Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Hangi Mevlana?

08 Thursday 2022
Hazreti Mevlana’nın vefat yıldönümü etkinlikleri başladı. 17 Aralık’ta yapılacak olan Şeb-i Arus’a kadar sürecek olan etkinliklerde şehir çok yönlü bir pazara dönüşecek. O pazarda kimi heybesini maddi kimi ise manevi kazançlarla dolduracak.
Hazreti Mevlana’nın büyük bir ilim insanı olduğu hususuna kimsenin diyeceği bir şey yok. Ölümünden asırlar sonrasına ışık saçtığı da bir gerçek.  Eserlerini okuduktan sonra gelip Müslüman olanlara bizatihi şahit oluyoruz.  Ancak onu anlama hususunda sıkıntılar var. Taban tabana zıt algılar mevcut.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bu konuyu çok güzel sınıflandırmıştı. Katıldığı bir Şeb-i Arus’ta bu sınıflandırmayı şu şekilde yapmıştı: “İzlenen Mevlana, Gizlenen Mevlana, Özlenen Mevlana”

Bir kısmı sadece sema ile özdeşleştiriyor Mevlana’yı. Mevlana ‘sema’ yapmamış mıdır? Yapmıştır elbette. Ama bugünkü gibi değil. Zaman zaman cezbeye gelerek sema ettiği bilinmektedir. Biz bu hali günümüzde yaklaşık iki saat süren kurallı bir ritüele dönüştürmüş durumdayız.  Sema’ya ve sonradan oluşturulan kurallara bir yere kadar eyvallah…  Mesele, dönen derviş görüntülerinin Hazreti Mevlana felsefesinin önüne geçirilmesinde. Açıkça konuşmak gerekirse birçok insan sadece dönen dervişleri izlemek için geliyor Konya’ya… Bu arada beş yıldızlı otellerde sarhoş edici içkiler eşliğinde döndürülen semazenlere semazen dememek gerekir. Yaptıkları işe de sema… Bir an önce bu soruna bir hal çözüm gerekir.

Bir kısmı ise Mevlana’yı hümanizm ile tanımlıyor. Eşitlik, sevgi, aşk, barış, kardeşlik… Mevlana, Yunus’un ifadesi ile yaratılanı yaratandan ötürü hoş görür, bu doğru. Ancak sadece bu kadar. Ötesine geçmez. Batılı manada bir hümanizm anlayışı yoktur onda… Mevlana, insanı Kur’an bakışı ile değerlendirir. Cenab-ı Allah’ın Rahman sıfatından esinlenerek insanların tamamını kucaklar, rahim sıfatına binaen inananları ayrı bir kefeye kor. Mevlana’yı Hümanizm veya başka kılıflarla gizleyenlerin ona en büyük haksızlığı yapanlar olduğuna inanıyorum.
Azınlık da olsa bir kesim ise onu özlemekte…  Gerçek Mevlana’yı aramakta.. Onu kendisine ait olan şu ifadelerle bilmekte ve tanımakta:  “Men bende-i Kur'anem eger can darem. Men hâk-i reh-i Muhammed muhtarem. Eger nakl kuned cüz in kes ez güftarem.  Bizarem ez u vez an suhen bizarem.”  Kur’an’ın bendesi Peygamberin yolunun tozu olan ve kendisini farklı tanıtanlardan da şikâyetçi olan Mevlana’yı severler. Biz de o Mevlana’yı sever ve özleriz.

Görmez’in ifade etmediği bir kesim daha var. Mevlana’yı ekonomiye devşirenler. İşte bu kesim şehri birinci derecede ilgilendiriyor. Herkesi rahatsız ediyor. Mevlana’nın misafirlerine Mevlana misafirperverliği ile yaklaşmak gerekir. Fiyatları artırmadan, fırsatçılık yapmadan, kimseyi kandırmadan, yanlış bilgi vermeden… Tatlı dille, güzel sözle, hoş davranışla… Gayrısı Mevlana torunlarına yakışmaz.

Bir şeyi daha yazmadan bitirmeyeceğim. Şahsen Şeb-i Arus’un sadece Konya’da yapılmasının doğru olduğuna inanıyorum. Şeb-i Arus’un yapılacağı tek adres Konya’dır. Sema programları, anma etkinlikleri Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde yapılabilir hiç sorun değil. Ancak Şeb-i Arus sadece  Konya’da yapılmalıdır. Mevlana’nın vuslat (hakka-sevgiliye kavuşma) yıldönümü onun vefat tarihi olan 17 Aralık’ta sadece Konya’da Şeb-i Arus adı ile icra edilmelidir. Biz başka şehirlerin değerlerine nasıl saygı gösteriyorsak başka şehirler de bizim değerlerimize aynı şekilde saygı duymalıdır. Zira Mevlana Konya’nın alamet-i farikasıdır. Mevlana Konya, Konya Mevlana’dır. Bu hakkın Konya’ya ait olduğu gerekirse kanun ile teminat altına alınmalıdır. Kendini uyanık zanneden maneviyat rantiyecilerinin önü ancak bu şekilde kesilebilir. Aksi halde iş çığırında çıkacak, bir rant unsuru haline gelecektir.
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • ahmet

    100 Bin işçinin gündüz gece soğuk kış günlerinde çalışarak kendisi kirada ay sonunu zor getirirken ömrünü tüketerek ürettiği ,10 Milyar TL lik parayı darül mülk diye betonarmaye yatırmak haksızlık ve adaletsizliktir zulümdür. bir kış gecesi çıkında soğukta işçi servisi bekleyen binlerce insanı sokakaklarda görün, henüz kalp göznüz kapanmadıysa, İyiki ahiret var

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Yansımalar ve yanılsamalar

    C.RÛmî, kitabın önsözünde \'\'Mesnevi alemlerin rabbinden inmedir\'\' diyerek kendisine kutsal kitap verildiğini söylemiştir. \"Mesnevi âlemlerin rabbinden inmedir, bâtıl ne önünden gelebilir ne ardından. Tanrı onu korur gözetir. Tanrı en iyi koruyandır, merhametlilerin en merhametlisidir. Mesnevi\'nin bunlardan başka lâkapları da var, o lâkapları veren de tanrıdır. Fakat biz bu az lâkapları anarak sözü kısa kestik. Az çoğa, bir yudum su göle, bir avuç tane büyük bir harmana delâlet eder.\" [Mesnevi, Önsöz, Sayfa 7, cilt 1, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul 1995]

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • Birgün

    Mevlana Hazretlerinin Mesnevisi baştan sona bir cevherdir Kabak hikayeside nefsin azgınlığının insanoğlunu ne rezil durumlara düşürebileceğini anlatan ayrı bir cevherdir birçok bayana bakarsak bir erkekle tanıştılarmı çocuklarını bile gözleri görmez oluyor bırakıp kaçıyorlar Edepsiz erkeklerinde çocuklara köpeklere tecavüzlerini duymuyor değiliz Mevlana Hazretleri çok güzel özetlemiş ben hayran kaldım herkes hikayeleri olayları gönül penceresinin aralığı kadar anlar

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (0)
  • Ray malifalitiko

    Fatiha süresinin 4. Ayeti: maliki yevmid din.. din gününün sahibi Allahtır. Nasıl olsa tüm gerçekler ortaya çıkacaktır.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Safa

    Yazdığı kitaplara bakın kim olduğunu öyle anlayın . Mesela MESNEVİ nin 5. Cildini okuyun . Gizlenen Mevlana orada !!!

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English