Son Dakika Haberler

Adem Yıldız

Adem Yıldız

​Kırmızı üniformalı adamlar

21 Friday 2020
Dosta güven düşmana gözdağı, Yunuslar… Motosikletli polis timleri, genel asayişin sağlanması için ilk olarak 1993'te İstanbul'da, 1995'te de Ankara'da göreve başladı. Daha sonra timlerin görev yaptığı il sayısı çoğaltıldı. Bu timin en büyük avantajı ise insan ve taşıt trafiğinin yoğun olduğu noktalarda yaşanan olaylara motosikletle hızlıca müdahale edebilmesi. Asayiş ve narkotik olayları başta olmak üzere suçun işlenmesinin caydırılması, meydana gelen olaylara en kısa sürede müdahale edilmesi, aranan veya şüpheli şahısların yakalanması ve amblemlerindeki yunus figüründen dolayı onları "Yunus timleri" olarak tanıyoruz. 
*

Peki, onlara neden Yunus diyoruz?

Okyanusta köpekbalığına karşı koyabilen tek balık, Yunuslardır. Köpekbalığı herkese kafa tutar ama sadece yunuslardan korkar. Diğer bir açıdan ise yunus balığının insanlara karşı sempatik bir yanı vardır ve sıcakkanlıdır. Yunuslar, suçlulara korku salan, kanunlara uyan insanlara ise saygı duyan bir yapı içindedir. Yunus üniformasındaki kırmızı ve siyah renkler de bu yapıyı ön planda tutarak tasarlanmıştır. Üniformalardaki siyah renk devletin otoritesini, kırmızı renk ise cana yakınlığı ve hoşgörüyü simgelemektedir.

*

Konya Yunus Timi de görev başında

Konya İl Emniyet Asayiş Şube Müdürlüğü Motosikletli Polis Timler Amirliği, her koşulda suçun önlenmesi için sahada. Malum kendileri gibi üniformaları da özel… Mesai saati ve iklim şartları gözetmeksizin görev yapan yunus timlerinin kullandıkları kıyafetler, sürtünmeye dayanıklı, su ve rüzgâr geçirmeyen özel kumaşlardan üretiliyor. Yalnız benim gördüğüm bir husus var. Asayiş uygulaması sırasında şapkalar aramaya izin vermiyor. Örneğin, koltuğun altına bakmak isteyen bir polise şapka engel oluyor. Tabi bu bir kural her polisin şapka takma zorunluluğu var. Yalnız bu timde arama yaparken bu zorunluluk en büyük aksaklık. 

*
Magandalara geçiş izni yok

Konya da Yunus Timleri şehrin huzurunu bozanlara geçit vermiyor. Yunuslar,  ruhsatsız tabanca, tezkeresiz av tüfeği ve bıçak gibi suç unsurlarına yönelik denetimleri artırarak 2019 yılında rekor bir sayı elde etti.  Kentin farklı noktalarında yapılan aramalarda 485 adet tabanca, 251 adet av tüfeği, 120 adet maksat dışı bıçak, 3 bin 289 adet fişek ele geçirdi. 

*

Narkoterör ile mücadeleye destek 

Uyuşturucu ile mücadeleye de büyük katkı sağlayan Yunus Timleri, 160 kişinin üzerinden eroin, bin 21 gram esrar ve 5 bin 817 adet uyuşturucu hap ele geçirdi. 

*

Yunustan kaçış yok

Geçtiğimiz yıl 2 bin 222 olayla ilgili 2 bin 272 şahsa işlem yapan motosikletli polis timleri, toplamda 78 bin 541 kişiyi GBT yaptı. Sorgulama toplamda bin 144 aranan şahıs ve yoklama kaçağı yakalandı. 

Yunus ol, yunusla ol ama yunusluk olma…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Süleyman BAYRAKTAR

    Bir Polis gibi yaşayarak yazmışınız sanki. Bu heycan ve şevkinizi askerimiz yani Jandarmalarımız içinde yazın lütfen. Moral olsun hepsine.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
  • Adem Yıldız

    Yorumunuz için teşekkür ederim. Dikkate alacağım.

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Cihan Dinç

    Yunus ol, Yunusla ol, Yunusluk olma. Güzel tesbitler İstanbul Yunuslarda bir arkadaşım var aynı şeylerden bahsediyor arada telefonda demek ki Türkiye deki Yunusların hepsi aynı gayretle çalışıyor Allah yardımcıları olsun.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English