Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Türk Futbolu Sorunları ve Konyaspor

12 Thursday 2017
Bir olgu var yabancı futbolcu kuralı ile Türk futbolunun gelişemeyeceği. Doğru bir olgu mudur kişilerin değerlendirmelerine göre değişir. Zarar verir diyenler de vermez diyenler de kendilerince mantıklı, haklı tezler oluşturabilirler.

Türkiye’de futbolun gelişmemesi ile ilgili farklı farklı nedenler sıralamak mümkün. Benim düşüncemde önemi başka nedenlerden daha gerilerde olsa da anahtar nedenin, başka deyişle doğru uygulaması ile diğer olumsuzlukların çözümünde başlangıç olan nedenin futbolculara yapılan makulun kat kat üstünde yapılan ödemeler olduğunu düşünüyorum.

Futbolculara başka liglerde alabileceği ücretin üç beş katı ödenen futbolcular olduğu malum. Belli ücretle alınan futbolcuların başka liglere giderken geldikleri ücretlerin çok altında gittiklerine de sıkça şahit olduk.

Bu kadar çok yabancının olması gelişmek isteyen yetenekli futbolcuların gelişmesine engel midir? Yetenekliyse ve gelişmek istiyorsa yabancı futbolcularla Türk futbolcular çok rahat rekabet edebilirler. Hatta kendi ülkelerinde olmalarından dolayı büyük bir avantaja da sahipler. Aslında yetenek konusunda da sıkıntılı bir durum yok. Bu rekabetin niye olmadığının sebebi olarak Türk futbolcuların kendilerini geliştirmekte istekli olmamalarını söylemek mümkün.

Hem niye bu kadar yorsunlar ki kendilerini? Futbolculuk gibi çok zor bir meslekte, çok fazla efor sarfedilmesi gereken bir meslekte, istediklerini yapamadığı ve özgürlüklerinin fazlaca kısıtlanması gereken bir meslekte niye zorlasınlar ki kedilerini? Zorlamazlar çünkü makul fiyatların çok üstünde yapılan ödemelerle erken yaşlarda hatırı sayılır bir ekonomik yapıya kavuşuyorlar. Böyle bir ekonomiye ulaşınca da yukarıda saydığım zorlukları yaşamak için kimse çabalamak istemez.

Meselenin bir başka yönü de yabancı futbolcular ülkemize gelirken Türk futbolcular niye yabancı liglere gitmezler? Bu sorunun en belirgin cevabı burada aldıkları ücretleri yabancı liglerde alamayacaklarıdır. Birde belirli ekonomik yapıya ulaştıktan sonra başka ülkelerde ne işi ola ki… Sevdiklerinden ve zevklerinden uzakta…

Çok genç yaşlarda ummadıkları paraya ulaşan yeteneklerin kendilerini geliştirmekten vazgeçmelerini çözdük diyelim… Genç futbolcuları yetiştirecek tesisler, sistemli alt yapı işleyişleri olmadan Türk futbolu gelişecek midir? Geçmişte futbolculara makul ölçülerde ödemeler yapılıp alt yapılara yatırım yapılsaydı takımlarımız diğer liglere futbolcu ihraç eden ve bir taraftan da kendi ligini büyüten bir organizasyonun keyfini sürüyor olabilirlerdi. Çünkü en çok genç nüfusa sahip ülkelerden biri olmamızdan dolayı bu yönlü geliştirebileceğimiz insan kaynağına fazlası ile sahip olmanın bu yönde muhakkak çok etkili katkısı olacaktır.

Doğru uygulanan mali politikalarla diğer alanlardaki sorunların çözümünde de büyük kolaylıklar oluşacaktır. Doğru mali politikaların uygulanması ise futbolculara ödenen ücretlerin makul seviyelere çekilmesi ile başlayacaktır. 

Aslında bütün bu anlattıklarımı konuyu Konyaspor’a bağlamak için yazdım. Transferlerde çok para harcamaktan kaçınılmasını, disiplinli bütçeye önem verilmesini değerli buluyorum. Altyapıyı düzeltme, alt yapı tesisleri bu mali disiplin ile zamanla oluşacağına inanıyorum. Pilot takım uygulaması ile yetenekli futbolcuların Konyaspor’a kazandırılmaya çalışmasını değerli buluyorum. Dileğim o dur ki ilerleyen yıllarda Konyaspor’a yapılan transferlerin tümünün pilot takımdan olması. Dışarıdan gelecek futbolcuların pilot takıma gelmesi. Böyle bir organizasyon içinde genç futbolcuları yetiştiren, satan ve dünya futboluna kazandıran ligin iddialı takımları arasında yer alan bir Konyaspor olması…

Selam ve dua ile…
Mehmet YILDIRIM
mhmt_yldrm_42@hotmail.com

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English