Fatura uygulamasına dâhil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiş ve aynı bölümde; aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturaların topluca birlikte değerlendirilerek vergiler dâhil tutar toplamının söz konusu tutarları aşması halinde, bu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunluluğunun bulunduğu belirtilmiştir.

Bilindiği üzere 19.10.2019 tarihinde yayınlanmasına rağmen uygulamanın 01//01/2020 tarinde uygulanmaya başlanacağı belirtilmiştir. Aradan yaklaşık 2,5 ay geçmesine rağmen bu süre zarfında sadece test portal üzerinden deneme e-arşivi kesilebilen sistem kendini hiç güncellememiş olup 01.01.2020 tarihinde eksik bir e-arşiv fatura doğumu olmuştur. Bu e-dönüşüm uygulamaları hazırlanırken meslek mensuplarının görüşleri alınmadan tek taraflı olarak yürürlüğe sokulmak istenmiştir. Bu kanunların uygulanması yazılması kadar kolay olmuyor. Bu uygulamaya hazır olmayan mükellefler ile e-arşivin teknik altyapı ve yazılımsal hatalarının birleşmesi, Meslek Mensupları üzerinden istemsizce bir angarya oluşturmuştur-arşiv portali şifresini oluşturmaktan tutunda, yardımcı uzaktan masa üstü bağlantılıları ile mükellefin bilgisayarına bağlanıp e-arşiv faturası kesmek zorunda kalıyoruz. Oluşacak sıkıntıları öngören Konya SMMM Odamız hem merkezde hem de ilçelerdeki meslektaşlarımıza vermiş oldukları seminerler ve bu seminerlerde ki sunumları meslektaşlarla paylaşarak bu konuda önemli bir bilgilendirme faaliyeti yaptı.

Sadece Meslek Mensuplarının bilgilendirilmesi yeterli olmuyor. Biz istediğimiz kadar bunu mükelleflere izah edelim, onlara eğitimler verelim gelip gelip yine sistemde tıkandık. Uzun süre açık kalmasından dolayı sistemden atmasından tutunda, Fatura tutarının yazı ile belirtilmemesi, İrsaliye numarasına fatura bilgilerinde yer olmaması, düzenlenen faturalarının mail ortamında taraflara iletilememesi, Faturanın pdf yerine html ve xml olarak görüntülenmesi, Kâğıt fatura düzenlemesini ile bilmeyen mükelleflerin 20 bin yerine 20 milyon fatura kesmesi ve fazladan 0’lar atılması gibi birçok yazılımsal hatalar ile karşılaşıyoruz. Faturanın onayı için GİB den cep telefonuna gelen mesajların küçük büyük karışık harfler ise bu işin tuzu biberi oldu.
Bana e-arşiv nedir diye sorduklarında e-faturanın küçük kardeşi diyorum. Yazılımsal ve teknik eksiklikleri ile inşallah e-arşivin büyüdüğünü ve sistemin tam çalıştığını görmek temennisi ile.

ALİ SARAÇ
SMMM

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • i.sönmez

    konhaber kaliteli bir insan kazan mış hayırlı olsun

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
  • Ahmet Azman

    Hayırlı olsun başarılı olaçağına canı gönülden inanıyorum !!! Güncel konuları da bekleriz

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English