Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Her saksıya bir patates ekelim

06 Nisan 2020
Son günlerin en önemli gündem maddelerinden birisi tartışmasız korona virüsüdür.Zamanımızın büyük bir bölümün korona virüsü konuları ile geçirmeye başladık.Gözüken bu korona virüs pandemisi önümüzdeki günlerde de hep gündemimizde olacak ve toplum sağlığını tehdit etmeye devam edecek.Korona virüs bir nevi tüm dünyamızı kapalı bir hapishaneye çevirdi.İçişleri bakanlığımızın yayınlamış olduğu son genelge ile 20 yaş altı gençlerimize de sokağa çıkma yasağı geldiği için sosyal yaşamımızı da felç etmiştir.

Korona virüsüne karşı yetkililerimiz sektörel olarak başta sağlık olmak  üzere,iletişim,nakliye,enerji,gıda ve tarım gibi sektörleri de birbirleri ile koordine etmeye çalışmaktadırlar.Eğer sektörler arasında bu koordinasyon başarılı bir şekilde devam ederse virüs ile mücadelede daha etkin sonuçlar alınabilir.
Sosyal devlet anlayışına göre devlet, vatandaşlarının toplumsal ve ekonomik durumlarını iyileştirebilmek ve vatandaşlara daha iyi imkanlar sunmak zorundadır.Bu imkanların sağlanabilmesi için gıda planlamalarına yönelik olarak çalışmalar yapılmalıdır.Örnek olarak Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre  2019 yılı buğday ithalatı 8 milyon 374 bin tonu ekmeklik  ve 1 milyon 453 bin tonu makarnalık buğday olmak üzere 9 milyon 827 bin tona ulaştığı  açıklanmıştır.Korona virüsü sadece bizim değil tüm dünyanın bir problemi olduğu için ve her devlette öncelikle kendi vatandaşını düşüneceğinden dolayı başta buğday olmak üzere tüm gıda sektöründe ki sözleşmeler iptal edilip askıya alınabilir.İthalatın durma noktasına gelmek riski bulunmaktadır.Üretim olmayıp sadece tüketim yapıldığından dolayı elimizde mevcut bulunan stoklar için alternatif çözümler aranmalıdır.

Ülkemizde çok büyük hazine arazileri bulunmaktadır ve bu dönem ekimlerin yapıldığı dönemdir.Tarım bakanlığı tarafından organize edilip çok hızlı bir şekilde bu hazine arazilerine buğday,mısır,ayçiçeği,arpa vb gibi  ürünlerin ekimler hızlıca yapılmalıdır.Tarım bakanlığı bu süreci yönetirken vatandaşlarımıza da gerekli bilgilendirmeleri  yapmalıdır.Hobi bahçesi,bağı ve  tarlası olanları da bu ekimler ve dikimler konusunda yönlendirmelidir Vatandaşlara tohum,fide,gübreleme gibi konularda danışmanlık hizmetleri verilmeli, teşvikler ve  hibeler  ile maddi  destek verilmelidir.Bu ülkenin toprağının her karışını değerlendirmeli neredeyse ekili ve dikili alan kalmamalıdır.
Sonuç olarak olağan dışı bir süreç yaşamaktayız ve bu virüsün ne kadar sürede kontrol altına alınacağı konusunda hiçbir öngörümüz bulunmamaktadır.Bu yüzden gıda sıkıntısı ve kıtlık tehlikesine karşı bir eylem planı hazırlanması devletimiz ve milletimiz açısından oldukça önemlidir.Almanya 2.dünya savaşını kaybettikten sonra açlık tehlikesine karşı her vatandaşından çiçek saksılarına patates ekmelerini istemiştir.Biz o kadar kötü durumda değiliz ama tedbir için boş arazilerimize ürünlerimizi ekip dikmeye başlamalıyız.


 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Karkınlı

    Hayret muhasebecilerin bu dönemde yaşadığı zorluklardan bahsetmemişiniz ali bey

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English