Son Dakika Haberler

Adem Yıldız

Adem Yıldız

​Şehrin Kadısı: Başsavcı Solmaz

09 Sunday 2020
Genel kültür testlerinde karşımıza çıkar. Şehir, nahiye ve kasabalarda adaletin temsilcisi olan Osmanlı idarecisi kimdir? Cevabını hemen söyleyelim Kadı... Osmanlı Devletin de Adalete fazlasıyla önem verilirdi. Bu yüzden kadılar, bağımsız olarak görev yaparlardı. Kadı ise tarihte İslam ülkelerinde insan ilişkilerinde hukuki anlaşmazlıkları sonuçlandırmak, hukuka aykırı davranışların cezasını hükme bağlayarak, verdikleri hüküm ve cezaları infaz etmek üzere devletin yetkili kurumları tarafından görevlendirilmiş kişidir.

Haklı ile haksızın ayırt edilmesini için adaletin dağıtıldığı mekânlara adalet sarayı deriz... İnsanların aklında böyle mekânların hep olumsuz tarafı olmuştur. Tabi adalet, daha doğrusu Türkiye de adalet kavramı tartışılır. Ama bu benim branşım değil... Sadece diyebileceğim FETÖ'cü hakim ve savcıların verdikleri cezalar gözden geçirilmeli... 

84.855 m2 alan üzerinde, 14.217 m2 oturumlu, 66.124 m2 kapalı alana sahip Konya Adalet Sarayı, toplam 12 bloktan oluşuyor. Bina içerisinde 1 adet Başsavcılık, 42 adet savcı odası, 52 adet hakim odası, 2 adet müzayede salonu, 2 adet yemekhane, 22 si ağır ceza olmak üzere bölge idare ve vergi mahkemeleri, nöbetçi mahkeme ve diğerlerine ait toplam 66 adet duruşma salon bulunmaktadır. Baya kapsamlı bir Adalet Sarayımız bulunmakta ama benim dikkat çekmek istediğim bina değil, Başsavcımız! 

Osmanlı Devletinin Dursun Fakih'ı: Ramazan Solmaz 

Dursun Fakih kimdir? Alim, hukuk adamı ve şairdi... Osmanlı Devleti'nin ilk Kadı'sı. Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da bana göre Konya'nın Kadı'sı. Mahkumların derdini dinlerken gördüm kendisini ve şaşırdım açıkçası. Sonuçta bir Başsavcı, ilk kendisini ziyaret etmek istediğim zaman geri çevirmedi. Baya heyecanlandım... Çünkü bizim memlekette Devlet, babadır. Babalara öyle istediğimiz gibi yaklaşamayız. Peki Başsavcı Ramazan Solmaz kimdir? Bu sorunun sonunda sizde benim Dursun Fakih düşünceme destek vereceğinize inanıyorum. 

1998 yılında Savcı oldu. İlk Başsavcılığına ise 2005 yılında benimde memleketim olan Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı olarak başladı. 2008–2011 yıllarımda Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı görevini sürdürdü, 2011 yılı kararnamesi ile Düzce Cumhuriyet Başsavcılığına atandı. Daha sonra kilit şehir olan Diyarbakır İl Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulundu. 2016 yılında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürüten Ramazan Solmaz, son kararname ile görev yeri Konya oldu. Çok da güzel oldu... Başsavcı Solmaz'ın bazı faaliyetleri;

- Türkiye’de ilk kez Konya kapalı cezaevinde “Hafızlık İcazet Merasimi”nin yapılmasına ön ayak oldu
- Konya'da hükümlüler ile çevre temizliği yaptı
- Denetimli serbestlik ile yükümlülerin hayata tutmasına destek oluyor 
- Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki kadın mahkumların 0-6 yaş gurubundaki çocukları için ana sınıfı açılmasına imzasını attı... 
Kariyer günleri, seminerler, ziyaretler baya aktif kendisi. Allah yardımcısı olsun. 

Osmanlı Devletinin hukuk ve adalet temellerinde en büyük katkısı ve etkisi olan bilgeliği ile öne çıkmış zamanın kadılık görevini üstlenen Türk bilgini Dursun Fakih'in ruhu Konya'da yaşatılıyor. 

Tecrübeye, bilgiye ve emeğe saygı duymak gerek!
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English