Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Şubat kaosu

24 Monday 2020
Farklı dillerde,farklı inançlarda yaşayan tüm insanlığın 2020 yılından çok büyük beklentileri vardı.Yeni ümitlerle,yeni heyecanlarla girmiştik 2020 yılına.Ama 2020 yılı hiç beklendiği gibi olmadı. Avusturalya daki söndürülemeyen büyük yangınlar,Çin’de ortaya çıkan ve bir anda dünyanın gündemine kaos gibi düşen Corona virüsü,içinde 176 yolcusuyla birlikte düşen Ukrayna havayollarına ait uçak bu yılın kara habercileri oldu.Ülkemizde İdlip’de verdiğimiz Kahraman Şehitlerimiz,Elazığ ve Malatya’da kaybettiğimiz 41 vatandaşımız,Van’da ki çığ felaketi ve Sabiha Gökçen havalimanında ki faciada ülkemizde ki olumsuz olaylardı.

Makro düzeyde ki bu kadar gelişmelerden sonra, mesleğimiz ve meslektaşlarımız da 2020 yılının kara bulutlardan nasibini aldı.Ocak ayının başlaması ile 5.000_TL üstü faturalara getirilen e-arşiv düzenlemesini bu haberlerin olumsuzlukların başlangıcı oldu.Teknolojik altyapının hazır olmaması,esnaf odaları ile ticaret odalarının üyelerine gerekli bilgilendirmeleri yapmamış olması,bir anda mükellefle meslek mensuplarını karşı karşıya getirmiş oldu.Mali Müşavirlik ofislerinde e-arşiv düzenlenmemesi gerektiğine rağmen birçok e-arşiv faturaları yine mali müşavirlik ofislerinde düzenlendi.Kendi ofisinde kesmekte imtina eden meslek mensupları da uzaktan masaüstü programları ile bu faturaları düzenlemek zorunda kaldılar.Sistemin uzun süre açık kalmasından dolayı sistemden atılması,düzenlenen faturaların yazı ile belirtilmemesinden dolayı yanlış kesilen faturalar,onaylanan faturaların pdf dökümlerini alınamaması ve karşı tarafın e-mail adresine otomatik olarak düşmemesinin sıkıntılar ile ocak ayını bitirmiş olduk.

Giden geleni aratır sözü bizde gerçek oldu ve Şubat ayına gelince bu seferde Ocak ayını mumla arar olduk.Mali Müşavirler Şubatın ilk haftası bir taraftan Geçici Vergi ile uğraşırken bir taraftan da MUHSGK'yı çözmeye çalışıyordu.Nede olsa tüm ülkede 01.01.2020 den itibaren uygulamaya geçildi.3 er aylık dönemlerde olan stopajlar aylık döneme seçildi,bazı meslektaşlarda zorda olsa MUHSGK’yı onaylamayı başardılar.Altyapı yetersizliğinden dolayı sistemler çöktü ve 09.02.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile mevut pilot bölgelere eklenenKonya,Bursa ve Eskişehir dışında kalan şehirlerde 01.03.2020 tarihine kadar ertelendi.Başta MUHSGK ile bildirgeleri onaylayana meslek mensupları olmak üzere tüm meslektaşları bir gol daha yemiş oldular.Biz Konya’da olduğumuz için MUHSGK olarak onaylamaları yaptık.Bu sisteminde aksayan birçok yönü var.Onu da ilerleyen zamanlarda yayınlamayı düşünüyorum.

Bundan dahakötü ne olur derken; tüm meslektaşlarımızın e-bildirgeleri onaylayıp bitirdiği dönemde,%6 luk SGK indirim teşviğinin süresinin 2020 yılının sonuna uzatıldığı Resmi Gazete’de yayınlandı.İşverenler tarafından oldukça önemli olan bu teşvik, son dakika uzatmasının gölgesinde kaldı.Bu teşvikin bitmesinden 2 ay sonra hiçbir açıklama yapılmadan son dakika olarak açıklanması ise bardağı taşıran son damla oldu.Şimdi birçok meslek mensuplarımız göndermiş oldukları bildirgeleri iptal edip yeniden onaylamak zorunda kalacaklar.Bu yığılmadan dolayı da sistemler çökecek ve sonuçta olan yine meslek mensuplarımıza olacak.

Bütün bu yaşananlara 120.000 meslek mensubu bulunan mali müşavirle dalga geçmek demek dilimize yakışmaz ama bu olayların başka bir açıklamasını da bulamıyoruz.Bu uygulamaları,tebliğleri çıkartan bürokratlarımızdan ricamız şudur. Ben yaptım oldu mantığı artık işe yaramıyor.Yapılan bu düzenlemeler direk olarak Mali Müşavirleri etkilemektedir. Meslektaşlarımız artık,bırakın akşamları pazar günleri bile ofislerinde bildirge gönderebilmek için bir nevi mahsur kalıyor.Lütfen bir düzenleme yaparken ister kurumsal isterse bireysel olarak sahada bulunan Mali Müşavirlerle de istişare yapın.

Kalın Sağlıcakla

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Güllü içli

    ????????????evet katılıyoruz cumartesi çalışmak yetmedi pazarda çalıştık bu mesleğe girenlere aile kurmayın demek gerekiyor çünkü onlara ayıracak zamanınız olmayacak.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English