Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Son dönem geçici vergi karmaşası

10 Şubat 2020
Devletten beklenen hizmetlerin ve hizmet kalitesinin daha da artması ve kamu harcamalarının finansmanı için daha çok vergi tahsilatına ihtiyaç duyulmaktadır.Özellikle ülkemizde görülen yüksek enflasyon olgusu,vergi tahsilatlarının gecikmesi halinde vergi gelirlerinin reel değerinde bir sapmaya neden olmaktadır.Bu sapmayı engel olabilmek adında 1989 yılından itibaren geçici vergi uygulanmakta olup; Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık olmak üzere 4 dönem halinde tahakkuk ettirilmektedir.

Bu durumda 4.Dönem geçici vergi beyanı da bir sonraki yılın Şubat dönemine denk gelmektedir.Son Ödeme tarihi 17 Şubatta olup yaklaşık 15 gün sonrada Yıllık Gelir Vergisinin verilerek tahakkuk eden verginin ödemesinin yapılması mümkündür.Bu durumdan vergi mükelleflerinin bir kısmı tahakkuk eden geçici vergiyi ödemeyip,bir aylık gecikme faizini göze alarak yıllık vergiyi 2 eşit taksitle ödemektedirler.Özellikle 4.Dönem geçici vergi tahsilatının bir önceki dönemlere göre düşük olmasının ana sebebi de budur.Ayrıca vergiye uyumlu mükellefler için uygulanaN %5 lik vergi indirimi sebebiyle, vergi mükelleflerinbsp; 4.Dönemde kullanamadıklarından bu indirimi daha sonra ilgili vergi dairesinden iade isteyebilmektedirler.Bu iadenin alınabilmesi içinnbsp; kurum tarafından istenen bilgi ve belgeler hem mükellefi hem de vergi dairesini gereksiz yere uğraştırmakta olduğundan bir çok mükellef bu hakkından vazgeçmektedir.

2017 yılında dönemin Maliye Bakanı olan Naci Ağbal ; birçok platformlarda; Gelir Vergisi kanununda düzenlemelerin olduğunu ve 4.Dönem geçici vergi kaldırılması konusunda bir çalışmalarının olduğunu müjdelemesine rağmen bugüne kadar bu konuda hiçbir gelişme sağlanamamıştır.

Sonuç olarak Türkiye’de geçici verginin daha verimli uygulanabilinmesi için bazı kanuni düzenlemelere ihtiyaç vardır.Özellikle 4.Dönem Gelir ve Kurumlar vergisi geçici döneminin kaldırılması oldukça önemlidir. Bu kadar süreler içinde aynı döneme ait aynı mali tablolardan iki farklı beyanname hazırlamak,üzerlerinde yeterince iş yükü olan meslek mensupları için gereksiz bir angaryadır.Yıllık beyannamelerin hemen hemen aynı dönemlerde verilmesinden dolayı, son döneme ait olan geçici verginin kaldırılması yerinde bir uygulama olacaktır.Bu işlemim yapılması durumda hem mükellefler, hem idare, hem de mali müşavirler açısından tüm bu tartışmalara son bulacak ve daha verimli bir vergi uygulaması hayata geçirilecektir.

Kalın Sağlıcakla…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English