Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Kira Stopajı Bilmecesi

28 Tuesday 2020
Türkiyenin en çok takip edilen haber sitesi olan konhaber.com sitemizde yayınlamış olduğum ilk yazıma istinaen,gerek telefonlarla gerek mesajlarla yanımda olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum.Bundan sonra da mesleki ve güncel konuları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Güncel yaşantımızda mesleğimizin gerektirdiği konularda bir çok sıkıntılarla sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Biz meslek mensuplarına özellikle üçer aylık muhtasar dönemlerinde en çok sorulan soru “işyeri kirasının stopajını neden biz ödüyoruz sorusudur?”. Düz mantıkla düşündüğünüz zaman normalde vergiyi kazanan geliri elde eden öderken, kiranın vergisini kiracı öder. Neden kira geliri elde eden birinin vergisini kirayı ödeyen ödesin ki? Her ne kadar mantığa aykırı gelse de bu durumum Gelir Vergisi Kanununda düzenlenmiştir.

Gelir İdaresinin web sayfasında açıklamış olduğu istatistiklere göre Aralık 2019 Dönemi itibari ile 1.964.548 Gelir Vergisi Mükellefi, 848.904 Kurumlar Vergisi mükellefi olmak üzere ; 2.813.452 Mükellef sayısı bulunmaktadır. Bu mükellefler içinde, kiraladığı işyeri için kira bedelinin %20 stopajını yapıp bunu muhtasar beyanname ile tahakkuk ettirip kiralayan adına vergi yatıran mükelleflerin sayısının 2.000.000 geçtiğinin tespiti kolayca yapılabilmektedir.

Gelir vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde sayılan kişi ve kurumlar, GMSİ konu olan işyerlerinde kiracı olmaları durumunda, ödemiş oldukları kira bedeli üzerinden gelir vergisi kesintisi ödemek zorundadırlar. Kiracı konumumda olan kişi ve kurumlar ödemiş oldukları kira bedellerinin brüt tutarı üzerinden %20 oranın da gelir vergisi kesintisi ödemektedirler. Kanun koyucu aslında bu nokta da mülk sahiplerinin mükellefiyetleri olmadığının ve bu konu da mülk sahiplerinin kira gelirlerini daha düşük ücretten ya da hiç kira geliri beyan etmeyeceğini düşünerek, kira ödemelerinin gelir vergisini peşin ödenen vergiler hükmü altına almıştır. Bu konu iş hayatında kira stopajını mülk sahibi değil işveren öder gibi bir yanılgıyı ortaya atmıştır.

Bu işten en kazançlı çıkan devlettir. Mülk sahibi kira gelirinden %20 oranında daha az gelir elde ederken, işverende ödediği brüt kira bedeli üzerinden %20 oranında beyan vermek zorundadır. Özellikle piyasalarında daha sıkışık olduğu dönemlerde bu vergilendirme yapısı işverenin omzuna büyük bir yük oturtmaktadır. Ayrıca işverenin tahakkuk edip ödeyemediği stopaj kesintileri içinde 01.01.2020 den itibaren her ay % 1.6’lik bir gecikme zammı ödemektedir.

Herkesin bildiği üzere devletin yapmış olduğu kamu harcamalarının en büyük finans kaynağı vergi tahsilatlarıdır. Bizim kira stopajının kaldırılmasını talep etmemiz devletin elde ettiği gelir kaynaklarından bir tanesini ortadan kaldırmayı talep etmek olacaktır ve bu rasyonel bir davranış olmayacaktır. İşverenin bu noktada ki talebi bu belirtilen oranın %20’den daha düşük bir seviyede tutulmasıdır. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle işverenin iş hayatında yaşamış olduğu sıkıntılardan bir tanesini kolaylaşmış olacak ve üretimin artmasına katkı sağlayacaktır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Bir dost.

    Ali Bey, Teknolojinin bu denli geliştiği bir ortamda devlet hâlâ işvereni vergi mükellefi yapmaktan aciz mi de, bu eski bir uygulama olan, mülk sahibinin vergisini kiracıdan peşin peşin almaktadır. Artık devlet teknoloji sayesinde kimin neyi var bilmektedir. Kiracıdan stopaj alma uygulaması kolaycılık olduğu için bu sistemden vazgeçmemektedir.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English