Son Dakika Haberler

Ali Günaydın

Ali Günaydın

​KAPU CAMİİ’NDE YAPILAN İCAZET MERÂSİMİ (Aşere-Takrib-Tayyibe)

14 Mayıs 2015

Ülkemizde Konya denilince ziyarette Mevlânâ Türbesi, ibâdette Kapu Câmii akla gelir. Bu iki yerde mânevî hava zirveye çıkar. Kapu Câmii’nde ise bu zirve Pazar günü yapılan “Aşere-Takrib ve Tayyibe” icâzet merasimiyle taçlanmıştır.

Kapu Câmi’’nde ilk icâzet merâsimi 26 Mayıs 2012 tarihinde yapılmıştı. O zaman ben de Yeni Konya Gazetesi’nde ilk yazımı yazmış ve sadece son bölümde bu merâsimi hatırlatma sadedinde yazmıştım.

10 Mayıs 2015 Pazar günü yapılan II. İcâzet merâsimini ise kısaca halkı bilgilendirme gayesiyle yazdığımı belirtmeliyim. Allâh (CC) izin verirse bundan sonraki merâsimi ise daha etraflı bir şekilde yazarız.

Aşere-Takrib ve Tayyibe merâsimleri genelde İstanbul’da icrâ edilir ve biz de duyardık. Hakkında hiçbir bilgimiz olmadığı halde bu merasimleri duyduğumuzda merak ederdik. Kur’ân-ı Azîm’in ne tür okunuşları olduğunu öğrenmeye çalışırdık. O zamanlar bu hizmeti deruhte eden Seyyid’ül Kurrâ Gönenli Mehmed Efendi ve Abdurrahman Gürses hocalara gıpta ederdik. Kur’ân Kıraatı konusunda Türkiye’de güzel çalışmaların olmasından mutluluk duyardık. Ta o zamanlar bu güzel hizmet Konya’da neden verilmiyor diye düşünürdüm. Sonra anladım ki böyle zor bir işi icrâ etmek her hoca efendinin kârı değildi. Bu hizmet ayrıca bir ihtisas işi idi.

Herkes güzel Kur’ân okuyabilirdi fakat Aşere –Takrib ve Tayyibe dedi mi işin rengi değişiyordu. Kısaca söyleyecek olursak Konya’da bu işi yapacak bir Kârî-i Kurrâ yoktu. Bu durum büyük bir eksiklikti. Çünkü Konya 700 yılı aşkın zamandır bir İslâm beldesi ve Selçuklulara başkentlik yapmıştı. İstanbul ise 500 yıldır bir İslâm beldesi idi. Nihayet bu boşluk ilk defa 2012 yılındaki ilk icâzet merasimiyle doldurulmuş oldu.

Kapu Câmii ile özdeşleşen Baş İmam-Hatip Ünver GÜNGÖR Hocaefendi bu boşluğu doldurma şerefine ulaşan bir Şeyh’ül Kurrâ olarak Konya Târihi’ne adını yazdırmış oldu. Kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz. İnşaallah Seyyid’ül Kurrâ’lığa da ulaşır. Allah (CC) kendisine uzun ömürler versin. Çünkü Seyyid’ül Kurrâ’lık için uzun ömür gerekmektedir. Diğer adıyla yaşayan Şeyh’ül Kurrâ’ların en tecrübelisine Seyyid’ül Kurrâ deniliyor. Mesela Şeyh’ül Kurrâ Ünver GÜNGÖR Hocaefendi 10 Mayıs 2015 Pazar günü yapılan icâzet merasimine 105 yaşındaki Seyyid’ül Kurrâ Ahmed ARSLANLAR Hocaefendi’yi davet etmişlerdi. Bu zatın ömrüne bakıldığında Kur’ân hizmetinin insan ömrünü uzattığını da görünce; Kur’ân’ın eşsiz mucizeliğine bir kez daha şahit olmuş bulunuyoruz. İşte bu manada Şeyh’ül Kurrâ Ünver GÜNGÖR Hocaefendi’ye de Allâh (CC) uzun ömürler versin ve Seyyid’ül Kurrâ’lığı da nasîb etsin duâlarımızı yapıyoruz.

Aşere-Takrib ve Tayyibe ihtisası üç yıl sürmektedir. Bunu zikretmemizin sebebi şudur. İcâzet merasiminin bitişinde birileri merakla Ünver Hoca’ya; bir dahaki merâsim ne zaman? Diye soruyorlardı. Cevaben: Üç yıl sözünü duyunca şaşırarak; daha erken olamaz mı? Diye iyice meraklanıp te’yîd istiyorlardı. Hocaefendi de: Elimizde olsa erken de yaparız fakat bunun imkanı yok diyordu. Yani Aşere –Takrib işinin öyle kolay bir iş olmadığını îmâ ediyordu.

Aşere-Takrib ve Tayyibe ile ilgili teknik bilgiler vermeyi düşünüyordum. Ancak yazının hacmi dolmaya başladığı için oraya giremeyeceğim. Sadece şunu söylemekle yetineceğim.

Aşere: Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in, On imam ve yirmi ravi ile okunuş tarzıdır diyebiliriz.

Takrip: Yine Kur’an-ı Kerim’in, On imam, yirmi ravi ve adı geçen ravilerin de ravileri ve tarikleri ile okunan şeklidir.

Tayyibe: Aşere ve takrip derslerinin içerdiği tarzları, usul(ana kaideler) ve vücuhat yönünden ele alan, elfiyye olarak (kıraat ilminde) da bilinen 1016 beyitten oluşan muhteşem bir vecizedir. Ders olarak okutulur ve bu Tayyibe dersi olarak meşhurdur. 

Aşere-Takrib ve Tayyibe kursuna katılmak için hafız olmak şarttır.

Bu yıl Kapu Câmii’nde yapılan icâzet merâsiminde 12 kursiyer icâzetnâme almıştır.

Böyle çaplı bir merâsim maddi külfeti de beraberinde götürmektedir. Bunun için sponsor olanlar başta Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, İl Müftülüğü ve Merkez İlçe Müftülükleri, Kapu Câmii Derneği, Armi Demir, Köroğlu Kauçuk, İttifak Holding ve Güneri İnşaat’a teşekkürleri borç biliriz.

Biiznillâh daha çaplı bir icâzet merâsiminde daha birlikte olmak üzere Kur’ân’a hâdim olmayı, O’nunla hayatlanmayı emeği geçenler başta olmak üzere Allâh (CC) cümlemize nasib eylesin.

 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Halim Selim

    ....

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English