Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Korkularına teslim olan Konyaspor

03 Sunday 2021
Oyunu çok arzulu oynayan, atletik, oyun yönünü çok kolay değiştirebilen ve birbirini tamamlayan futbolculardan oluşan bir takım olmayı başarmış formda Hatayspor karşısında Konyaspor’un işi hiç de kolay olmayacaktı.

Bunun yanında Hatayspor’un en son Antalyaspor karşısında aldığı parlak galibiyet Konyaspor açısından Hatayspor’u daha farklı gözle analiz etme fırsatı vermesinden dolayı Konyaspor adına bir avantaj oluşturacağını düşünmüştüm. Parlak galibiyetler arkasından yaşanan rehavetin bu maçta da gerçekleşebileceği beklentim de vardı. Her türlü sonucun yaşanabileceği zor maç olacaktı.

Maç başladığında Konyaspor’un Hatayspor’a açık alan bırakmama üzerine bir kurgu ile oyun planı oluşturduğu belli oluyordu. Bu kurgu içinde Hatayspor’a öne geçme fırsatı vermemek hatta daha önce öne geçmek Konyaspor’a büyük avantaj sağlayacaktı.

İlk etkili atağı Hatayspor geliştirse de Sehiç yaptığı kurtarışla izin vermezken  Konyaspor öne geçmeyi başararak büyük bir avantajı da eline almıştı. Hatayspor’u etkili oynatmama fırsatını çok güçlü bir şekilde eline geçirmişti. Hatayspor atletik ve top yeteneği yüksek futbolcularla topa ve oyuna hükmetse de etkili pozisyonlar üretmekte verimlilik oluşturamıyordu.

Her ne kadar bir önceki galibiyetinin avantaj oluşturacağı beklentisinde olsam da sahada bunun tersi bir durum gerçekleşiyordu. Kurgu ve plan doğru yapılsa da sahada rakibinin bir önceki performansından çekinen, güven eşiği düşmüş, panikleyerek oynayan Konyasporlu futbolcular vardı.

Bu paniklemenin sonucunda etkili uzaklaştırılamayan top ilk yarının sonlarında Konyaspor kalesinde gol ile sonuçlanırken elde edilen avantaj zamansız ve erken harcanmaya başlanmıştı. İlk yarıyı önde bitirecek Konyaspor  ikinci yarıya elindeki avantajı daha da büyütme fırsatını da harcıyordu diğer taraftan.

Yine paniklemenin sonucunda doğru kurulamayan iletişim sonucunda gelen anlaşmazlık Hatayspor’a kolay bir gol daha bulma fırsatı sunuyordu. Sonuçta kendi üretmekte zorlansa da rakibinin ikramlarını iyi değerlendirip bulduğu iki golle öne geçme fırsatını değerlendiren Hatayspor ve planlamasında hiç de istemediği durumun içine düşen bir Konyaspor vardı. 

Konyaspor’un öndeyken skoru artırması muhakkak ki maçı Konyaspor’un kazanmasını sağlayabilirdi. Bunun için yapılan atak girişimlerinde elindeki topları çok kolay rakibine teslim eden Shengelia ve fiziki gücü yetersiz kalıp atakları sürükleyemeyen Daci’nin kötü oyunları skoru artırma yönündeki en büyük engeldi.

Takımın bu kadar eksik olduğu ve kötü performans gösteren oyuncular varlığına rağmen genç futbolcularının düşünülmemesindeki düşünceyi anlamakta güçlük çekiyorum. Diyelim ki genç futbolcular kötü oynayacaklar Shengelia ve Daci kadar kötü oynamayı becerebilirler miydi bilemiyorum. Yorulan takıma taze güç katmak da işin başka bir yönü. Sık maç yapılan bu haftalarda beş oyuncu değiştirme hakkının sadece birinin kullanılması ne kadar doğru?

Bütün bunlara rağmen uzatma dakikalarında bulunan gol Sehiç’in attığı pasta Kravets’in ofsaytta olduğunu VAR’ın tespit etmesiyle iptal edilmesi ile Konyaspor mağlup oldu. Mağlubiyetin ana nedeni Konyasporlu futbolcuların korkularına teslim olmasıydı. 

Hatayspor açısından bakıldığında bu galibiyet kendi ürettikleri ile değil rakibin ikramı ile alınan bir galibiyet olarak görülebilir. İlk goldeki vuruş kalitesi elbette ki görmezden gelinecek bir durum değil ama o vuruşa fırsatı veren Konyaspor savunmasının paniklemesiydi.

Süper ligde ilk yılı olmasına, koronavirüsün olumsuzluğunu en çok yaşayan takım olmasına ve bir ara sonuç almakta zorlanmasına rağmen örnek alınası bir hikaye oluşturuyor Hatayspor. Bu bizi çok ilgilendirmez gibi dursa da bir takımın nasıl oluşturulacağı, takım planlaması ile birbirini tamamlayan futbolcuların bir takımda nasıl buluşturulacağı bakımından örnek alınmasının, incelenmesinin ve dersler çıkarılmasının kazanç oluşturacağı aşikar… Sahadaki bu dizaynın gerçekleşmesini sağlayan futbol aklının önemi ve yaptıkları açısından da…

Her türlü sonuca açık bir maçtı ama maçın hikayesine bakıldığında yine Konyaspor’un bir maçı kendi yapamadıkları ve yapmadıklarından dolayı kaybetmesinden dolayı çok daha üzücü bir mağlubiyet oldu. 

Selam ve dua ile..

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Hüseyin

    Hatayspor 2-3 atletik oyuncu ile sonuca gitmeye çalışıyor. Bana göre bir oyun kurgusu yok. Sistemleri yok.Futbolcu kişisel becerisi var.Alanı kapatırsanız çok etkisiz olacakları belli idi. Konyaspor takım oyunu oynuyor. Bir sistemi, kurgusu var. Bizim eksiğimizi de siz söylemişsiniz. Selamlar.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English