Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Mali müşavirlerin Kovid-19 ile imtihanı

16 Mart 2020
3568 Sayılı meslek kanununa göre mali müşavirliğin tanımı;genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak,bilanço, kar zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak,muhasebe sistemlerini kurmak,geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak olarak yapılmaktadır.Daha basit bir ifade ile de mükelleflerin vergisel açışından kamu ile ilişkililerini düzenleyen ve bir köprü vazifesi görmekte olan bir meslektir.

Peki mali müşavirler nasıl çalışmaktadır?Bizler meslek mensupları olarak her ay mükellefleri düzenli olarak ziyaret etmek zorundayız.Mükelleflerin düzenledikleri evrakları onlara gelen evrakların teslimini yada firma bünyesinde kayıt edilen bu evrakların raporlamalarını alırız.

Hepimizin malumu son günlerde Kovid-19 virüsü küresel bir krize dönüşmüştür. Resmi olarak yapılan açıklamalarda bu virüsün artık ülkemizde de olduğu tespit edilmiştir.Bu virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla bulaşmaktadır.Ayrıca virüse yakalanan hastaların temas ettiği yüzeylerden,göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile de bulaşabilmektedir. Biz meslek mensupları işimizin gereği evrakları almaya gittiğimiz zaman bir taraftan evrakları teslim alırken diğer taraftan da mükelleflerin problemlerini dinler sorularını cevaplandırırız. Eğer bulunduğumuz ortamda virüs bulaşmış biri var ise virüs taşıyıcının bu ortamda en basit şekilde öksürmesi, hapşırması sonucu aynı ortamda bulunan meslek mensubunda bulaşma ihtimali olacaktır.

Peki masanın diğer tarafı olan devlet dairesi ile olan ilişkilerimizde durum nasıldır.Burada da aynı risklerimiz devam etmektedir.Kamu kurumlarında görev yapan memur arkadaşlarımızdan hariç olarak kurumlara işlerini çözmeleri için gelen vatandaşın yoğunluğu sebebiyle bu kapalı alanlarda oluşabilecek öksürme hapşırma olaylarında meslek mensuplarımız olumsuz yönde etkilenebilirler.Memur arkadaşların izin alma ihtimalleri ,vatandaşın birçok işi online olarak yapma imkanları var iken bizim meslek mensuplarının böyle bir imkanları yoktur.Kurum içinde gerçekleştirdiğimiz işlemlerimiz  yüz yüze görüşerek yapmak zorunda olduğumuz işlemlerdir.

Kovid-19 virüsü ile mücadele eden ülkemiz üniversiteler dahil tüm eğitimlere ara verilmiş,spor müsabakaları seyircisiz olarak oynanmasına karar verilmiştir.Ayrıca 13.03.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile idari izin genelgesi yayınlanmıştır.Bu genelgeye göre; hamileler,yasal süt izni bulunanlar,engelli çalışanlar,yöneticiler hariç 60 yaş ve üstü olanlar,kronik hastalığı olanlara 12 gün idari izin verilmiştir.Ayrıca okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu olan kadın çalışanlara yıllık izin hakkı verilmiş eğer yıllık izin hakları yoksa da mazerete izni verilmesi konusunda açıklama yapılmıştır.Alınan kararlar son derece yerinde ve isabetli olmuştur.

Türmob’un yayınlamış olduğu 2018 yılı faaliyet raporuna göre ülkemizde toplamda 111.981 meslek mensubu bulunmaktadır.Bu sayının 31.819 u bayan 80.162 si ise erkek mensuplarından oluşmaktadır.Çok sayıda da 60 yaş ve üstü meslek mensubu üstatlarımız da bulunmaktadır.

Şimdi sormamız gereken sorular şunlardır.Hem mükellefle hem de kamu ile aynı ortamda bulunan meslek mensuplarının bu virüsten etkilenmemeleri mümkün müdür?Ülkede neredeyse tüm eğitim,spor ve kültürel etkinliklerin durma noktası geldiği bir dönemde meslek mensupları adına mücbir sebep olarak bir düzenleme yapılamaz mı?Meslek mensupları içinde görevlerini ifa eden ve smmm ofislerinde çalışan hamile,süt emziren bayan meslektaşlarımız içinde bir bir düzenleme yapmak çok mu zordur?60 yaş üstü,engelli ve kronik hastalığı bulunan meslektaşlarımız bu süreci nasıl atlatacaklardır.ilgili mevzuatlara göre burada bahsedilen tüm meslektaşlarımız kanuni süre içinde sorumlu oldukları tüm beyannameleri onaylamak zorundadırlar.Meslek mensuplarımız bu beyannameler zamanında onaylanmadığı takdirde kanuni cezalarla karşı karşıya kalacaklardır.

Sonuç olarak devletin en büyük gelir kaynağı olan vergiyi tahakkuk ettiren bu meslek mensupları için çok acil bir şekilde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.Meslek mensuplarının bir nevi kamu hizmeti ifa ettiği unutulmamalı ve oluşan bu olumsuz süreçten dolayı mücbir sebep ilan edilmelidir Beyanname verme süreleri ve ödeme süreleri en az 1 ile 3 ay aralığında arasında ertelenmelidir.Bu düzenlemeler ise son güne bırakılmadan bir an önce açıklanmalıdır.Bırakın bayan meslektaşlarımız gönül rahatlığı ile çocuklarıyla ilgilensinler,bırakın rahatsızlığı olan meslektaşlarımız rahat bir şekilde istirahatlarını yapsınlar,bırakın tüm meslek mensuplarımız bu küresel salgını en hafif bir şekilde atlatabilsinler.

Bu küresel illetten bir an önce kurtulma ümidiyle;

Kalın Sağlıcakla

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • recep ali tayyibi

    o zaman sende kapat dükkanı hacı ağbi

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • ahmet içyer

    tebrikler

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English