Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Hiç kimse Müslüman olması için zorlanamaz, ancak kendi tercihi ile Müslüman olanlar zorlanır

31 Ağustos 2022
Değerli okuyucularım, bu gün sizlere zaman zaman çok yanlış olarak değerlendirilen dinde zorlama yoktur hakikatini çok net anlaşılır olarak izah edeceğim.  Hiç kimse İslam dinini tercih etmesi, Müslüman olması için zorlanamaz ancak kişi kendi hür iradesiyle, İslam dinini seçip Müslüman olduktan sonra durum değişmektedir. Bu anlamda görevlerini yapmayan Müslüman zorlanır.Biz Müslümanlar, herkesin kutsalına "Sizin dininiz size, benim dinim de banadır." (Kafirun Sûresi âyet:6) diyerek yaklaşım sergileriz. Bizler, kendi inancımıza göre yapılması gerekenlerle, kaçınılması gerekenleri yazıp İslâm’ı kendi hür iradesi ile seçen, Müslüman Kardeşlerimizin bilgisine sunmaktayız.

"Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır. O halde kim tâğutu reddedip Allah'a inanırsa, kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır. Allah işitir ve bilir." (Bakara Sûresi âyet:256) Tâğut, Allah’tan başka tapılan her şey demektir. Biz Müslümanlar, bütün Tâğutları reddediyoruz. Sadece ve sadece, Âlemlerin, her şeyin sahibi, ezeli, ebedi, hiçbir şeye muhtaç olmayan, aksine her şeyin kendisine muhtaç olduğu, Rahman ve Rahim, Allah (c.c.)’ın varlığına ve birliğine inanıyoruz.  İnsan; nefs-i emmare yani kötü arzuları, şeytanın vesveselerle saptırma girişimlerine kanıp yanlış yapma durumu sözkonusudur. Ancak aynı zamanda akıl nimetini vvahiyle buluşturanlaru kötülüklerden, yanlıştan uzak duruk, doğruluk, hak, hakikate erme durumu da söz konusudur. Burada kişinin iradesi gereği yaptığı tercihler sorumlu olmasını zorunlu kılmaktadır. Nefs-i emmaresine uymayan, akli melekesini vahiyle buluşturan İmanlı kişi kolay kolay günah işlemez. Aslında dinin koyduğu kaidelere uymamıza mâni olan, içimizdeki kötü arzulardır. Nefsini eğitmek suretiyle insan kendini kötülüklerden koruyabilir. İslâm, insanlara din duygularını uyandırmak ve akıllarını doğru yönde işletmek suretiyle kendisine davet etmektedir. Kur’an’ın açıklamalarıyla doğru eğriden ayırt edilir hale gelmiştir. Bu irşadın ışığında İslâm’a ilk adımı atmak, hür iradeleriyle insanlara aittir.

Son dönemlerde gerek İmam-Hatipler, gerek din adamları v.b. üzerinden İslam’a saldırıların yoğunlaştığını görmekteyiz. Sanattan yoksun bazı sanatçılar, siyasetin amacını kavrayamamış bazı siyasetçiler, bazı satılık kalemlerin doğrudan İslam dinine saldıramadıkları için kendilerinde açıkça aleni bir şekilde var olan sapıklıklarını, ahlaksızlıklarını sağlam karakterli Müslümanlara iftira atarak toplumumuzun huzur ve refahını bozmaya gayret etmektedirler. Bu iftiralar, alçaklıklar, yalanlar söyleyen gafilleri arzu ettikleri sonuca götürmeyecek ancak kendilerinin çukurlaşmalarını derinleştirecektir. Gündeme gelmek isteyen bu şarlatanlara, hukuk aracılığı ile gerekli tepkilerimizi koymalı, onlara asla prim verilmesine fırsat vermemeliyiz. Biz Müslümanlar, inancımız gereği herkesin neye inanıp inanmayacağına karışmadığımız gibi, bu konuda herhangi bir baskı da yapmaz ve yapamayızda... İslâm zorla kabul ettirilemez, ettirilse de bir değeri olmaz. Cebir ve şiddet kesinlikle uygulanamaz. Kim neye inanıyorsa, o’nun gereklerini özgürce yerine getirir.

İslam dinini kendi hür iradesiyle tercih eden bir Müslüman, başka inançlara sahip olanlara baskı yapmaz ve yapılmasına da izin vermez. Dinde zorlama yoktur. Hiç bir insan zorla Müslüman yapılamaz ancak kişi kendi isteğiyle Müslüman olmuşsa o zaman da İslam’ın gereklerini yapmak zorundadır. Bu konuyu dünyevi görevlerimiz üzerinden daha anlaşılır şekilde izah edelim: Şöyle ki; diyelim ki bir kişi kendi isteğiyle öğretmen, polis v.b. devlet memuru oldu. Devlet Memuru olan Öğretmen, Polis mesaiye uymam, derslere girmek istemiyorum kafama göre gelirim veya gelmem deme şansı var mı? Elbette böyle bir hakkı yok. Öğretmen veya polis olmayı kendi tercih edip kabul ettiğinden verilen görevleri zamanında yapmak zorundadır. Verilen görevine bir gün, iki gün, üç gün gitmezse, durumuna göre uyarma, kınama, kademe durdurulması, maaştan kesme cezası verilir. Hatta memur mazeretsiz, izinsiz olarak  on gün göreve gitmezse görevine son verilir Müstafi yani istifa etmiş sayılır. Ama kişi, Öğretmenliği, Polisliği kabul etmese, devlet memuru olmazsa kimse ona göreve geleceksin diye baskı yapmaz ve yapamaz. Bu örnekte olduğu gibi kendi hür iradesiyle İslam’ı tercih edenlerin namazı kılması gerekir. Müslüman, namazı kılmıyorsa Hanefi mezhebine göre uyarılır yine de kılmıyorsa kılıncaya kadar hapsedilir fetvası söz konusudur. Bazı mezheplerde farklı görüşler olmakla beraber genel kabul bu şekildedir. Dünyalık bir görevi kabul edince o görevin gereklerini yapmayanlara caza, yaptırım uygulanmaktadır. Bu anlamda Müslüman olanların da görevlerini yapmaları, yapmayanlara da bazı yaptırımların uygulanmasının ne kadar haklı olduğu hakikatini anlamaktayız. Dinimiz İslam’ı en iyi, en doğru bir şekilde anlayıp örnek bir hayatı yaşayan, güzel ahlak sahibi Mü’minlerden olmamız duası ile sıhhat ve âfiyetler dilerim.  

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • enes42

    tağut nedir

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Hakan

    Kusura bakma da Allah yarattığı kulunu zorlamıyorken, zorlamak insanın ne haddine.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English