Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Muhtasar ve Prim Hizmet Beyanname Birleşmesine Hazır Mıyız?

03 Şubat 2020
Bilindiği üzere “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” ortak alınması ile ilgili, 18.02.2017 tarih ve 29983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Genel Tebliğ hükümlerine göre, söz konusu uygulamaya 01.01.2020 tarihinden itibaren (2020/Ocak ayı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile birlikte) tüm ülke çapında geçilmiş oldu.

Bu değişiklik her zaman olduğu gibi, yine Mali Müşavirlere yeni bir sıkıntılı sürece soktu. Pilot bölgelerde bile tam olarak uygulanamayan sistemin bir anda Tüm ülkede uygulanmaya başlamış olması süreci iyice çıkmazsa soktu.

Türmob’un YMM ve SMMM Odaları Başkanlıklarına göndermiş olduğu bilgilendirme yazısında; Yıllık 12.600.000 adet Muhtasar beyanname ile 20.000.000 adette Aylık prim ve hizmet bildirgesi onaylandığı belirtilmiştir. Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesinin ülke genelinde uygulanmaya başlamasından itibaren de aylık 2.300 ve yıllık 27.600.000 adet beyannamenin onaylanması öngörülmektedir.

SSK ve GİB iki kurumun alt yapıları ve bilgi işlem yapılarındaki farklılıkla bu konuda ki sorunların büyümesine de sebep olmaktadır. Öncelikle GİB ve SGK kurumlarının birbirlerinden farklı numaralı sistemi kullanmaktadır.GİB2 de 11/10 karakterli TC/Vergi numarası olarak kullanırken, bu sayı SGK kurumunda 26 karakterli işyeri sicil numarası kullanılmaktadır.

SGK aylık prim ve hizmet belgesini her bir işyerine ait işyeri kurum sicil numarası bazında almaktadır. Aynı vergi kimlik numarası altında mükellefe ait kaç tane işyeri bulunuyorsa (şubeler dahil) vergi kimlik numarasının işyeri kurum sicil numarası ile ilişkilendirilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Bu nedenle vergi kanunlarına göre muhtasar beyanname verme yükümlülüğü bulunan ve aynı zamanda 5510 sayılı Kanuna göre aylık prim ve hizmet belgesi veren mükelleflere/işverenlere vergi kimlik numaraları ile işyeri kurum sicil numaralarının eşleştirilmesi amacıyla "VKN-İşyeri Kurum Sicil Numarası Eşleştirme Bildirimi"ni elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir. Ancak henüz eşleştirme yapmayan veya yanlış bildirim nedeniyle eşleşme sağlanamayan durumlarda ortaya çıkabilecek sorunlar sağlıklı beyanname üretilmesi sürecini olumsuz etkileyecektir.

Söz konusu olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için iki kurumun sahip olduğu sicil verilerinin belirlenecek tek bir kurum altında toplanması ve bu kurum tarafından alınan muhtasar ve prim hizmet beyannameleri üzerine tek tahakkuk fişi üretilmesi uygulamasına bir an evvel geçilmesi gerekmektedir. Bu da sorunu çözmeyecektir. Mevzuatların da tek olması gerekir.

İki belgenin birleştirilmesinden amaçlanan hizmet kolaylığı sunma gayesinin yeterince karşılanmadığı kanaatindeyiz. Bu durum, aslında iki kurumun veri sicillerinin tekleştirilememesinden kaynaklamakta ve farklı beyanname kontrol süreçlerine sahip olan iki kurum tarafından belirlenmiş ortak kriterler neticesinde hızlı ve sağlıklı beyanname kontrolü yapılmasını da engellemektedir.

Söz konusu olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için iki kurumun sahip olduğu sicil verilerinin belirlenecek tek bir kurum altında toplanması ve bu kurum tarafından alınan muhtasar ve prim hizmet beyannameleri üzerine tek tahakkuk fişi üretilmesi uygulamasına bir an evvel geçilmesi gerekmektedir. Bu da sorunu çözmeyecektir. Mevzuatların da tek olması gerekir.

Sonuç olarak; e-arşiv başta olmak üzere 2020 yılına sıkıntılarla başlayan Meslek Mensupları rahatlatmak amacıyla pilot bölgelerde bile uygulamada karşılaşılan sorunlar göz önündeyken ay sonu bile beklenmeden ivedilikle bu uygulama gerekiyorsa 01.01.2021 yılına kadar ertelenmelidir.

Konuyla ilgili de Konya SMMM Odamız tarafından “SGK ve Muhtasar Birleştirmesi” konulu bilgilendirme semineri 6 Şubat 2020 Perşembe Saat:14.00’de Oda hizmet binasında yapılacaktır. Güncel konularda ki bilgilendirme içinde odamıza ayrıca teşekkür etmek gerekir.
Kalın sağlıcakla.

ALİ SARAÇ
SMMM

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English