Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Hayalleri Zedeleyen Hakemler

10 Sunday 2019
Konyaspor, 21. haftada ligdeki sıralamayı belirlemede Malatlayaspor ile oldukça önemli bir maça çıkacaktı. Sistemli, disiplinli ve sonuç oyunu oynamaya yönelik oyun tarzları ile birbirine benzeyen iki takımın karşılaşmasında saha ve taraftar avantajına sahip Konyaspor maçın favorisiydi.
 
Rakibinden üstte yer alma dolayısıyla Avrupa kupalarına katılma hakkı elde etme adına sezonun en önemli mücadelesini vereceği maçta Konyaspor’un galip gelme isteğinin en üst noktada olmasını beklediğim bir maçtı.
 
Konyaspor’un  sezonun ikinci yarısında sakatlık ve cezalı olmadığı durumlarda belirgin bir şekilde oluşan ideal on birinin Serkan-  Skubiç, Ali Turan,  Filipoviç, Zuta – Volkan, Jevtoviç -  Ömer Ali, Traore, Miloseviç – Jahoviç   olduğunu görüyoruz. Bu maça da bu ideal on biri ile başladı.
 
Maçın ilk yarısı özellikle Malatyasporlu futbolcuların sık sakatlanmasından dolayı oyun sık sık durdu. Her iki takımda risk almadan, düşünerek oynadı. Konyaspor ayağa garanti paslarla topa hükmetmeye çalışarak rakibinin boşluklarını ararken yavaş hareket ettiği için  üretkenliğin çok uzağındaydı.
 
İlk yarıda uzatma dakikaları içinde Jevtoviç ve Murat Akça’nın içinde olduğu hakemin tereddütsüz penaltı verdiği pozisyon vardı. İşin içine VAR’ın girmesiyle hakemin iptal ettiği pozisyon oldukça tartışmalı idi. Ortadaki topa her iki oyuncuda hamle yaparken önce topa dokunan Jevtoviç’in olduğu, topa dokunduğu ve rakibinin hamlesi ile yerde kaldığı pozisyonun  penaltı verilmeyişi düşündürücü. Üstüne üstlük Jevtoviç’in sarı kart görmesi de şaşkınlık verici. Hâlâ VAR’ın hangi pozisyonlara müdahil olacağı çözülemeyen bu uygulamada işi doğru karar verilmesine yardımcı olması gereken VAR’ın verilen doğru kararın yanlışa dönüştürmesindeki etkisi kabul edilemez olsa gerek.
 
İkinci yarıya daha ofansif oynamaya çalışan iki takım vardı sahada. Konyaspor mutlak gol bulmak amacıyla rakibini baskı altına almaya çalışsa da defansif olarak sahaya sağlam yerleşen ve gedikler vermeyen Malatyaspor karşısında pozisyon üretme becerisi gösteremedi.
 
Malatyaspor kalesini sağlam bir defansla savunurken kaptığı toplarla hızla hücuma çıkarak etkili olmaya çalışıyor daha gole yakın etkinlikler oluşturmaya çalışıyordu.
 
Oynanan oyun daha çok Malatyaspor’un isteklerine uyan, gol bulamayan Konyaspor için kalesinde golü görme ihtimalini artıran etkinlikler içeriyordu.
 
Defansta az adamla yakalanan Konyaspor’a karşı etkili bir atak oluşturan Malatyaspor’un Konyaspor kalesine gelen topu ceza sahası dışında Serkan çıkarak uzaklaştırmaya çalışırken top bariz bir şekilde Malatyasporlu futbolcunun dizine çarparak çıkarken bunu göremeyecek kadar acizlikte iki hakem ters ve yanlış karar verdi. Kullanılan taç atışının üzerine Ali Turan’ın olmayacak hataları da eklenince Malatyaspor öne geçti.
 
Golde yanlış taç kararından ziyade Ali Turan’ın hatalarının payının çok fazla olduğunu düşüncesi ile hakemlerin goldeki katkısı görülmezden gelinecek bir durum değildir. Golün oluşmasındaki ana sebep hakemlerin bu kadar net tacı görememesi ve görmeden hatalı karar vermesiydi. Çünkü bu hatalı karar olmasaydı Ali Turan da o hatayı yapmayacaktı. Golün hazırlayıcısı bir yerde hakemler oldu.
 
Oyundan kopmayan, üst noktada mücadele eden Konyaspolu futbolcular pozisyon üretemezken ceza sahasına ilk defa etkili girişinde kalecinin Jahoviç’i düşürmesi penaltıydı ve Jahoviç penaltıyı gole çevirdi.
 
Son dakikalarda Malatyaspor’dan Ömer Şişmanoğlu kaçırılması çok güç pozisyonda öyle bir gol kaçırdı ki Malatyaspor’u çok önemli galibiyetten etti
 
Galibiyet için mücadelesini sürdüren Konyaspor, uzatmanın da son dakikasında üst üste kornerler kullandı. Kullanılan kornerde Malatyasporlu savunma oyuncusunun yaptığı penaltı VAR tarafından tespit edilerek hakem uyarıldı. VAR görüntüsünde iki türlü penaltı vardı. Jahoviç’in kolundan çekilmesi ve top her ne kadar dirseğine gelse de savunma oyuncusunun dirseğini hareket ettirerek topu tehlikeli olmayan bölgeye yönlendirmesi. Net şekilde görülen bu iki penaltıyı göremeyen belki de görmek istemeyen verdiği kararlarla maç boyunca kuşku uyandıracak pek çok karar veren bir hakemin varlığı Konyaspor’un yüksek olasılıklı galibiyetini engelleyen en önemli nedendi.
 
İlk yarının sonunda VAR etkisiyle Jevtoviç’e yapılan penaltıyı görmeyen, öncesinde net tacı görmeden hatalı karar veren Malatyaspor’a gol fırsatı hazırlayan ve son dakikada Malatyasporlu savunmacının yaptığı iki penaltıyı VAR görüntülerinden dahi tespit edemeyen bir hakemin hem hakemliği tartışılır, hem de yaptığı hataların sürekli bir takımın aleyhine olmasından dolayı tarafsızlığı tartışılır.
 
Konyaspor’un önemli eşik atlama maçlarında önceki sezonlarda da böylesi bariz hakem hataları ile sıkça karşılaştık. Yine önemli bir maç, yine eşik atlanacak bir maç, yine bariz, ısrarla Konyaspor aleyhine yapılan bariz hakem hataları. Sürekli böylesi dönemlerde Konyaspor’un hakem hatalarına maruz kalması rastlantı mıdır?
 
Olanlar Konyaspor’un yüksek olası galibiyetine dolayısıyla bir şehrin hayallerinin zedelenmesine neden olmuştur. Büyük bir şehrin hakem hezeyanlarına teslim oluşunu bir kez daha izledik.
 
Selam ve dua ile…
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English