Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Konyaspor'un Kalabalık Defanslara Zaafı

09 Sunday 2022
 Sezonun ilk yarısını beklentilerin üzerinde bitiren Konyaspor, sıralamada önemli yer edinerek büyük avantaj sağlamıştı. Bunları yaparken de rastlantı olarak değil bilinçli oynadığı oyunla gerçekleştirmişti.   

Sağlanan avantajın devamlılığının oluşması için ligin ikinci yarısına başlarken yine kazanarak başlamak önemliydi. Rakip Sivasspor ve önemli oyuncularının milli takımda olması Konyaspor’u mutlak favori yapıyordu.   

Maç başladığında her iki takımında dengeli oyunu tercih ettiği, sakin, durağan bir mücadele gerçekleşiyordu. Fiziksel mücadelenin ön plana çıktığı mücadelede Sivasspor defansta kalabalık kalarak az adamla hızlı ataklar oluşturarak kurguladığı oyun, Konyaspor’un pozisyon oluşturma etkinliklerini oldukça azaltırken, kendileri için fırsatını bulursa gol atabilme görüntüsü ilk yarının sonlarında iyice belirginleşti. 

İlk yarıda oynanan maçlara baktığımızda Konyaspor’un verimsiz olduğu maçlar rakibin defansta kalabalık kaldığı maçlardı ve Sivasspor’un da buna benzer tercih yapması Konyaspor’un pozisyon oluşturma etkiliklerini neredeyse yok ediyordu. Konyaspor için oyunu kolaylaştıracak etkinlik gol atmaktı. Fakat bundan çok uzak bir mücadele oluşuyordu. İki kez fırsat buldu. İkisi de Michalak ile… 25. dakika ve ikinci yarının başlarında…

Bu pozisyonlarda oluşacak bir gol Konyaspor için oyunun çok kolaylaşmasına ve galibiyetin gelmesine neden olabilirdi.  Konyaspor’un kanatları etkili kullanmasına izin vermeyen Sivasspor ceza sahasına etkili yapılacak ortaları önlerken, ceza sahasına gelen toplarda ceza sahasında oldukça hareketli ve toplara müdahale eden kaleci Ali Şaşal vardı. Başka yönüyle kalecinin etki alanına gönderilen toplar olarak da görebiliriz. 

Gol atmak için pozisyon zenginliği oluşturmak gerekir. Bunun yolu rakip defansın dengesini bozmak veya rakip defansı dengesiz yakalamaktır. Bunun için de rakip kaleye hızlı gitmek, kanatları etkili kullanmak, hızlı isabetli pas serileri oluşturmak gereklidir. Konyaspor rakip kaleye hızlı gitmeye çalışan bir oyun oluşturmaya çalışsa da sahasında sabit kalan kalabalık oyuncu gurubuna karşı gerçekleşmesi zordu. Dahası sahaya iyi yerleşen Konyaspor’un pas kanallarını kapatan Sivasspor Konyaspor’un ofans oyununu iyice etkisizleştiriyordu. 

Gol için ya rakibin büyük hatası yada uzaktan etkili şutların atılması gerekiyordu. Sahada hata yapma olasılığı nerdeyse hiç olmayan bir Sivasspor varken uzaktan şut denemeleri de sonuç getirmedi. 

Oyunda gol atma ihtimali çok zor gözüken Konyaspor’un gol yeme olasılığı da nerdeyse hiç yoktu. Bir taç kullanımı ile gelişen pozisyona karşı yetersiz müdahalelerde bulunan Konyaspor golü kalesinde gördü.   

Artık Konyaspor için işler iyice zorlaşmıştı. Attığı golün etkisiyle direnci artan ve defansif anlayışı daha da artıran Sivasspor karşısında gol atmak için riskler alıp arkada geniş boşluklar bırakacak Konyaspor olgusu oyunu fazlasıyla Sivasspor için avantajlı hâle getiriyordu. 

Geriye düştükten sonraki oyunda saha içinde ne bir oyun aklı çıktı ne de verilen mücadele çok etkiliydi. Tamamen panik halinde, pozisyona giden final paslarının rakibe atıldığı veya kendi yarı alanına pas kanallarını kapatacak şekilde yerleşip pasları rakibin kestiği bir oyun oluştu.  Bu mağlubiyette rakibin önemli oyuncularının olamayacak olması ile oluşan peşin kazanma inancının Konyaspor’a getirdiği bir rehavet ile birlikte bu oyuncuların yokluğunda zaten defansif anlayışı yüksek Sivasspor’un bunun dozunu iyice artırmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Konyaspor için avantaj oluşturtacağını düşündüğümüz durum tam tersine işledi. 

Bütün bunların yanında her takımın istediği anlayış, kurgu ve oyun sistemiyle oynaya hakkı vardır. Sivasspor’un oyun anlayışı Konyaspor için bir şikayet unsuru olmamalı… Bu akıllıca da olmaz, sorunun çözümüne de katkı sunmaz. 

Konyaspor en zayıf olan kalabalık defansa hücum etme yönünü geliştirmelidir. Kalan maçlarda buna fazlasıyla ihtiyaç olacaktır. Unutulmamalı ki, kolay gibi görünen maçların kazanılmamasındaki ve beklenenden kolay kazanılan maçların kazanılmasındaki etken budur.  Arka arkaya beş maç kazanarak bu alandaki rekorun eşiğinden dönülürken gelecek haftaları bu rekorun başlangıç haftası yapmayı başaracak Konyaspor hâlâ var. Yeter ki enseyi karartmadan, mağlubiyetten gerekli uyarıları alınmış ve gerekli düzeltmeler yapılarak yola devam edilsin…  Selam ve dua ile…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English