Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​Sebze tüketimini arttırmanın 5 yolu

24 Aralık 2020
Ne yazık ki ülke genelinde sebzenin adını duyunca bile durup düşünen, sebze yemeyi sevmeyen ve hatta yemekten saymayan bir toplumuz. Anne babaların sebzeye karşı olan bu tutumu çocuklara da yansıyor ve bunun sonucunda da çocuklar yetersiz ve dengesiz besleniyor. Pandemi ile beraber sağlığımızı koruyabilmek için beslenmenin, beslenmede çeşitliliğe gitmenin önemini hepimiz acı da olsa deneyimledik. Bu tecrübeden yola çıkarak artık sebze ile ilgili önyargılardan kurtulmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu sebeple size bu hafta sebze tüketimimizi nasıl artırmamız gerektiğinden bahsedeceğim:

1)Sebzeli OmletGüzel bir uykunun ardından sabah güzel bir kahvaltıyla güne başlamayı istemenin hepimizin en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bunun için esas olan hem gözümüzün hem midemizin doyması. İşte tam da bu noktada devreye sebzeli omlet giriyor ki menemen tüketmeyi seven bir millet olarak aslında bize hiç de yabancı bir konu değil. Sebze ve yumurta diyince akla ilk gelen elbette menemen. Fakat menemene ek olarak haftalık kahvaltı rutinimize mantarlı veya ıspanaklı omlet de eklemek, sebze tüketimimizi artırmanın bir başka yolu olacaktır.

2)Sebzeli Makarna AşkınaMakarnanın kırmızı çizginiz olduğunu düşünüyorsanız makarnayı bir de sebzeli denemenizi tavsiye ediyorum. Geleneksel domates soslu makarnaya alternatif olarak sotelenmiş kabak, havuç, mantar makarnaya farklı bir lezzet katacaktır. Ayrıca zayıflamak için diyet yapıyorsanız sebzelerin düşük kalorisi ve midede yüksek hacim sağlaması ile kendinize yasak koymadan diyet yapmanızı sağlayacaktır.

3)Et ile Beraber Sebze TüketimiHer gün et yemekten sıkıldıysanız ve sebze yemekleriyle de aranız yoksa etli sebze yemeklerini deneyebilirsiniz. Güveçte etli sebze yemeği, orman kebabı veya çiftlik kebabını alternatif olarak düşünebilirsiniz. Bununla beraber sadece et pişirdiğiniz günlerde mantar, biber, patates, kabak gibi sebzeleri sotelemek ya da fırında pişirmek, sebze tüketiminizi artırmanız adına farklı bir seçenek olacaktır.

4)SalataÜlkemizdeki yemek yeme alışkanlığımızda evde hangi yemek pişirilirse pişirilsin salata adeta olmazsa olmazımız. Bu sebeple hiç sebze tüketmediğini iddia eden bir kişi, aslında salata tüketimiyle az da olsa sebze tüketiyordur. Bu durumda eğer sebze tüketimi salatadan sağlanacaksa salata içeriğini artırmak güzel bir seçenek olacaktır. Kış salatası için örnek verecek olursak roka, tere, marul, maydanoz, havuç, biber ve lahanaya ek olarak ıspanak ekleyebilir ve hatta küçük küçük parçalara ayırdığınız karnabahar ve brokoli eklemeniz de hem salatanın lezzetine lezzet katacak hem de besleyiciliğini artıracaktır.

5)Sebze ÇorbalarıDüşük hava sıcaklıkları ve havanın erken kararmasına yoğun iş temposu da eklenince sıcak ev yemeklerinin kıymetini daha iyi anlıyoruz. İşten geldikten sonra içtiğimiz o sıcacık çorba adetagünün yorgunluğunu alarak hem ruhumuzu hem midemizi doyuruyor. İşte tam da bu noktada eğer yeterince sebze tüketmediğinizi düşünüyor, çorba içmeyi de seviyorsanız sebze çorbalarına şans verebilirsiniz.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Mehmet

    Yorumlar yayınlanmiyor kaldirin bu linki...

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Dyt. Firdevs Sak

    Merhaba Mehmet Bey; Arzu ederseniz firdevssak92@gmail.com mail adresim üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English