Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​Pandemi Sürecinde Sağlıklı Beslenme

18 Thursday 2020
Sevgili okurlarım pandemi sürecini evinizde daha sağlıklı geçirebilmeniz için sizlere birkaç tavsiyede bulunacağım:

1) Alışverişe gitmeden önce, kendinizin ve ailenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, alışveriş listesi hazırlayarak alışverişe gidin. Böylece hem gıda israfı önlenmiş olur, hem de başkalarının ihtiyacı olan gıdaya erişmesi sağlanılabilir. Ayrıca alışveriş esnasında önceliğiniz her zaman taze malzemeler ve daha kısa raf ömrüne sahip ürünler olmasına dikkat edin.

2) Ev yapımı yemekler hazırlamayı tercih edin. Evde daha uzun süre geçirmek, daha önce yapmak için zamanınız olmayan bu tarifleri yapma imkânı sunabilir. Yiyecek israfını önlemek için, kalan yemekleri derin dondurucuda dondurup başka bir gün tekrar çıkartarak tüketilebilirsiniz.

3) Yemek hazırlarken gıda kontaminasyonundan ve gıda kaynaklı hastalıklardan kaçınmak için; ellerinizi, mutfağınızı ve mutfak eşyalarınızı temiz tutun. Çiğ ve pişmiş yiyecekleri birbirinden ayırın. Yiyeceklerinizi 5 °C' nin altında veya 60 °C' nin üzerinde güvenli sıcaklıklarda iyice saklayın.

4) Aile yemeklerinin tadını çıkarın. COVID-19 salgını ile ilişkili sosyal mesafe, ailenizle evde daha fazla zaman geçirebilmek adına büyük bir fırsat çıkartıyor. Aile yemekleri, ebeveynlerin sağlıklı beslenme ve aile ilişkilerini güçlendirmesinde rol model olmaları için önemli bir fırsattır. Bu dönem, çocuklarınızın sağlıklı yiyecekleri pişirmeye dahil olmaları için yeni fırsatlar sunabilir.

5) Porsiyon boyutlarınızın farkında olun. Çalışmadan veya sınırlı faaliyetlerle uzun süre evde kalmak aşırı yemek yemeye yol açabilir. Doğru porsiyonların nasıl olduğunu öğrenmek için bir uzmana danışabilirsiniz.

6) Tuz alımınızı sınırlandırın. Taze gıdaların bulunabilirliği azalabileceğinden dolayı konserve, dondurulmuş veya işlenmiş gıdalara daha fazla güvenmek gerekebilir. Fakat bu yiyeceklerin çoğu yüksek düzeyde tuz içerir. Konserve yiyecekleri durulayarak tuz içeriğini düşürebilirsiniz. Masada yemeklerinize fazladan tuz eklemekten kaçının. Bunun yerine ilave lezzet için taze veya kurutulmuş otlar ve baharatlarla denemeler yapın.

7) Şeker alımını sınırlandırın. DSÖ, ideal olarak yetişkinler için toplam enerji alımının% 5'inden daha azının eklenti şekerlerden (yaklaşık 6 çay kaşığı) gelmesini önerir. Çok tatlı bir şey istemiyorsanız, taze meyve her zaman önceliğiniz olmalıdır. Diğer tatlı seçenekleri seçildiğinde, şekerin düşük olduğundan emin olun ve küçük porsiyonlar tüketmeye dikkat edin.

8) Yağ alımını sınırlandırın. Bunu başarmak için, yiyecekleri kızartmak yerine buharda pişirme, ızgara veya soteleme gibi daha az yağ gerektiren pişirme yöntemleri tercih edebilirsiniz..

9) Su tüketiminize önem verin. Su tüketimini unutmamak adına yanınızda her an su bulundurun. Tadını arttırmak için; meyve, salatalık, limon veya nane, lavanta veya biberiye gibi otlar ekleyebilirsiniz.Umarım size faydalı bilgiler sunabilmişimdir. Artık her hafta Perşembe günü sizlerle beraber olacağız. Görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Şakir hırdavat nalburiye.

    Önemli bir konuya değinmişsiniz teşekķür ederim.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Dyt. Firdevs Sak

    İlginize çok teşekkür ederim Şakir Bey.

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English