Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Sıkıcı Futbola Hediye gol

28 Sunday 2018

Başakşehir maçı Konyaspor için puan sıralamasında yukarı sıralarla irtibatını koparmama maçıydı.  Bu sezon dengesiz sonuçların alındığı, yukarı sıralara oynayan takımların çoğaldığı ve yukarı sıralara oynayama potansiyeli olan takımlar arasında Konyaspor’un da ifade edildiği sezonda beklentim Konyaspor’un kazanma arzusunun yüksekliği olsa da önceden sonucu kestirilemeyecek her türlü sonuca açık olan bir mücadeleydi. 

 

Maçta bir takımın diğerine bariz üstünlük kurduğu bir mücadeleden bahsedemeyiz. Karşılıklı analizlerin sahaya yansıması rakip atakları kesmek ve öncelikle karşı takımın oyununu bozmak üzerine olunca maç orta saha mücadelesi ve rakip defansın dengesini bozma çabası içinde geçen izleme açısından zevk vermeyen, gol pozisyonlarının olmadığı bir mücadele olarak maçın tamamı için ifade etmek mümkün.

 

Tam bir beraberlik kokan maçtan Konyaspor’un mağlup ayrılmasının sebepleri var elbette. Evinde oynadığı maçta galip gelme arzusunun yüksek olmasını beklediğimiz Konyaspordoksan dakikayı gol olma olasılığı çok düşük çaprazdan atılan tek şutla tamamlanıyorsa bu şiddetli bir şekilde sorgulanması gereken bir durum.

 

Bir tarafta oyun anlayışında rakipten topu en kısa zamanda almaya çok önem vererek oynayan ve bunun için top ayağında olan rakip futbolculara ikili, üçlü sıkıştırmalar yaparak topu rahat kullandırmayan veya topu çok çabuk kaparak sabırlı ve disiplinli bir şekilde bol pas yaparak oynayıp oyuna hükmeden diğer taraftan rakibinin oyunu kontrolüne almasını engelleyen Başakşehir takımı, diğer tarafta Başakşehir’in bu etkinlikleri karşısında telaşlı oynayan, topu çok çabuk kaybederek rakibinin üzerine gidemeyen, rakip sahaya geçişte doğru pas yapamayıp topu rakibe teslim eden ve oyuna hükmetmenin uzağında Konyaspor vardı.

 

Gol olması çok zor gözüken maçta golün hikâyesine Konyaspor’un yadsınamaz katkı verdiğini gördük. Golün nasıl atıldığından ziyade nasıl yendiğini irdelemek daha doğru olsa gerek. 60. dakikada Kerim’in karşısında tâkâdı kalmamış Traorearkadaşlarından yardım isterken gerekli baskıyı yapamaması golün başlangıcı ve ana sebebi idi. Diagne’nin Bajiç’in önünde kalmak yerine boşa çıkması ve arkada Uğur ve Skubiç’inmüdahale edememesi golü engelleyemedi. Sıkıcı futbola gol hediye eden Konyasporlu futbolcuları izlemiş olduk. Burada bu kadar yorulmuş Traore’nin sahada olmasının da sorgulanması gerek.

 

Topa daha çok sahip olan ve maçta daha ne yaptığını bilerek oynayan Başakşehir karşısında kendi yarı sahasında kümelenerek rakibi karşılama çabası olan Konyaspor vardı. Maçın bu şekilde kurgulanmış olduğu görülüyordu. Bu kurgu bir yönü kabul edilebilecek bir kurgu idi.

 

Maçta yadırgadığım durum Yatabare’nin becerilerine uygun oynatılmaması idi. İlk sekiz haftada önde yaptığı presle takımın güçlü kalmasını ve sahaya doğru yerleşmesini sağlayan, dolaylı bir şekilde diğer arkadaşlarının performansını yukarı çeken Yatabare’yi iki haftadır pres yapmayarak oynadığını görmek şaşırtıcı. Pres yapmadan oynayacak Yatabare’nin izlemesi çekilmez beceri yoksunu bir oyuncu haline dönüştüğünü, hücumu olumsuzlaştırdığını görüyoruz. Dolayısıyla diğer arkadaşlarının performasını da olumsuz etkiliyor. Maçta öndepres yapmayı düşünmüyorsanız Yatabare’yi de düşünmeyeceksiniz. Hele kanat oynatmak daha olumsuz görüntü oluşturuyor. Kanat oynatarak işlemeyen kanat oluşturmak ve bunda ısrar etmek Konyaspor’un oyununu fazlasıyla olumsuzlaştırdı.

 

Konyaspor’un çift forvet ile oynama alışkanlığı yok. Eğer önde pres yapılmayacaksa sahada yer alacak tek forvet Jahoviçolmalıdır. Jahoviç ise sadece top gelmesini bekleyen top gelirse koşan topsuz oyunda yürüyen bir görüntü sergiledi. Kendini rakip futbolculardan kurtararak boş alanlara kaçmayan,  geriye yavaş gelip ofsaytta kalan Jahoviç top atacak arkadaşlarının işini zorlaştırdı. Ayrıca artık günümüz futbolunda forvetlerin de savunmaya katkı verme zorunluluğu var. 

 

Geçen sezondan bu yana istediklerini yapamayan bir Skubiçgerçeği var artık. Skubiç’in yapmayı beceremediği ortalarınınyanına koşu becerisinden yoksun hantal görüntüsünü de eklediğini görmeye başladık. Artık Skubiç ile çalışmayan verimsiz bir sağ kanat oluştuğu görülüyor. Şiddet ayarı uygun olarak atılan ara paslarına Skubiç’in yetişememesi Başakşehirkalesini olası tehlikelerden kurtardı. İşlemeyen sağ kanada karşılık oyuna girdikten sonra Fofana’ya çok az top atılması ise yadırgadığım başka bir durumdu.

 

Jönsson’un performansı önceki haftaların gerisinde kalırken Jevtoviç ve Miloseviç oyun içinde çok çabalamaları Konyaspor’u mağlubiyetten kurtaramadı.

 

Başakşehir galip gelecek kadar üstün bir performans sergilemedi. Konyaspor’un bir anlık defans zafiyetinden yararlanmasını bildi. 

 

Konyaspor üst sıralar için potansiyel adaylardan biriydi. İlk haftalarda bu fırsatı kullanamamak, son iki haftadır sergilenen kötü oyun ve alınan Başakşehir mağlubiyeti ile artık bu potansiyel olma durumundan fazlasıyla uzaklaştı. Artık üst sıralarda yer alma düşüncelerinin yerini alt sıralardan nasıl uzak kalırız düşünceleri aldı.

Bu olumsuzluklardan kurtulmanın yolu Rıza Çalımbay’ıntransfer hayalleri yerini futbolcuları uygun görevlerde daha iyi nasıl kullanılacağı, mevcut futbolcuların performanslarının artması için neler yapılması gerektiği düşüncelerine bırakması olacaktır.

 

Selam ve dua ile

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English