Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​İleriye Işık Olacak Galibiyet

23 Monday 2020
Milli takım arasına Fenerbahçe galibiyeti ile giren Konyaspor için moral ve özgüven yüklemesi yaşayacağı bir ara olmasını bekliyordum. Fenerbahçe galibiyetinden sonra uzun araya girilmesini Konyaspor açısından olumlu buluyordum. Böylesi beklenilmeyen galibiyetlerden sonraki maçlar o takım için pek istenilen gibi sonuçlanmıyor genelde… Bu uzun ara bu tür olumsuzluğun giderilmesinde olumlu katkı verebilirdi.Kasımpaşa takımı ligin iyi ve ne yaptığını bilen takımlarındandı. Gidişatı iyi olan Kasımpaşa muhakkak ki maça galibiyet beklentisiyle başlayacaktı.

Her şey bir yana maç öncesi gelişmelerde maça etki eden koronavirüs testi pozitif çıkan futbolcuların olmasıydı. Konyaspor’da Sehiç’in, Kasımpaşa’da yedi futbolcunun pozitif olması sürpriz ve önemli etkendi. Bir yönü ile her iki takım da olumsuz etkilenmiş yaşanan avantaj veya dezavantajlar birbirine yakın görünüyordu.Maçın başlarında belirgin bir üstünlük kuran takımın olmadığı, oyunun nereye evrileceğini kestirmenin güç olduğu dakikalar yaşanıyordu. Çok geçmeden sağ taraftan gelen ortada oldukça boş kalan Aytaç’ın rahatça vurduğu kafa vuruşu ile Kasımpaşa öne geçiyordu. 

Fenerbahçe maçının kazanılmasındaki en önemli etkinlik olarak gördüğüm yandan gelen ortaların etkili şekilde savunulması etkinliklerinin bir maç sonra bu kadar geriye gitmesi yadırganıcı bir durum. Nedeni maça önem vermek ve konsantrasyon şeklinde açıklamak mümkün… Çıkarılacak sonuç maç seçmeden tüm maçlara aynı önemde ve aynı konsantrasyonla çıkma zorunluluğu…İlk yarı boyunca Konyaspor pozisyon üretmekte zorlandı. İlk net pozisyonda kaleci ile karşı karşıya Kravets kaleciyi geçmek isterken düştü. Penaltı beklentileri vardı fakat böyle karar çıkmadı. Kalecinin temasının görülmediği bu pozisyonda penaltı olmaması doğruydu ama verilen ofsayt kararını ne düşünerek verdikleri anlaşılmaz bir durumdu.

Korner kullanışında ceza sahasında Kasımpaşalı savunma oyuncusunun kolu ile topun teması vardı ama hakem ve VAR görmedi. Penaltı verilmesi daha doğru bir karar olurdu.İlk yarı sonlarında oluşan şut karmaşasında top ceza sahasında Kasımpaşalı oyuncunun koluna çarptığı gerekçesiyle hakem penaltı verdi ve VAR müdahalesiyle karar değişti. Oyuncunun kolu kapalıydı. Hakemin kararı yanlış VAR’ın kararı doğruydu.Skor olarak geride olan Konyaspor ikinci yarıya oldukça istekli başladı. Sahadaki mücadele Konyaspor’a galibiyet getirebilecek görüntüyü veriyordu. Abdülkerim’in etkili pası ile rakip defansın arkasına sarkarak, rakip ceza sahasına etkili bir şekilde giren Alper’in asisti ile gelen beraberlik golü galibiyeti iyice güçlendirmişti. Golün oluşmasındaki en çok payı Abdülkerim’in pasına veriyorum. Golün ofsayt gerekçesiyle hakemler tarafından verilmeyip VAR’ın kararı ile gol değeri kazanması hakemler adına başka bir olumsuzluktu.

İkinci yarıda daha diri ve istekli oynayan Konyaspor galibiyete yakın oyun sergileyen taraftı. Kasımpaşa ise kanatlardan geliştirmeye çalıştığı hızlı kontrataklarla etkili olmaya çalışıyor, geliştirdiği tehlikeli olabilecek ataklar büyümeden önleniyordu. Maçın son dakikaları yaklaşırken maçın bu sonuçla bitmesi Konyaspor için üzücü olacaktı. Bu duruma rıza göstermeyen Cikalleshi’nin inatçı mücadelesi ile etkili yerden kazanılan faulün kullanılışı ile gelen Musa’nın kafa golü galibiyeti getirdi. Maçın en kötüsü hakemlerdi. Verdikleri yanlış kararların yanında faul kararlarındaki standartsızlık ve net faulleri doğru değerlendirememeleri en olumsuz taraflarıydı. Maç boyunca oldukça sert bir futbol oynayan ve fazlaca sert fauller yapan Tırpan’ın kart görmeden maçı tamamlaması diğer kart gören futbolculara haksızlıktı.

Cikalleshi bu maçta en beğendiğim performansını sergiledi. Mücadeleci oyunu ile takıma kattığı direnç, topu kaybetmeden yönlendirerek Konyaspor’u oyunda tutması ve ikinci goldeki katkısı ile alkışı hak etti. Abdulkerim artık bu takımın değişmez bir parçası olma durumuna geldi. Fiziki mücadelelerdeki üstünlüğü, rakibin tehlikeli ataklarını kesmedeki başarısının üzerine topu ileriye isabetli göndermeyi eklemesi Abdulkerim’i daha değerli kılıyor. İki haftadır gole giden pasları vererek skora etki etmesi daha da değerli kılıyor. Konyaspordaki en önemli açıklardan birini gideriyor. Alper mücadelesi ve oyunuyla artık ben de varım der gibiydi.Kravets takımın ofanstaki beyni konumunda. Atakları akıllıca ara pasları ile daha etkili hale getiriryor. Amir iyi bir organizatör…

Yenilen golde Eray’ı hatalı görebiliriz. Buna bir itirazım olmaz. Bence goldeki en büyük hata Aytaç’ı o kadar boş bırakan defansındı. Orta kaleye daha yakın gelse Eray’ı daha çok suçlardım. Ortanın kaleden uzağa gitmesi, maç eksiği olan Eray gelen ortaya çıkma tereddüdü yaşaması pozisyona yanlış yerde yakalanmasına sebep oldu. Yanlış yer ve yanlış duruşta yakalanan Eray basit bir gol yemiş oldu. Bunu sürekli oynamamasına bağlıyorum. Öncelikli olarak defans o vuruşu yaptırmamalıydı.Fenerbahçe galibiyetinde en çok pay İsmail Kartal’ındı diyebiliriz. Bu maçta da teknik direktörün etkisinin hissedildiği bir kurgu vardı.

İlk yarıyı idare edip geriye düşmeden bitirmek ve doksan dakikaya eforları yetmeyecek ofansta etkili olabilecek futbolcuları ile ikinci yarıda sonucu lehine çevirmek şeklinde maçı kurguladığını düşünüyorum. Nihayetinde yaptığı değişikliklerle oyuna etki ederek ilk yarıyı geride kapatmasına rağmen galibiyet alınmasını sağlayan bir işleyişin oluşmasını sağladı.Fenerbahçe galibiyetinin anlam kazanması için galibiyetle bitirilmesi gereken bir maçtan istediğini alan Konyaspor için iyi bir ivme oluşacağını düşünüyorum. Bunun şartı ise rahatlamayarak bütün maçlara önem vermekten geçer. Konyaspor, sezonun kalan haftalarına ışık olacak önemli bir galibiyet aldı. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Yavuz

    Sayın yazara katkı amacıyla ilk 30 dk rakibin oyunu önde kabul edip oyuncularımıza baskı kurması nedeniyle etkisiz kaldık. Bu arada defans hatasından dolayı golü de yedik.Bana göre ilk yarıda oyuncu seçiminde ve yerlerinde yine hata devam ediyordu. İkinci yarı hoca hatasını çabuk farketti. Alper'i sola yerine aldı. Milosevic ileri ikilinin hemen arkasında ki orta göbekte oynamalı.Adil yerine Ahmet Çalık veya Uğur Demirok oynamalı hata yapmaya çok müsait. Topu durdurmadan pas veremiyor. Miya daha fazla sorumluluk almalı, özgüven kazandırılmali. Miya'ya yatırım yapılmalı. Sonraki yıllarda iyi bir transfer ücreti ile satılması sağlanmalı.Takımımızin oyuncu özelliği fizik gücü yüksek ama yetenek olarak sınırlı oyuncu kapasitesine sahip. Buna göre oynuyoruz. Arnavut forvet Ömer Ali gelince yedek olarak çıkar gibi.İsmail hoca onu gol atsın diye değil sahanın her tarafında gezip, koşup,baskı yapıp topu kapsin diye oynatıyor. Nitekim 2. golü de onun kazandırdığı faul sayesinde attık. Guillerme yerinde kalıp solda orta çizgiyi gecmeyip savunmada kalması Alper'in hücuma katılmasida hücum da ikinci yarıda etkili olmamızı sağladı.Galip gelmemizde Kasımpaşa'nin oyuncu değişikliğinde yaptığı hatalar da bizim işimize yaradı. Ahmet Oğuz'u çıkarmasına spikerde şaşırdı. Anıl'i oyundan alması da hataydı. İsmail hoca Alanya maçına da iyi hazırlayıp oradan da puan çıkarırsak bu sene sıkıntı yaşamayabiliriz. Önümüzdeki yıllar için üzerine koyarak gidebiliriz.Selam ve dua ile.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Mehmet YILDIRIM

    Kadro tercihleri hocanın planı mı yoksa hatası mı noktasıbda farklı düşünsek de diğer hususlarda aynı fikirdeyiz. Tesbitleriniz ve katkınız için teşekkürker... Selam ve dua ile...

    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English